Ця нелегка легка промисловість

Кожної другої неділі червня в Придністров’ї традиційно відзначають День працівників легкої промисловості. Це одна з найближчих придністровцям галузей. В економіці республіки вона відіграє суттєву роль, незмінно входить у «велику четвірку» провідних секторів промисловості.


У ПМР виготовляють високоякісні текстильні вироби, одяг і взуття. Потужними локомотивами легкої промисловості є ЗАТ «Тиротекс», Торгово-промислова фірма «Интерцентр Люкс», ЗАТ «Одема» ім. В. Соловйової, ЗАТ «Вестра», взуттєва фірма «Тигина», ЗАТ «Флоаре», ТОВ «Комфошуз, Рибницька швейна фабрика, ТОВ «Метлакс».

Глава держави Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Розенберг, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов привітали працівників галузі з професійним святом.

«Легка промисловість по праву посідає важливе місце в народногосподарському комплексі ПМР. Товари, що випускаються нашими взуттєвими та текстильними підприємствами, мають попит як на внутрішньому ринку, так і за кордоном», – йдеться у привітанні Вадима Красносельського.

З нагоди Дня працівників легкої промисловості в Катерининському парку відбулося традиційне свято – виставка-продаж продукції текстильників, кравців і взуттьовиків. Її організатором виступило Міністерство економічного розвитку. З раннього ранку в парку панувала святкова атмосфера: грала музика, майоріли на вітрові різноколірні повітряні кульки та прапорці, безтурботно галасували юні гості урочистостей, клацали фотоапарати та мобільники.
Перший заступник Голови Уряду – міністр економрозвитку Сергій Оболоник під час церемонії очолив делегацію представників органів державної влади, відкриваючи святкову подію, він сказав:

«Сьогодні у нас дійсно народне свято, бо величезна кількість придністровців трудиться в галузі легкої промисловості. Як і інші сектори економіки, нині вона переживає скрутні часи. Я добре знаю людей, які працюють на цій ниві, тому впевнений: наша легка промисловість не просто подолає ці труднощі, вона й надалі продовжить демонструвати свій потенціал».

Міністр Мінекономрозвитку побажав ветеранам і працівникам галузі енергії, здоров’я та успіхів у творчій праці, оголосив привітальні послання Президента та Голови Уряду, потім приступив до нагородження кращих працівників.

Медаллю «За відзнаку у праці» були відзначені 35 осіб, «За трудову доблесть» – 32 особи, ще п’ятеро працівників стали кавалерами ордена «Трудова слава».

Поміж почесних гостей свята легковиків – голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Верховної Ради Віктор Гузун, міністр із соціального захисту та праці Олена Куліченко, міністр просвіти Світлана Iванишина, голова Федерації профспілок Придністров’я Віктор Iванченков, керівник Торгово-промислової палати Василь Кожан, виконавчий директор Спілки промисловців, підприємців та аграріїв Юрій Чебан.

Офіційні особи адресували добрі побажання працівникам легкої промисловості. Вони підкреслювали їхній вагомий внесок у розвиток економіки Придністров’я. Зокрема Віктор Гузун зазначив:

«На території нашої держави багато підприємств, на яких працюють тисячі людей. Усі вони виробляють продукцію, без якої нині неможливо уявити сучасну людину. Це одяг, взуття, текстиль – те, чим ми користуємося щодня. Вироби, які ми побачили на виставках вітчизняних товарів, можна назвати мистецтвом. Це унікальна творча робота. Зі звичайної нитки, змійки, клепки та відрізу тканини створюють справжні шедеври, продукцію, яка сподобається кожному. Ви великі майстри й неперевершені професіонали!».

Усі підприємства – учасники виставки-продажу продемонстрували у святковий день найкращі вироби. ТПФ «Интерцентр Люкс» представила широкий асортимент одягу для різних сезонів. Здебільшого наряди призначалися жінкам, проте було що вибрати й чоловікам. Фабрика «Одема» ім. В. Соловйової показала гостям колекції, розроблені експериментальним цехом: асортимент літнього одягу для жінок і традиційну візитну картку, яка зазвичай привертає увагу, – набір елегантних чоловічих сорочок.

Небувале пожвавлення впродовж усього дня вирувало біля виставкових стелажів «Тиротекса».

«За давньою традицією наше підприємство представляє нову незвичайну і креативну колекцію, – розповів журналістам генеральний директор ЗАТ «Тиротекс» Андрій Межинський. – Це літня колекція домашнього текстилю, в якій дизайнери представили широкий вибір постільної білизни, столового асортименту, а також банних халатів з урахуванням статі, віку і смакових уподобань. Її назва – «Чарівність». Нею ми зачаровуємо наших покупців».

Наш кореспондент узяв бліц-інтерв’ю у молодого подружжя Андрія та Анастасії, які перебирали варіанти та ніяк не могли визначитися з остаточним вибором. Судячи з усього, вони теж були зачаровані.

«Боже мій, шикарно! Який гарний принт із півоніями! Ні, мабуть, із трояндами цікавіше. То що будемо брати, Андрію?» – не могла відірватися від вітрини загіпнотизована рукотворною красою від ЗАТ «Тиротекс» Анастасія.

На запитання «Як ви оцінюєте сам захід?» відповідав уже Андрій:

«Ми вдруге беремо участь у професійному святі текстильників, швейників і взуттьовиків. Минулого року тільки придивлялися та прицінювалися, а цього вже точно – зважимося на покупки. Свято дуже яскраве та емоційне. Нам тут подобається: прекрасна організація, багато людей, а головне – товари якісні, сучасні та доступні».

Свято працівників легкої промисловості супроводжувалося великою концертною програмою. Її подарували творчі колективи закладів культури Тирасполя.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото Марини Сови.