Влітку з потом, а взимку з повним ротом

Непросто дається врожай на присадибній ділянці. Однак, хто добряче попотіє влітку, той матиме вдосталь запасів на довгу зиму для всієї родини.


23 червня – Козеріг. Він вважається досить родючим знаком. Рослини формуватимуть гарне стебло та кореневу систему, будуть досить стійкі до перепадів температур та хвороб.

У червні ще можна сіяти чорнобривці, календулу, космею, адже вони досить швидко ростуть. Поливати рослини вже можна, однак після цього треба з обережністю розпушувати землю, щоб не зашкодити корінню.

24 червня: Водолій – знак неродючий. Вважається, якщо посіяти насіння культур зараз, воно буде погано сходити. А те, що навіть зійде, не дасть гарного врожаю. Тому культури, від яких ви хочете очікувати плоди, краще поки не сіяти та не садити. Варто також відкласти полив та підживлення рослин.

25 червня. Під знаком Водолія не рекомендується закладати нові культури, а от збирати врожай можна. На сьогодні гарними здобутками радують ягідники. З плодів можна варити компоти, готувати десерти чи просто їсти свіжими. Та й запаси на зиму вже можна готувати: варення, соки, джеми тощо. Однак, не варто поливати рослини та вносити добрива.

26 червня – знак Риби, які вважаються одним із найбільш сприятливих знаків для посівів. Рослини формують міцне стебло та корінь, а також смачні плоди. Якщо у вашому регіоні досить тепло, щоб виростити картоплю двічі за сезон, зараз можна посадити бульби. Також можна пересаджувати рослини, наприклад, розсадити багаторічники. Можна їх і поливати, але так, щоб не було застою води.

27 червня. Оскільки Місяць усе ще в Рибах, можна не тільки посіяти насіння зелені чи квітів, а й садити саджанці плодових дерев і чагарників, декоративні хвойні культури. Підживіть рослини. Використати можна як органіку, так і мінеральні добрива, вносити під корінь чи по листу. Однак такі підживлення повинні бути в міру, тому строго дотримуйтеся інструкції виробника. Це ж стосується і поливу – він має бути помірний. Не забувайте, що у спеку поливати не варто, краще робити це в ранкові або у вечірні години.

28 червня – Місяць знову в Овні, а це означає, що краще збирати врожай, ніж садити нові рослини. Насіння, якщо посіяти його зараз, може швидко зійти. Однак потім рослини будуть слабкі, врожай дадуть також не найкращий.

Не рекомендується вносити добрива та поливати рослини, оскільки зараз це може більше нашкодити. Збирайте врожай ягідних культур, плодових та овочів, які вже дозріли. Наприклад, із раннього врожаю огірків можна робити свіжі літні салати, а можна готувати консервацію, засолювати огірки тощо. Так само з абрикос чи персиків можна готувати смачні десерти або робити заготовки на зиму.

29 червня покосіть газонну траву, щоб вона не так швидко відростала. Якщо ж робили це кілька днів тому, то зараз можна провести обробку від ґрунтових шкідників. Личинки хрущів і дротяники загрожують не лише плодовим чи овочевим культурам. Прорідіть дуже густі сходи, підгорніть картоплю, видаліть бур’яни у міжряддях.

30 червня – Місяць досі в Овні, тож можна займатися тими справами, що і два останні дні. Також можна приділити час грядкам, де зібрали врожай.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.