Про економіку, фінанси, взаємодію держструктур із громадськістю

Ці та багато інших питань опрацювали члени Уряду на черговому засіданні вищого виконавчого органу влади.


Про закупівлю

Міністерство фінансів підготувало проект Постанови, яка закріплює правила ведення реєстру закупівель державних і муніципальних організацій. Новий документ скасовує дію нормативно-правового акта, який раніше регулював ці моменти, але втратив актуальність через набуття чинності нової редакції Закону «Про закупівлі в ПМР».

За новими правилами реєстр закупівель міститиме інформацію та документи про виникнення, зміну, виконання та припинення всіх договірних зобов’язань державних (муніципальних) замовників, і навіть тих закупівель, що не потребують укладання контрактів. Вестиме його Міністерство фінансів. Варто зазначити, що закупівлі, документи та інформація про які не внесені до реєстру, не оплачуватимуться.

Обмін даними відбуватиметься в автоматизованій інформаційній системі «Формування бюджету ПМР та контроль його виконання».

Про організацію діяльності Громадських рад

Відомо, що при багатьох міністерствах і відомствах діють Громадські ради. Вони потрібні для забезпечення взаємодії між громадянами, громадськими об’єднаннями й органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

З роками з’ясувалося, що необхідно урегулювати правові відносини під час формування нового
складу цих організацій.

З цією метою учасники наради внесли зміни до Постанови «Щодо затвердження Положення про громадські ради при виконавчих органах державної влади, керівництво діяльністю яких здійснює Уряд ПМР».

Нині діюча редакція документа визначає порядок формування нового складу Громадської ради, передбачаючи запас часу для закриття всіх вакансій у дорадчому органі. Після завершення всіх процедур, перше засідання ради має відбутися через п’ять робочих днів.

Насправді ж виникають ситуації, коли Громадська рада вже створена, склад її затверджений, а термін повноважень попереднього формування ще не минув. Щоб урегулювати це питання, вирішили змінити час проведення першого засідання нового складу ради. Тепер його учасники зберуться через п’ять робочих днів після закінчення повноважень чинної громадської організації.

Про ліцензування окремих видів діяльності

Уряд підготував законодавчу ініціативу, яка усуне невідповідність норм Закону «Про ліцензування окремих видів діяльності» та Закону «Про оцінювальну діяльність у ПМР».

Для цього запропоновано віднести таку діяльність до видів зайнятості (діяльності), які можуть здійснюватися тільки юридичними особами, а заняття ними передбачає спеціальну форму звітності. Це дозволить чітко визначити суб’єктів, які мають право проводити оціночну діяльність.

Найближчим часом усі пропозиції Уряду спрямують до Верховної Ради для вивчення.


Iрина МАСЛОВА.