Турбота про громадян, підтримка підприємств, розвиток туризму

До порядку денного чергового засідання вищого виконавчого органу влади увійшли питання економіки, соціальної галузі та багато інших.


Соціальні гарантії – понад усе. Уряд затвердив порядок призначення та виплати допомоги співробітникам організацій, керівництво яких потрапило під слідство або щодо яких ведуться оперативно-розшукові заходи.

Міністр соціального захисту та праці Олена Куліченко пояснила, що Положення регламентує порядок призначення та виплати допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, одноразової допомоги жінкам, які стали на облік у медичних закладах у ранні терміни вагітності, одноразової допомоги при народженні (усиновленні) дитини, щомісячної допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею віку двох років, допомоги на поховання, застрахованим (працюючим) громадянам, на оплату праці яких нараховувався єдиний соціальний податок до ЄДФСС у випадку, коли роботодавець потрапив під слідство.

Про туризм. Уряд продовжує роботу з просування внутрішнього туризму. Це питання – одне з пріоритетних завдань Стратегії розвитку республіки на найближчі роки. Для його реалізації минулого року з Фонду розвитку підприємництва було виділено 1,6 млн рублів на грантову підтримку проектів зі створення об’єктів сільського туризму.

На поточному засіданні обговорили можливість звільнення підприємців, які мають таку підтримку від держави, від мита на товари, придбані за кошти грантів.

Такі зміни дозволять їм ввозити для розвитку бізнесу товари, куплені на грантові кошти, без сплати мита. Заощаджені засоби можна буде направити на створення нових чи покращення вже існуючих туристичних об’єктів.

Адресна підтримка підприємств. Міністерство економічного розвитку запропонувало розширити адресну державну підтримку окремих економічних агентів. Міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, пояснив, що вона стосується підприємств, які виробляють цеглу, черепицю та інші будівельні матеріали з обпаленої глини, та у штаті яких працює понад 50 працівників. Підтримка полягатиме у зниженні вартості енергоресурсів, що позначиться на тарифах за послуги у галузі газопостачання та електроенергетики вже у червні поточного року.

Очікується, що пільги допоможуть знизити виробничі витрати підприємств та стимулювати їхній подальший розвиток.

Про персоніфікований облік. Члени Уряду вважають, що роботодавці повинні щомісяця надавати відомості на кожну застраховану особу, з якою у звітному періоді був укладений (продовжував свою дію) трудовий договір або договір цивільно-правового характеру, навіть якщо працівник здійснював діяльність лише один день. На сьогодні така інформація надсилається до держорганів тільки раз на півроку.

■ «Для реалізації одного з основних принципів ведення персоніфікованого обліку – достовірності даних, необхідних для призначення пенсії, а також призначення пенсії відповідно до результатів праці співробітника з метою забезпечення соціальної справедливості, назріла потреба у щомісячному поданні роботодавцем відомостей на кожну застраховану особу», – пояснила Олена Куліченко.

Новий підхід сприятиме посиленню контролю за повнотою наданих страхувальниками відомостей про кожного співробітника, щодо якого провадиться сплата страхових внесків на державне пенсійне забезпечення, для оновлення та поповнення відомостей, що містяться на його індивідуальному особовому рахунку, подальшого включення до стажу під час нарахування пенсії, а також для підвищення ефективності звіряння відповідності відомостей, що надаються організаціями, з даними податкових органів.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: government.gospmr.org/.