Професія з глибини століть

Гарне вино – як хороший фільм: швидко закінчується, залишаючи чудовий післясмак; з кожним ковтком у ньому відкривається щось нове, і як це часто буває, воно народжується і відроджується в кожному новому цінителі.

Ці слова італійського режисера Федеріко Феліні доречно характеризують майстра винного етикету – сомельє.


Людина та її справа

Історія цієї професії досить цікава й захоплива. Першими сомельє можна вважати виночерпіїв при дворі єгипетських фараонів. Відповідаючи за сакральний акт подачі вина, вони мали значний вплив на монарха як радники. У 1318 році згідно з декретом французького короля Філіпа V Довгого з’явилася професія «сомельє». Протягом кількох століть до цього так називали людину, що стежить за в’юнкими тваринами «bete de somme».

З поширенням ресторанів у середині XVIII – на початку XIX століть посада сомельє закріплюється за працівником, який сервірує вино та інші алкогольні напої, допомагає гостям у їх виборі та знає все про льох цього закладу. У XIX столітті наявність сомельє свідчила про престижність ресторану і значущість його винного льоху.

У нашому регіоні почесне місце поміж виробників вина посідає виноробне господарство «Кисловъ», в арсеналі якого його понад 60 видів на будь-який смак і гаманець. Більш ніж 20 років сімейна справа успішно розвивається, а продукція має колосальний успіх у поціновувачів алкогольного напою.

Єлизавета Приходько – донька власника, а за сумісництвом досвідчений сомельє – розповіла про особливості професії, її затребуваність та правила дегустації вина.

Співрозмовниця виявилася досить привітною і досвідченою, бесіда відбулася в їхньому затишному магазині «Vino teka», який уже півроку радує гостей багатим вибором якісних напоїв виноробні «Кисловъ».

■ «У світ вина я потрапила чотири року тому: пройшла курси з підготовки сомельє в Кишиневі й одержала міжнародний сертифікат. Дещо раніше закінчила виш за спеціальністю «педагог молодших класів», але все ж вирішила зануритися в сімейну справу. Нинішня діяльність вимагає мобільності: потрібно часто вирушати на виставки до винних регіонів, ознайомлюватися з новими напоями та пробувати їх, зустрічатися і спілкуватися з виноробами.

Сомельє – це мистецтво, симбіоз знань і пристрасті до вина, вміння відчувати кожну його ноту і передавати ці враження іншим. У першу чергу, фахівцеві потрібні тонкий нюх і дотик, щоб розпізнавати найменші відтінки смаків. Інвентар, який завжди зі мною, – це нарзанник (багатофункціональний штопор)», – розповіла дівчина. 

Вона додала, що спеціаліст повинен розумітися і в технологіях виробництва, й особливостях смаку різних вин, а також у форматі дегустацій та в історії виноробства.

Професія сомельє поєднує в собі не тільки мистецтво приготування та подачі напоїв, а також комунікативні аспекти. Ці фахівці повинні володіти глибокими знаннями про вино та міцні напої, до того ж уміти ділитися ними з іншими. Єлизавета часто проводить різноманітні дегустації на виноробні, організовує майстер-класи та курси для тих, хто прагне розширити свої знання і навички. Молода дівчина поєднує одразу декілька спеціальностей: сомельє, кавіст (спеціаліст-винознавець із продажу алкогольних напоїв у спеціалізованих магазинах) та винороб.

■ «Одним із найбільш незвичайних вин, які довелося дегустувати, був Рислінг 1875 року. Воно вразило мене багатим ароматом і смаком. У нього був дуже густий осад, воно було солодке і смачне, тому що вино витримане, – продовжила розмову Єлизавета. – У мене немає певного улюбленого вина. Гадаю, не є таємницею, що під час вибору напою сомельє керується багатьма факторами. Все залежить від настрою, свята або страви».

Співрозмовниця зазначила, що головна її місія – нести культуру споживання – пиття вина, зокрема сухого, адже саме для його виготовлення використовується преміум якість урожаю винограду, без додавання цукру.

Фахівець залюбки поділилася секретами правильної дегустації напою:

■ «Головне, що необхідно запам’ятати, – це правильна температура подачі вина і чисті келихи правильної форми. Ці два фактори дуже сильно можуть вплинути на сприйняття вина і підсумкове враження про нього. Підніміть келих за ніжку і зробіть кілька кругових рухів, розкручуючи вино в келиху. Розкрутіть вино в келиху, піднесіть його до обличчя, опустіть ніс у келих і вдихніть його аромат. Молоді вина матимуть більше фруктових ароматів. Зробіть невеликий ковток і затримайте вино в роті. «Прокатайте» його в порожнині рота, щоб усі смакові рецептори були задіяні. Важливу роль варто приділити й післясмакові. Його тривалість безпосередньо свідчить про якість напою. Наприклад, сорт Піногріджо має кислинку і фруктову нотку. Червоні ж вина в ароматі часто демонструють аромат ягід».

Завдяки зростаючому інтересу суспільства до винної культури, бажанням збагачувати свій гастрономічний досвід і прагненню розуміти й цінувати вино на новому рівні, професія сомельє набуває популярності.


Олена КВIТКА. 

Фото автора.