Сила, спритність, драйв і неймовірні результати

Регата і суперкубок з веслування на човнах класу «дракон» під гаслом «Сім’я Президента за здоровий спосіб життя» зробили неможливе. Вони об’єднали 702 людини різних професій в єдиному прагненні здобути перемогу. Зі слів Глави республіки Вадима Красносельського,
«…у човні немає ні чинів, ні посад, ні рангів. Екіпаж – це команда». I ми в цьому переконалися!


Перегони відбулися на гребній базі в Тирасполі. Спостерігати за регатою можна було впродовж двох днів на міському пляжі, де встановили трибуни для вболівальників. Заїзди починалися рано вранці й закінчувалися ближче до 16:00.

Це й не дивно, адже позмагатися в силі, витривалості та швидкості зголосилися 54 аматорські команди. З них 13 брали участь у такому змаганні вперше. Поміж учасників керівники та співробітники органів державної влади й управління, представники установ і підприємств, муніципальних організацій, громадських об’єднань, а також студенти, школярі, кадети й суворовці.

Для Придністров’я це вже третя регата такого масштабу. За досить короткий час вона полюбилася багатьом придністровцям. Нинішнього року змагання відзначилися новим підходом до організації та до висвітлення події. Для тих, хто не міг наживо спостерігати гострі моменти перегонів на човнах класу «дракон», створили телеграм-канал @egatazoj з текстовою онлайн-трансляцією. Там і тепер можна ознайомитися з докладними результатами кожного заїзду і суддівськими спорами.

Отже, коротка хронологія регати. Команди виступали в шести категоріях. У перших трьох відбувся відбірковий етап для визначення кращого часу. Довжину дистанції судді визначили в 300 метрів. Першими на воду вийшли представники силових міністерств і відомств. У цій групі було представлено 11 команд.

У категорії організацій і підприємств, де було 12 команд, дебютувала спортивна дружина Бендерського тролейбусного управління. Її представники готувалися до змагань упродовж трьох місяців, виходили на воду три рази на тиждень, що, врешті-решт, принесло їм перемогу над командою Бендерської політехнічної філії ПДУ.

Ще одним новачком регати стала команда Молдавського металургійного заводу. Навіть попри оглушливу перемогу над командою «Авангард-ТВ ПМР» з перевагою в п’ять секунд, металурги висловили невдоволення своїм результатом, адже планували прийти до фінішу дещо швидше.
Що ж, у цьому і є прояв характеру справжніх переможців. ММЗ обійшов ДУП «Водоснабжение и водоотведение» та МУП «КоммуналДорСервис» і став першим фіналістом у групі підприємств. «ММЗ – справжнє відкриття регати, зважаючи на те, що це команда-новачок!», – так говорили про них коментатори заїздів.

У другій частині змагань у боротьбу вступили студентські та шкільні колективи. За результатами заїздів у фінал вийшли студентські команди Училища олімпійського резерву і ТЮІ. Серед школярів першими стали кадети МВС.

Вперше у президентській регаті взяли участь жіночі команди. На воду вийшли представниці МВС, Міністерства просвіти, Апарату Уряду та НП «Асоціація здоров’я і спорту». Фіналістками стали дебютантки з Апарату Уряду та жіночий екіпаж МВС.

Далі стартували перегони на вибування, за результатами яких визначалися півфіналісти й фіналісти. У другий день регати найсильніші з трьох дорослих категорій боролися за суперкубок. Для студентських і шкільних команд використовувалася інша система – вони відразу боролися за вихід у фінал.

Другий день змагань розпочався з повторного заїзду команд ЗАТ ТВКЗ «КVІNТ» та ПДУ (викладачі). Раніше їм не вдалося визначити переможця через однаковий результат. У впертій боротьбі кращими все ж стали веслярі винно-коньячного заводу.

Півфінальні та фінальні заїзди були сповнені хвилювання і драматизму. Це й не дивно, адже в боротьбу вступили найсильніші команди. Кожен заїзд тримав глядачів у напрузі. З детальними результатами всіх турів ви можете ознайомитися в телеграм-каналі @regatazoj.

За суперкубок змагалися переможці трьох груп: МВС, ММЗ та Адміністрація Президента. З результатом в 1,18.45 чемпіоном стала команда МВС. Вона вперше виборола головний приз, забрала трофей у Адміністрації Президента, яка вигравала його останні два роки.
От як прокоментувала тріумф помічник тренера і за сумісництвом «перша банка» команди МВС Катерина Намашко:

«Головне, до чого ми прагнули, – це швидкість і витривалість. Команду підбирали за наявністю внутрішнього стрижня і сили волі. Під час перегонів ми не чули коментарів суддів і вигуків уболівальників. Ми були повністю зосереджені на боротьбі».

Головний тренер володарів суперкубка Андрій Туфанюк задоволений результатом підопічних:

«Важливо все! І тактика, і фізична форма, й емоційний стан. Ми йшли до цієї перемоги три роки. Шалено пишаюся нашою командою. Перший день видався важким. Фінішний час у заїздах був поганий. В нас уже переставали вірити, проте другого дня ми зібралися з духом і вирвалися вперед».

«Сім’я Президента за здоровий спосіб життя» – це не просто назва спортивного заходу. Це заклик зробити здоровий спосіб життя пріоритетом для всіх. А поки що «… не сушимо весла, пані та панове! Готуємося до нових стартів».


Марина СОВА.

Фото М. Сови.