Геній живописного Пензля

Пейзажами Придністров’я, Вірменії, Абхазії, Криму, навіть Франції та Німеччини можуть помилуватися шанувальники живопису в Тираспольській картинній галереї. Там відбулося урочисте відкриття персональної виставки заслуженого художника ПМР, майстра спорту з легкої атлетики СРСР, Володимира Мицикова.


Відомий мистецтвознавець, поет і зразковий сім’янин Володимир Миколайович уже понад 60 років захоплюється живописом. Вироблені за багато років риси – працьовитість і завзятість у досягненні мети – дозволяють художнику цілком віддаватися улюбленій справі.

Кількість полотен, написаних майстром за весь творчий шлях, важко порахувати, імовірно вона вже наблизилася до тисячі. Художнику підвладні різні техніки живопису: масляний, акварельний та графіка. Його роботи відомі в багатьох країнах світу, а також зберігаються у приватних колекціях.

У трьох залах Тираспольської картинної галереї представлено близько 120 картин. До експозиції під назвою «Ностальгія» увійшли роботи Володимира Мицикова періоду з 1970 по 2023 рр., виконані в унікальному авторському стилі в техніці олійного живопису. Значне місце відведено пейзажам, які становлять змістовий та колористичний центр експозиції, водночас портрети привносять різноманітність та емоційність: будь-то втомлений двірник, добрий лікар чи старанний будівельник.

На відкритті виставки були представники творчих спілок, почесні гості, друзі та цінителі живопису. До них звернулася директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук:

«Картини талановитого художника сповнені любові до рідного краю, вони дихають теплотою зустрічей, скромністю та людяністю».

Керівник художнього закладу згадала першу його виставку, що відбулася в експозиційному залі будинку-музею М. Д. Зелінського. Тоді Володимир Миколайович подарував музею всю колекцію представлених робіт. Такий благородний вчинок ніхто з митців досі не осягнув. Алла Антонівна побажала автору творчої наснаги, міцного здоров’я й продовжувати творити прекрасне.

Майстер пензля надзвичайно пишається своєю дружною і досить великою сім’єю, адже це найкраще джерело підтримки й натхнення. Діти прийшли в урочистий день привітати батька і побажати йому довгих і плідних років творчості. Упродовж подружнього життя пара виховала трьох дітей, кожен з яких обрав свій життєвий шлях.

Дружина художника Олена розповіла, що чоловік часто радиться з нею щодо побудови живописних композицій, його цікавить її думка про насиченість і яскравість майбутніх шедеврів.

«З Володимиром (тоді талановитим спортсменом) я познайомилася 50 років тому на змаганнях у Кишиневі. Через два місяці одружилися і відтоді не розлучаємося. Ми як дві половинки одного цілого», – поділилася вірна супутниця. Вона додала, що характер чоловіка стриманий, дещо філософський, художник скрупульозно і ретельно ставиться до створення картин. «Під час подорожей він зазвичай робить замальовки, а вже в майстерні втілює свої враження на полотні», – пояснила дружина.

Сам автор зазначив, що в його роботах відображене людяне ставлення до життя, гармонія природи та любов до близьких. Він мріє про те, щоб кожен, хто споглядає його роботи, сповнювався добром, радістю та душевністю.

Зі словами вдячності виступив радник Президента Павло Прокудін. Він оголосив привітального листа від імені Глави держави.

За внесок у розвиток образотворчого мистецтва і культури нашої республіки Володимир Миколайович нагороджений медаллю «За заслуги в культурі і мистецтві імені Рубінштейна» II ступеня.

Виставка «Ностальгія» безсумнівно зацікавить знавців і шанувальників образотворчого мистецтва, дозволить поринути у світ бентежних спогадів, душевного тепла і краси. Вона працюватиме до 23 червня.


Олена КВIТКА.