Хвороба – не вирок, або Дізнайся свій ВІЛ-статус

Наприкінці весни в Придністров’ї проводилося добровільне безплатне експрес-тестування на ВIЛ. Акція відбулася в межах Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНIДу. 


Протягом 10 днів у міста республіки виїжджали фахівці Республіканського диспансеру з профілактики ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів. Такого роду виїзди зазвичай організовують тричі на рік і поряд з барвистими брошурами та буклетами закликають здати аналіз на ВІЛ або гепатит. Багато придністровців, приходячи на ринок «Зелений» або перетинаючи центральну площу Тирасполя, погоджуються пройти тест і тут же дізнатися його результати. Під час травневих виїздів експрес-тестування зробили 726 осіб. До речі, на нього витрачається всього 20 хвилин. Проведені дослідження виявили одного придністровця з ВІЛ, трьох – із сифілісом, п’ятьох – із гепатитом В, а 19 осіб – з гепатитом С. Вони були направлені на додаткове обстеження.

У нових клінічних рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я міститься гасло «Тестуй і лікуй». Його глибинна суть – у зверненому до всіх заклику: не варто доводити хворобу до стадії СНІДу, необхідно своєчасно виявити інфекцію й, не відкладаючи, почати лікування. У процесі антиретровірусної терапії розмноження вірусу пригнічується, і пацієнт стає безпечним для своїх статевих партнерів і медичних працівників, які надають йому допомогу.

У Придністров’ї людей із ВІЛ лікують коштом республіканського бюджету в межах Державної цільової програми, в якій, крім лікування, прописані профілактичні заходи, інформування населення, закупівля обладнання та ліків. Цього року дія програми завершується. Над її новою редакцією вже працюють не тільки лікарі Республіканського диспансеру і фахівці Міністерства охорони здоров’я, а також юристи та економісти.

У Республіканському диспансері з профілактики ВІЛ-інфекції та хронічних вірусних гепатитів з пацієнтами взаємодіє згуртована команда професіоналів: лікар, психолог, консультант і консультант-волонтер. Останній – це людина, що має такий самий статус, як і консультант, водночас вона може поділитися власним досвідом життя з захворюванням.

Тетяна Таранова працює консультантом у Бендерському товаристві «Милосердя». У 2006 році вона відчула, що з її організмом щось не гаразд. Тоді жінка здала аналіз і дізналася діагноз – кінцева стадія СНІД. Ось уже 19 років Тетяна проходить терапію, завдяки якій захворювання вдалося взяти під контроль. Увесь цей час пацієнтка веде звичайний повноцінний спосіб життя, і своїм прикладом доводить тим, хто дізнався про позитивний статус, що панікувати й зациклюватися на цьому не слід.

Щороку в республіці в середньому виявляється 150–160 випадків ВІЛ-інфекції. Найбільше інфікованих проживає в Тирасполі. За столицею слідують Слободзейський і Рибницький райони. Всього у Придністров’ї з 1989 року офіційно зареєстровано 5 022 людини з ВІЛ-статусом. З цієї кількості хтось помер, хтось поїхав за кордон, понад 2 000 осіб на сьогодні дістають ефективне лікування. Охоплення терапією подібних хворих досягло в ПМР 90,5 %. Цей відсоток міг бути більшим, проте не всі інфіковані йдуть у диспансер, побоюючись розголосу і засудження з боку оточення.

Людей тривожить те, що про їхні «секрети» дізнаються на роботі, від них відмовляться сім’ї, відвернуться друзі. Першим і головним кроком для подолання цього бар’єру повинна стати переконаність у тому, що ВІЛ – не смертельна хвороба, а хронічне захворювання, яке необхідно взяти під контроль якомога раніше, щоб прожити довге життя.

З усіх відомих людству інфекцій, ВІЛ – наймолодше захворювання. За останні 30 років вірус досконально вивчений, є можливість його швидкої діагностики як у дорослих, так і в дітей, а головне – розроблена ефективна терапія. Всі, хто перебуває на обліку, приймають ліки. Для дорослих – це таблетки, для дітей – сиропи.

■ «Препарати ці м’які, адаптовані, комбіновані. Приймати їх необхідно щодня по одній таблетці. Єдиний мінус – робити це потрібно все життя. Та якщо знаєш, що ліки збережуть тобі життя, що ти можеш працювати, займатися спортом, подорожувати, створювати сім’ю, мати дітей і жити до старості, тоді цей мінус стає не таким уже й обтяжливим», – резюмувала Людмила Іванівна.

Дізнатися свій ВІЛ-статус можна в Республіканському диспансері та в поліклініках усіх міст ПМР. Повідомимо також, що незабаром кабінет із лікування ВІЛ-інфекції відкриється у Слободзейській центральній районній лікарні.


Олександр ПЕТРЕНКО.