Покращення добробуту населення – пріоритет держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради поміж інших головним був звіт Голови Уряду Олександра Розенберга за результатами діяльності виконавчого органу влади у 2023 році.


У своїй доповіді керівник виконавчої гілки влади в першу чергу звернув увагу депутатів на економічні показники:

■ «Лише за стабільного функціонування економіки можливе досягнення державних інтересів, тому питання економічної самодостатності посідає одне з чільних місць у всій державній політиці. За підсумками року, основний макроекономічний показник – валовий внутрішній продукт – досяг рівня 19 млрд 574,5 млн рублів. У сільському господарстві у 2023 році зафіксовано зростання обсягів валової продукції до 4 млрд 410,3 млн рублів, що на 3,2 % вище за рівень 2022 року.

Досягнуто позитивної динаміки як у соціальному, так і в економічному сегментах. Сприяла цьому зважена тарифна політика. Наприклад, щодо природних монополій вона упродовж звітного періоду зберегла для населення соціально-орієнтований характер.

Тарифи на комунальні послуги не змінилися завдяки державній підтримці, яка у 2023 році в грошовому виразі досягла 220,8 млн рублів».

З метою нівелювання негативних наслідків впливу зовнішніх факторів на економічний та соціальний розвиток республіки, а також на виконання доручення Президента Вадима Красносельського, Уряд опрацював і запропонував пролонгацію заходів державної підтримки для суб’єктів господарювання на 2023 рік, яку підтримала Верховна Рада.

У результаті спільної діяльності виконавчої та законодавчої гілок влади у питаннях податкової політики на цей період була продовжена чинність заходів щодо обнулення соціальних податків до виплат під час простою.

Були збережені пільги з податку на доходи для організацій, які будують житло, для підприємств взуттєвої та швейної галузей, а також знижена ставка податку на доходи організацій плодоовочевої промисловості.

Важливим у діяльності виконавчого органу влади є соціальний напрямок. Наприклад, вжито заходів щодо підтримки сімей, які мають дітей: розмір одноразової допомоги при народженні дитини з 1 лютого 2023 р. був проіндексований на 10 % і досяг 2 347,40 рубля, загальний розмір допомоги на першу дитину становить 5 693, 60 рубля, виплата на другу і наступну – 6 353,60 рубля.

Розмір щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею віку двох років з 1 лютого 2023 р. проіндексований на 10 % і склав 1 173,70 рубля, для непрацюючих – 853,60 рубля.

Олександр Розенберг оприлюднив також показники доступності житла. У межах програми пайового будівництва здано в експлуатацію 1 будинок на 20 квартир. Видано 90 сертифікатів на покупку житла за держсубсидіями. Завдяки такій підтримці, 55 молодих сімей матимуть власні квадратні метри.Пільговий кредит під 1 % на купівлю житла чи матеріалів для його будівництва отримала 21 молода сім’я. Для дітей-сиріт держава придбала 48 житлових приміщень на суму 10,9 млн рублів.

Голова Уряду також детально зупинився на основних показниках галузей охорони здоров’я, освіти, ЖКГ, культури та спорту, інших напрямків державної діяльності за підсумками минулого року.

Законотворча діяльність Уряду у 2023 році представлена розробленими й направленими на розгляд Верховної Ради законодавчими ініціативами (260). З них ухвалені в остаточному читанні 134, 12 відхилені, а 14 повернуто без розгляду, 19 законопроектів були відкликані Урядом.

Результати співпраці Верховної Ради та Уряду в інтерв’ю журналістам прокоментував Голова Верховної Ради Олександр Коршунов:

■ «Зниження податкового навантаження за низкою підприємств і напрямків дозволило не тільки зберегти ці підприємства, а навіть збільшити доходи до бюджету від цих підприємств, що свідчить про правильність ухвалених у 2023 році рішень. Позитивним досягненням є виконання державою соціальних зобов’язань у повному обсязі».

Олександр Вікторович відзначив конструктивну взаємодію між виконавчим, законодавчим та представницьким органами влади під керівництвом Президента:

■ «Упевнений, що, завдяки співробітництву законодавчого й виконавчого органів, зможемо й надалі приймати продуктивні та ефективні управлінські рішення, спрямовані на розвиток республіки та добробут наших громадян».


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org.