До ювілею закладу

У Палаці Республіки відбувся ювілейний концерт з нагоди 65-ї річниці заснування Придністровського державного інституту мистецтв імені А. Г. Рубінштейна.


У святковій програмі прозвучали твори А. Рубінштейна, А. Вівальді, П. Чайковського, А. Хачатуряна та І. Дунаєвського. Понад 20 неймовірно захопливих шедеврів світової класики представили студенти та викладачі різних кафедр закладу.

Заклад-ювіляр, що за всі роки здобув честь і славу, вважає своїм попередником Слободзейське музичне училище, засноване наказом Міністерства культури МРСР № 10-до від 2 лютого 1959 року. До речі, це був перший і єдиний у світі середній спеціальний музичний навчальний заклад, розташований у сільській місцевості. Спочатку в ньому було чотири відділи: фортепіанний, духових і народних інструментів, хорового диригування. Попри численні складнощі, формувався власний педагогічний колектив: місцеві викладачі мали б викладати загальноосвітні предмети, а випускники Кишинівської та Одеської консерваторій – спеціальні профільні та музично-теоретичні дисципліни.

У червні 1971 року ЦК Компартії Молдавії та Уряд СРСР ухвалили спільну постанову про переведення училища в м. Тирасполь. Під навчальний корпус виділили будівлю колишньої школи № 17. Розпочався новий, проте досить плідний етап у діяльності навчального закладу: додатково були відкриті відділи струнних і молдавських народних інструментів, теорії музики та сольного співу. Кількість учнів збільшилася до 450 осіб, а педколективу – до 100 осіб.
Через 20 років Тираспольське музичне училище перейшло під юрисдикцію Придністровської Молдавської Республіки й перетворилося в республіканський музичний коледж.

І лише у 2013 році навчальний заклад здобув статус Придністровського державного інституту мистецтв, який з 2019 року гідно розвивається з іменем видатного композитора, нашого земляка Антона Григоровича Рубінштейна.

Урочистості з нагоди ювілею відбулися в Палаці Республіки. З музичним привітанням виступив духовий оркестр Інституту мистецтв, а у фойє були представлені стенди з інформацією про історію закладу, його педагогічний склад і творчі успіхи студентів. Неподалік розташувалася виставка «Читаємо, обговорюємо, творимо». Вона ознайомила гостей з науково-методичними та нотними виданнями викладачів і студентів, а поряд у Книзі відгуків можна було залишити свої побажання та враження від концерту.

З вітальним словом до колективу звернулася депутат Верховної Ради Iлона Тюряєва:

«Високий рівень підготовки та майстерності виділяють молодих артистів на конкурсах республіканського та міжнародного рівнів».

Вона зазначила, що яскрава історія інституту мистецтв – це заслуга видатних педагогів, талановитих випускників та обдарованих студентів, які продовжують навчання в найпрестижніших вузах світу, прославляючи ім’я закладу.

Упродовж усього вечора в залі панувала високопрофесійна атмосфера. Святкову програму відкрив гімн інституту у виконанні хору кафедри «Хорове диригування та вокальне мистецтво». Потім студенти під керівництвом заслуженого працівника культури ПМР В’ячеслава Авелічева заспівали визначні композиції А. Г. Рубінштейна «Гноми» та «Мелодія», продемонструвавши, безсумнівно, високий рівень підготовки.

Запальними танцювальними номерами глядачів вразили студенти кафедри «Хореографічного мистецтва». Український та молдавський народні танці сподобалися гостям своїм динамічним виконанням, артистичністю танцюристів та яскравістю образів.

Тріо акорденістів «Impressio» у складі заслуженого діяча мистецтв ПМР Валентина Чобану, Світлани Глаголевської, Вадима Порошина зіграли твір В’ячеслава Гордзея «Жок де нунте» («Весільний жарт»).

Заслужений діяч мистецтв, професор і викладач, який багато років випускає піаністів у світ великої музики, Руслана Михайлівна Громова подякувала колегам за підтримку, натхнення, турботу, а майбутнім абітурієнтам побажала визначити для себе найкращий творчий шлях і гідно його торувати.

Ректор Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна Iрина Плешкан зазначила, що концертну програму колектив готував протягом року.

«Проводилися численні репетиції, виїзні заходи, щоб сьогодні шанувальники музики змогли насолодитися чудовими та гармонійними номерами», – поділилася вона.

Глядачі дарували артистам бурхливі оплески після кожного виступу, вигуки «Браво!» було чути вже після першої композиції. Рідні та гості фотографували своїх артистів протягом усього концерту, дарували їм квіти та подарунки.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.