Дитячі табори на контролі у Президента і міністра просвіти

З метою перевірки готовності дитячих таборів, що відкриваються на період літньої оздоровчої кампанії 2024 року, міністр просвіти Світлана Іванишина разом зі співробітниками санепідстанції наприкінці травня побувала в оздоровчих таборах з цілодобовим перебуванням: «Вікторія», «Спартак» і «Дністровські зорі».


У ЄДФСС зазначили, що на таке оздоровлення мають право діти віком від 7 до 14 років включно. До того ж батько, мати, або опікун повинні обов’язково працювати й бути застрахованими.

За результатами попередніх перевірок було виявлено низку порушень санітарно-епідеміологічних норм, наприклад, відсутність договорів на організацію харчування, неукомплектованість штату співробітників, неповний асортимент медико-фармацевтичної продукції для надання медичної допомоги дітям. Директорам таборів потрібно було протягом одного тижня усунути виявлені неполадки.

■ «Ми несемо відповідальність за життя і здоров’я наших дітей. Необхідно забезпечити жорсткий контроль. Якщо є якісь недоліки, не повинні видаватися ніякі дозволи. Повторні перевірки будуть проведені наступного тижня», – зазначила міністр просвіти Світлана Iванишина.

Літній відпочинок юних придністровців обговорили на нараді у Президента. Прес-служба Глави держави повідомила, що за наданою інформацією, цього літа в республіці на базі освітніх установ функціонуватимуть 213 оздоровчих майданчиків для молодших школярів. У Рибниці дітей (1 111 осіб) прийматимуть 23 школи, 22 – у Слободзейському районі (1 003 дитини), 16 – у Григоріопольському (371 путівка), 13 – у Бендерах (809 місць), по 7 шкільних майданчиків відкриють у Тирасполі (на 735 вихованців) та Дубоссарах (213 осіб), 3 – у Кам’янці та селах району (129 місць). Крім шкільних, відкриються і майданчики при інших установах. Наприклад, у Бендерах – на базі трьох спортивних шкіл, станції юних туристів і ПДЮТ. Тирасполь також планує відкрити майданчик при ПДЮТ. Глава Тираспольської держадміністрації Олег Довгопол доповів Президенту, що перебування дітей передбачається протягом кількох годин, без організації харчування, тому путівки удвічі дешевші, ніж у шкільних таборах. Кожен оздоровчий майданчик має свою програму, складену з акцентом на розваги та спорт.

Аналізуючи актуальне на сьогодні питання підготовки до оздоровчого сезону, було зроблено висновок: попит на путівки великий. Вадим Красносельський нагадав, що основоположним є забезпечення в таборах безпеки дітей. Глава держави вважає цінним збереження і розвиток у Придністров’ї традицій, пов’язаних з організацією дитячого дозвілля в літній період: «Це важливо як для школярів, так і для їхніх батьків». Вадим Миколайович зазначив, що робота з поліпшення інфраструктури літніх оздоровчих таборів цілодобового перебування буде продовжена. Насправді в цьому напрямку зроблено вже багато, і тисячі придністровських школярів зможуть оцінити їх по достоїнству. Президент звернув увагу, що серед них багато дітей, які потребують особливої підтримки: сироти, вихованці соціальних установ, інваліди.

Держава не тільки створює умови для дозвілля молоді, а й щорічно виділяє кошти на часткове або повне погашення вартості путівок. Таким чином ще раз підтверджується пріоритет державної політики Придністров’я: здоров’я молодого покоління. Тому в республіці всі органи влади намагаються створити сприятливі умови для їх гармонійного росту і розвитку, забезпечити дітей усім необхідним, зокрема повноцінним і безпечним літнім відпочинком.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: znaika-club.com.ua.