У кожній людині є сонце, тільки дайте йому світити

Цей відомий вислів Сократа – про наших придністровських дітей, розумних, працьовитих, обдарованих безліччю талантів. Розвивати здібності їм допомагають такі ж прекрасні педагоги-наставники, а держава створює всі умови для їхнього розквіту.


Напередодні Міжнародного дня захисту дітей у Палаці Республіки вшановували учасників і лауреатів трьох республіканських конкурсів – «Юний виконавець Придністров’я», «Юний художник Придністров’я» та «Юний танцюрист Придністров’я».

Фінали цих заходів, що залучили у свою орбіту понад 1 000 обдарованих юнаків і дівчат із 26 шкіл додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості, ми мали задоволення бачити наприкінці березня. За підсумками конкурсів виявили кращих із кращих та надали їм можливість продемонструвати свою майстерність і талант на нинішньому гала-концерті.

Програму розпочав ансамбль гітаристів старших класів Дубоссарської дитячої музичної школи ім. Г. Мургу, який став лауреатом І ступеня конкурсу «Юний виконавець Придністров’я». Музиканти виступили з концертним номером «Румба». Їхнє виконання було пронизане особливою динамічністю, створило приємну атмосферу свята та викликало бурхливі емоції глядачів.

До речі, Дубоссарську школу відвідують понад 300 учнів: мешканці не лише міста, а й навколишніх сіл. Освоювати музичне мистецтво їм допомагають талановиті педагоги, закохані у свою професію. У школі працює фортепіанний, струнний, духовий та народний відділи. Любителі співу набувають навичок у вокально-хорових дисциплінах.

Незабутнім став виступ студентки 3-го курсу кафедри «Духові та ударні інструменти» Олександри Ткач, яка навчається у класі народного артиста ПМР Григорія Мосейка. Концертний номер «Сільські картинки», виконаний дівчиною на флейті, справив неабияке враження. Він запам’ятався майстерністю виконавиці, талановитим володінням інструмента, а сама мелодія звучала чарівно і навіть загадково.

Болеро з балету «Дон Кіхот» яскраво та емоційно виконали Поліна Чебан і Катерина Журавльова – учениці дитячої школи мистецтв ім. С. В. Рахманінова. Їхній дует став лауреатом І ступеня республіканського танцювального конкурсу.

Варіацію Редисочки з балету «Чіпполіно» блискуче виконала 9-річна Катерина Затика з дитячої школи мистецтв селища Первомайськ. Дівчинка танцює всього лиш рік і зізнається, що сама попросила батьків записати її до танцювального класу. Тепер демонструє результати своєї праці.

Варто зазначити, що Первомайська дитяча школа мистецтв популярна не лише серед місцевих мешканців. Наприклад, Катю батьки привозять із села Фрунзе. У школі навчають класичному та народно-сценічному танцям, гімнастиці, ритміці, звертаються і до сучасної хореографії. Крім практики, дають і теоретичні знання, серед них історія хореографії, історія мистецтв та інші дисципліни.

Кожному з юних артистів гаряче аплодувала начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, яка уважно спостерігала за виступами з глядацької зали. Після виступів вона привітала юних придністровців із вагомими та плідними результатами, з вдалою участю у конкурсах:

«Сьогоднішній гала-концерт – це справжнє задоволення для всіх. Ви продемонстрували відмінний виконавський рівень відповідно до обраних номінацій та вікових категорій».

Особливу подяку Марія Андріївна висловила педагогам, які вкладають у своїх вихованців не тільки знання та досвід, а й часточку душі, теплоту свого серця.

Керівник відомства також наголосила на особливій важливості шкіл додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості, які створюють максимум умов для розвитку потенціалу юних творчих обдарувань.

Цього дня можна було ознайомитися та помилуватися і творчістю юних живописців. На невеликій виставці у фойє Палацу Республіки представили свої мистецькі твори переможці конкурсу «Юний художник Придністров’я». У картинах молодих майстрів пензля простежується тепла дитяча наївність, переважають мотиви любові до сім’ї, дитинства та до рідного краю.


Марія БIЛОЦЬКА.

Фото автора.