На стику науки й практики

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбулася ХIII Міжнародна науково-практична конференція «Скліфосовські читання – 2024». Медичний форум присвятили питанням лікування суглобів.


Організаторами наукової події виступили Міністерство охорони здоров’я і кафедра травматології, ортопедії та екстремальної медицини медфакультету університету. Серед учасників – учені-медики та практикуючі лікарі з ПМР, РФ, РМ.

Відкрив міжнародне зібрання завідувач кафедри травматології, ортопедії та екстремальної медицини медичного факультету ПДУ професор Iван Гарбуз.

■ «Ідея скликання конференції належить керівництву вишу, – повідомив він. – Її назва пов’язана з ім’ям нашого співвітчизника, видатного хірурга Миколи Скліфосовського. Сподіваюся, що оприлюднена інформація буде корисною для колег і знайде практичне застосування».

Президент ПДУ професор Степан Берил подякував організаторам за високий рівень підготовки форуму і побажав, щоб на всьому його протязі «…в залі панував дух науки».

Проректор з науково-інноваційної діяльності доцент Iван Капітальчук сказав:

■ «Подібні форуми дають можливість обмінятися науковими знаннями й накопиченим за довгі роки практичним досвідом. Особливо значущим він є для студентів, оскільки не все можна почути на лекційних заняттях. Я впевнений, що «Скліфосовські читання» спонукають вас зануритися в науку, розкривати свій дослідницький потенціал».

Відеозвернення до учасників конференції надіслала завідувач кафедри фармакології Курського державного медичного університету професор Галина Маль:

■ «Ми раді, що ви є нашим надійним партнером у реалізації спільних проектів. Маємо надію, що співпраця й надалі триватиме».

■ «Науково-практична конференція стала майданчиком для обміну думками. Її мета – консолідація медичної спільноти, поліпшення якості освітнього процесу та наукової діяльності в межах спільних програм», – резюмувала декан медичного факультету ПДУ доцент Галина Самко.

Микола Шавга, професор кафедри дитячої хірургії Кишинівського державного медичного університету ім. М. Тестеміцану, став основним доповідачем наукового форуму. Він представив власні дослідження на тему «Нехірургічна та хірургічна корекція малоінвазивним методом у лікуванні синдрому вертеброгенної нейрокомпресії», а також поінформував, що періодичні чи постійні болі у спині виникають у 95 % людей, і це є справжньою епідемією.

■ «Зазвичай болі у спині пов’язані з синдромом нейрокомпресії (протрузії, грижі, стенози). Це такі стискальні нервові утворення, які призводять до погіршення якості життя. Проте й досі немає чіткого алгоритму дій у випадках звернення хворих із такими симптомами. На основі аналізу і синтезу даних літератури та власних досліджень нам удалося розробити працюючий алгоритм для лікування таких пацієнтів», – розповів Микола Шавга. Загалом він представив п’ять наукових повідомлень.

Крім того, з доповідями про захворювання суглобів у дорослих і дітей виступили фахівці хірургічного та терапевтичного профілю з Росії, Молдови, а також вітчизняні травматологи. Темою повідомлення завідувача відділення змішаної травми РКЛ Крістіана Осадчого стало ендопротезування кульшового суглоба. Нині таку високотехнологічну операцію виконують лікарі РКЛ. Вони не поступаються рівнем професійності подібним фахівцям у сусідніх державах.

Доктор медичних наук із Кишинівського державного медуніверситету Сніжана Ветріле розповіла про фармакологічний підхід до лікування пацієнтів з остеоартрозом. Вона зазначила:

■ «Остеоартроз вражає 80 % людей, старших за 65 років, у всьому світі. Це захворювання посідає 11 місце серед причин інвалідності. А остеоартроз колінного і тазостегнового суглобів займає провідні позиції серед причин хронічних болів у нашому регіоні».

У програмі ХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Скліфосовські читання – 2024» були порушені й обговорені також теми корекції викривлення хребта (сколіозу) у дітей; лікування двосторонньої ендоскопії; хірургічного лікування масивних ушкоджень ротаторної манжети плеча, деформацій переднього відділу стопи тощо.

По завершенні роботи форуму учасники одержали відповідні сертифікати.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.