З Болгарії – з медалями

Міжнародний турнір «Молодість» зібрав у болгарському місті Русе легкоатлетів до 18 років із Румунії та Молдови, Туреччини та Сербії, Боснії та Герцеговини. Від господарів у змаганнях брали участь представники 40 клубів.


З Придністров’я на турнірі виступили троє юних спортсменів, і кожен повернувся додому з нагородою. Тираспольчанин Кирило Григоровський переміг у забігу на 400 м, а вихованці Кам’янської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву завоювали ще дві медалі – золоту та бронзову.

На третій щабель п’єдесталу піднялася Марія Стефанішина. Сімнадцятирічна метальниця диска змагалася з суперницями, які були старші за неї, але до такої конкуренції вона звикла. У спорті Марія з 10 років. Спочатку захоплювалася гімнастикою, а згодом уподобала метання. Наполегливі щоденні заняття з тренерським тандемом Василя Лисого та Євгенії Євстратій допомогли Марії подолати шлях від перших поразок і розчарувань до призових місць на республіканських змаганнях і звання чемпіонки Придністров’я та Молдови в метанні диска та штовханні ядра. У цих дисциплінах дівчина має перший дорослий розряд.

Разом із Денисом Кутковецьким Марія вже кілька років входить до складу юнацької збірної Молдавії з легкої атлетики. Брала участь у декількох міжнародних змаганнях, але з медаллю додому повернулася вперше. Відзначає, що на п’єдестал пошани піднялася завдяки серйозній підготовці в рідній спортшколі й участі в навчально-тренувальних зборах у Туреччині.

Денис Кутковецький у цій країні, що прославилася курортами, не тільки відточував спортивну майстерність під керівництвом головного тренера збірної Молдови Вадима Храновського (який, до речі, теж є випускником Кам’янської спортшколи), а й успішно виступив на легкоатлетичному турнірі. Він метнув п’ятикілограмове ядро на відмітку 19 м 34 см. Це рекордне досягнення серед юнаків до 18 років.

Повернувшись зі зборів, Денис відзначився і серед дискоболів. На змаганнях Moldovan youth challenge 2024, в яких брали участь близько 180 спортсменів із Молдови, Румунії, Болгарії, України та Грузії, кам’янчанин метнув диск на 60 м 78 см і відновив національний рекорд U18, який тримався 10 років!

Цей переможний марафон наш дискобол продовжив і в Болгарії. На жаль, повторити рекордний кидок йому не вдалося, але змагання у штовханні ядра він виграв із великим відривом. Денис відправив снаряд на 18 м 91 см, випередивши суперників більш ніж на 2 м. Тепер у його скарбничці є дві золоті медалі турніру «Молодість»: торішня та зовсім «свіженька».

Попереду на Марію та Дениса чекає насичена пора. Вони закінчують середню школу: складають державні іспити та готуються до випускного балу. Мріють про вищу освіту, кожен уже визначився з професією до душі. І хоча кар’єру не поєднують із цариною спорту, прощатися з секторами для метання не збираються. Денис зараз готується до юнацького чемпіонату Європи, що в липні відбудеться у Словаччині. Марія теж мріє про нові перемоги та сподівається найближчим часом виконати кваліфікаційний норматив на ЧЄ. Побажаємо ж нашим юним землякам успіхів у реалізації їхніх планів.


Лариса ЛЕГКУН.

Фото Євгенії ЄВСТРАТIЙ (Д. Кутковецький на вищому щаблі п’єдесталу міжнародного турніру «Молодість»).