Ліквідаторам аварії – від вдячних рибничан

У річницю трагічної дати в Рибниці з’явився пам’ятний знак на честь загиблих ліквідаторів техногенної аварії. Гранітний монумент став частиною Меморіалу Військової Слави.

26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції пролунали послідовно 2 вибухи. На ліквідацію аварії приїхали тисячі добровольців, фахівців зі всіх куточків Радянського Союзу. Серед них –  близько 200 рибничан. На сьогодні їх залишилося 69.

Будівництво меморіалу стало можливим завдяки спільному рішенню держадміністрації та представників громадськості виділити на це кошти, що залишилися на рахунку «Побудуємо пам’ятник захисникам Придністров’я та воїнам-афганцям разом».

В урочистій церемонії відкриття взяли участь радник Президента з соціальної політики Ганна Волкова, глава державної адміністрації В’ячеслав Фролов, голова міської та районної Ради народних депутатів Вадим Лозовський, голова Союзу «Чорнобиль» Олександр Бараблін, депутати Верховної Ради Яків Галак, Валентин Матвійчук, Віталій Калін та Василь Куницький, заступники глави Сергій Палій, Юрій Молдовський, Сергій Костюк, керуючий справами держадміністрації Віктор Тягай, представники громадських організацій і трудових колективів.

Звертаючись до присутніх, очільник міста висловив подяку всім небайдужим рибничанам, які взяли участь у розробці проекту пам’ятника, у збиранні коштів на його будівництво і безпосередньо у зведенні.

«Глибоку подяку хочу висловити ліквідаторам найбільш масштабної аварії за всю історію людства, пов’язаної з використанням атомної енергетики. Світла пам’ять загиблим і величезне спасибі живим. Тим, хто далі працює на благо нашого міста і республіки в цілому, бере активну участь у громадському житті, подаючи приклад беззавітного служіння своїй Батьківщині та демонструючи молодому поколінню, як треба жити й діяти», – сказав В’ячеслав Фролов.

Радник Президента Ганна Волкова у своєму зверненні до ліквідаторів зазначила: «Те, що ви зробили, не оцінити жодними словами. Ви – справжні герої й рятівники. Ваш вчинок увійшов у історію. Ви ті люди, які закрили собою весь світ від катастрофи. Щиро вам дякуємо».

На завершення голова Союзу «Чорнобиль» Олександр Бараблін наголосив: «Зведений пам’ятник – це данина мужності, самовідданості та самовіддачі всіх тих, хто не дав поширитися радіаційній смерті. Недарма на пам’ятнику – дзвін, дзвін скорботи, дзвін, що не дає забути те, що зробили чорнобильці у 1986 році».

Для Олега Чегурка відкриття пам’ятника особливо значуще. Від високих доз радіації, отриманих у Чорнобилі, помер його батько.

«Одного вечора мій батько приїхав на робочій машині та сказав, що їх відправляють у відрядження для ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. І вже того ж вечора колона вантажівок рушила в «зону відчуження». Багато з тих хлопців, яким було трохи за 30, навіть не знали про наслідки тієї катастрофи. Та доза опромінення, яку вони дістали в зоні катастрофи, у багатьох відбилася на здоров’ї», – розповів він.

У пам’ять про померлих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і в пам’ять про мирних громадян, постраждалих від катастрофи, присутні на хвилину завмерли в мовчанні. Архімандрит отець Віктор здійснив літію в пам’ять загиблих жертв аварії та освятив меморіал. Урочиста церемонія завершилась покладанням квітів до підніжжя монумента.

Влад   ПЕТРОВ.