У червні весело жити: квіти цвітуть, солов’ї співають

Однак, усі ми розуміємо, що веселитися та співати доречніше буде після роботи, коли ми все поробимо у своєму садку та в городі. Щоб легше працювалося, візьміть до уваги кілька слушних порад для садівника та городника на наступний тиждень.


16 червня – сприятливий час, щоб пересаджувати рослини, оскільки коріння буде добре приживатися після процедури. Тож якщо ви планували пересадити будь-які рослини, робіть це сьогодні. Також добре підгодувати рослини.

17 червня. Місяць переходить у досить родючий знак Скорпіона. І хоч у другій половині червня посівів не так багато, якщо планували щось сіяти або садити, можна робити це зараз. Насіння швидко сходитиме, ростиме та нарощуватиме кореневу систему, даватиме щедрий урожай смачних та ароматних плодів. Саме з таких і можна зібрати насіння високої якості.

Слушний час, щоб посіяти ароматну зелень: кріп, петрушку, базилік, розмарин, щавель тощо. Обирайте для культур добре освітлене й тихе місце. Фахівці не радять зараз викопувати картоплю, тому що бульби матимуть неприємний смак. Також не варто обрізати рослини, оскільки рани гоїтимуться довгий час.

18 червня. На городі є чимало роботи, адже все росте: овочі, зелень. А з ними й бур’яни. Тому їх варто видалити, міжряддя розпушити, густі сходи прорідити. Можна посіяти лікарські трави, закласти органічні відходи на компост, покосити газон, якщо хочете, щоб трава росла повільно. Коли помітили, що культурним рослинам бракує елементів живлення, одразу ж компенсуйте цей дефіцит. Використати можна як органіку, так і мінеральні добрива, вносити під корінь чи по листу.

19 червня. Місяць досі у Скорпіоні, тому продовжуйте активні роботи на ділянці. Можна посіяти скоростиглі сорти цвітної капусти, кольрабі, дайкон, шпинат, цибулю-шніт, щавель.

Поливайте рослини, особливо якщо стоїть посушлива спекотна погода. Нестача вологи негативно позначиться на зростанні культурних рослин. Особливо тих, які мають високу потребу у волозі.

20 червня. Місяць переходить у знак Стрільця. В цей час садівникам і городникам краще відкласти більшість посівів або ж посадок. Хіба ростимуть швидкорослі – зелень і трави, їх можна сіяти. Інші ж культури не зможуть сформувати гарний та рясний урожай плодів.

21 червня прорідіть густі сходи, видаліть зайву поросль біля кущів та дерев, щоб вони не забирали на себе поживні речовини з ґрунту. Видаліть бур’яни та розпуште землю між грядками, на клумбі, у пристовбурних колах.

Якщо на ділянці ростуть туї чи інші декоративні хвойні, приділіть увагу формуванню крони. Це може бути звичайне підстригання або топіарна стрижка, коли хочеться створити незвичну форму рослин.

Не найкращий час, щоб поливати рослини, тому цей агрозахід поки відкладіть. Підгорніть картоплю та інші культури, які цього потребують та обробіть їх від хвороб та шкідників.

22 червня – Повний Місяць. Час, коли не варто садити або сіяти нові культурні рослини на ділянці. Також не варто проводити основні агрозаходи, адже рослини стають досить чутливі, їх легко пошкодити. Тому можна перепочити день, аби завтра перейти знову до більш активних занять.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.