Цей дивовижний світ дитинства

Виставка ретро-іграшок радянського періоду 50–90 років XX століття відкрилася в одному з відділів Бендерського історико-краєзнавчого музею. Відвідувачі не тільки побачили понад сотню різноманітних забавок: солдатиків, ляльок, машинок, книжок, а й змогли на імпровізованій фотозоні зробити знімки та почути від екскурсовода неймовірно цікаву історію їх виникнення.


Нинішньому юному поколінню важко уявити дитинство без сучасних технологій, гаджетів і новітніх пристроїв. Про розваги ж дітей минулого століття вони можуть судити лише з розповідей дорослих очевидців.

Іграшки в СРСР були заповітною дитячою мрією. Слід зазначити, що саме в той період держава витрачала безліч сил і засобів на виховання нового покоління, оскільки саме в ньому влада бачила будівника майбутнього соціалістичної держави.

Попри те, що вибір іграшок був надзвичайно обмеженим, ляльки, м’ячі та машинки відрізнялися високою якістю. З ними поводилися досить обережно, берегли, тож багато з них дійшли до наших днів у відмінному стані. Тепер радянські ігри та іграшки представляють неабияку цінність для колекціонерів та істориків.

Краєзнавець Юрій Соколов надав музею раритетні набори фігурок цинових солдатиків, танки, бронемашини та пістолети, більшості з яких не менше півстоліття. Дослідник краю збирав їх довгий час, деякі реставрував, щоб показати механізм роботи.

Людмила Бабан – завідувач філії музею бойової слави с. Кіцкан – розповіла, що виставку присвятили до Дня захисту дітей і в перші відвідування поміж гостей був ажіотаж.

■ «Іграшки – це важлива частина дитячого світу, яка багато в чому є зменшеною копією культурної системи з її соціальними відносинами й очікуваннями. Вони завжди користуються попитом серед малечі, тому навіть на експозиції маленькі відвідувачі тягнулися до них, щоб погратися», – додала співробітниця закладу.

Історія радянських іграшок налічує багато десятків років і починається відразу після революції. Зовнішній вигляд дитячих товарів піддавали суворій цензурі, моделі розроблялися відповідно до державних вимог. На початку 20-х років через війни та революції господарство країни було зруйноване, промисловість переживала занепад. Виробництво іграшок на якийсь час зовсім припинилося, тому ляльок купували, як за старих часів, лише на базарах і ярмарках.

З 1933 по 1938 рр. створення, виробництво і розповсюдження іграшок, їхню ідеологічну відповідність контролював Комітет з іграшки. Ним були рекомендовані до випуску 119 найменувань, серед яких переважали механічні штучки, предмети побуту, тварини. Під час Великої Вітчизняної війни виробництво іграшок в СРСР зазнало великої шкоди: частина підприємств була зруйнована, а друга працювала на потреби фронту. Ляльок шили з клаптиків, набивали тирсою або клоччям. Автомати випилювали з дощок, м’ячі робили з ганчірок, скручених у грудку і пов’язаних мотузкою. Ліпили фігурки з глини, вирізали свищики з дерева.

У 50-х роках з’явилися нові технології та синтетичні матеріали: полістирол, поліетилен, штучне хутро, штучні тканини. Лялькова промисловість набирала темпи, а яскраві різноманітні іграшки виготовляли великими партіями. Малечі пропонували обрати представників різних професій (лікар, пожежник, міліціонер), а ляльки, вдягнені в національні костюми, були символами міжнародної дружби.

У кожної радянської дитини була м’яка іграшка у вигляді ведмедика. Різні за величиною: спочатку їх виготовляли з плюшу, потім – зі штучного хутра. Багато з них уміли гарчати.

Космічна тема у 60-х роках була миттєво відображена у виробництві дитячої іграшки: місяцеходи, ракети, шоломи, фігурки космонавтів із написом «СРСР».

Масове виробництво ігор та іграшок у Радянскому Союзі було поставлене на потік, однак це стосувалося, в першу чергу, кількості випущених іграшок, а не їх різноманітності.

У СРСР іграшки виготовляли більш ніж на 9 тисячах підприємств майже 10 тисяч різновидів. У Загорську працював спеціальний науково-дослідний інститут іграшки та музей. Фахівців із виробництва дитячих товарів готували як у Загорському художньо-промисловому училищі, так і в інших навчальних закладах.

Виставка в Бендерському історико-краєзнавчому музеї розрахована на широке коло відвідувачів. Дорослі, ймовірно захочуть згадати своє дитинство, а малечі буде цікаво побачити унікальні іграшки, якими забавлялися батьки, дідусі та бабусі. Експозиція працюватиме до середини серпня.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.