Медицина: ТРАДИЦІЇ ТА СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ

У Кам’янці День медичного працівника вийшов нині за межі професійного свята. Сприяли цьому дві події. Колектив центральної районної лікарні приймав поздоровлення ще і з 80-літтям медичної установи. А в санаторії «Днестр» відкрили новий лікувальний корпус.


80 років рятують життя

Медичне обслуговування населення в Кам’янці було організоване ще в дореволюційну пору. Достовірно відомо, що в 1902 році тут уже вели амбулаторний прийом хворих. Через десятиліття нащадок роду Вітгенштейнів князь Генріх виділив ділянку для будівництва земської лікарні. Вона діяла і після революції, поступово розвивалася.

Ми вже могли б відзначити 120-ту річницю лікарні, коли б не Велика Вітчизняна війна. На її початку Кам’янщина, як і інші прикордонні території СРСР, опинилася на вістрі фашистського наступу. Було прийняте рішення не евакуювати медичні установи, щоб населення мало необхідну допомогу. Проте німецькі та румунські частини в перші ж дні окупації розікрали запаси ліків і матеріалів. Поступово загарбники вивезли медичні інструменти й устаткування.

У березні 1944-го, коли Кам’янщина була звільнена від фашистів, з’ясувалося, що медичні установи району розграбовані повністю, не залишилося ні інвентаря, ні навіть білизни. Лікарню відроджували з нуля, 1 квітня вона почала діяти. З цієї дати й ведеться відлік функціонування Кам’янської ЦРЛ.

Про важливі віхи в історії медичної установи – від важкого повоєнного часу до сьогодення – нагадав на урочистостях головний лікар Олег Бирка. Він повідомив, що до складу ЦРЛ входять поліклініка, розрахована на 375 відвідувань у зміну, та 6 відділень, де під цілодобовим спостереженням медиків можуть перебувати 80 хворих, а також денний стаціонар загального профілю на 25 ліжок. У селах діють 4 лікарняні амбулаторії та 10 фельдшерсько-акушерських пунктів. Трудовий колектив – це понад 350 компетентних у своїй царині співробітників. ЦРЛ обслуговує понад 18 тисяч осіб, а також надає медпослуги зарубіжним громадянам.

З особливим задоволенням керівник лікувально-профілактичної установи зазначив, що відповідно до пріоритетів Стратегії розвитку Придністров’я модернізується галузь охорони здоров’я в цілому і покращується матеріально-технічна база Кам’янської ЦРЛ. Здійснюються капітальні ремонти структурних підрозділів у місті та селах, перетворилася будівля поліклініки, облаштована територія. Нині за програмою Фонду капвкладень реконструюють приймальне відділення та приміщення швидкої медичної допомоги. Вже побудована крита під’їзна естакада. У будівлі ведуться оздоблювальні роботи. Медики чекають надходження необхідного устаткування, яке дозволить надавати спеціалізовану допомогу відповідно до вимог сьогоднішнього дня.

В інших підрозділах сучасна апаратура вже служить для проведення діагностичних досліджень, підвищення якості медобслуговування, врятування життя. За 5 років держава інвестувала в Кам’янську ЦРЛ 11 млн рублів.

Щиро привітала колег із професійним святом і ювілеєм медустанови міністр охорони здоров’я Христина Албул:

«Уже 80 років згуртований колектив Кам’янської центральної районної лікарні служить благородній справі – охороні та збереженню здоров’я громадян. Професія медика з прадавніх часів у культурах усіх народів є шанованою й авторитетною. Ця праця ніколи не була і не може бути простою, адже у ваших руках найбільша цінність – життя людини. Сьогоднішній день – це ще одна можливість висловити вам пошану, подякувати за вірність професії».

Керівник галузі вручила кращим медпрацівникам державні та відомчі нагороди. Кавалером ордена «Трудова слава» став Станіслав Рудой (на фото). Майже півстоліття тому він молодим лікарем-терапевтом прийшов на роботу в Кам’янську ЦРЛ. Відтоді ставить діагнози та лікує широкий спектр захворювань – від простуди до гіпертонії. Веде профілактичну роботу з населенням своєї дільниці. Знає в обличчя не тільки пацієнтів із хронічними хворобами, а майже всіх жителів, тому не злічити, скільки разів на дню говорить землякам «Здрастуйте!». У відповідь нерідко чує щирі слова вдячності за відновлене здоров’я.

Медаллю «За трудову доблесть» нагороджена Галина Мясковська, яка завідує терапевтичним відділенням. Звання «Заслужений лікар ПМР» присвоєне заступникові головного лікаря з поліклінічної роботи Людмилі Подопригорі. Відмінниками охорони здоров’я ПМР стали ендокринолог Світлана Голан і рентгенолог Юліана Лупашко, медсестри Лариса Казновська, Наталія Галбен, Віолета Катеренчук, Ольга Кожокар.

Багатьох співробітників ЦРЛ з нагоди подвійного свята заохотили грамотами – від президентських до районних. Свідченням високої пошани до праці лікарів, фельдшерів, лаборантів, провізорів, акушерок, медсестер, санітарок, водіїв та інших професіоналів своєї справи стали слова подяки від керівництва і мешканців Кам’янщини, безліч букетів, які вручали «ангелам-охоронцям» пацієнти. Усі ми хоч би раз побували в цьому статусі то й добре усвідомлюємо важливість місії, яку виконують у суспільстві медпрацівники.

Особливою увагою у святковий день огорнули ветеранів праці. Їхній стаж обчислюється десятиліттями самовідданої щоденної боротьби з важкими недугами, а пацієнтів, які видужали завдяки їхнім знанням і вмінням, – тисячі. Великий внесок роблять медики старшого покоління у виховання молоді, яка щорічно вливається в колектив. Валентина Деревчук, Лариса Огаренко, Iван Потлога, Валентина Балабан, Лариса Гришина й інші ветерани – і нині в строю: лікують тіла та душі земляків, діляться своїм багатим досвідом із колегами.

У святковому концерті взяли участь не тільки кращі творчі колективи району, а і самі медпрацівники. Заступник головного лікаря Анатолій Шпеко присвятив пісню пам’яті батьків – учасників Великої Вітчизняної, а також тих ветеранів, які у далекому 1944-му відновлювали ЦРЛ і не одне десятиліття врятовували життя земляків. Зворушливий твір «Білі халати» виконував у складі заслуженого колективу «Хрустовчанка» і лікар анестезіолог-реаніматолог Ананій Подопригора. А вже в наступній пісні він як один із солістів від щирого серця бажав «Щастя, добра і любові» колегам і жителям Кам’янщини. У соціальних мережах «Гомону» читачі можуть побачити фрагменти цих яскравих номерів і переконатися, які багатогранні таланти наших медиків.

Тетяна ГРИЦЮК.


Новий рівень оздоровлення

Санаторій «Днестр» давно став однією з візитних карток нашої республіки. Розташований у живописному куточку Кам’янки, з найсучаснішою базою для лікування та комфортними умовами для відпочинку, він привертає увагу не тільки придністровців і жителів сусідньої Молдови, а і гостей із далекого зарубіжжя, які незмінно залишають захоплені відгуки про час, проведений в оздоровниці.

Одним із критеріїв, чому охочі поправити здоров’я вибирають саме кам’янський санаторій, стало впровадження радонотерапії. Про те, що в околицях є радонові води, було відомо ще за радянських часів. Однак поставити це природне джерело на службу людям спромоглися тільки в ХХІ столітті. Цілющу воду застосовують у терапії багатьох хвороб, зокрема й онкологічних, і для профілактики серйозних порушень функцій організму.

Водолікарня стала найпопулярнішим місцем здравниці, і 8 спеціалізованих ванн уже не могли задовольнити підвищений попит на затребувану процедуру. Особливо в розпал сезону, коли лікуються і відпочивають відразу 450 осіб.

Щоб відповідати сучасним санаторно-курортним вимогам, потрібно було розширювати базу, і в 2019 році керівництво здравниці зважилося на будівництво нового корпусу. Тоді й уявити не могли, що незабаром вибухне пандемія, зміниться політична ситуація у світі, а Придністров’я зіткнеться з безліччю економічних проблем. Проте від планів щодо вдосконалення матеріально-технічної бази колектив оздоровниці не відмовився – і був підтриманий на державному рівні. Санаторій одержав пільги шляхом зменшення ставки податку на доходи. Завдяки цьому, 95 % прибутку колектив спрямував на капітальні вкладення: спорудження будівлі та придбання устаткування.

Поруч із двома діючими корпусами за оригінальним архітектурним проектом почали зводити третій. У будівництво, оснащення першого і технічного поверхів вклали близько 30 млн рублів. Перша черга робіт завершена, лікарня готова прийняти пацієнтів.

З відкриттям нового корпусу будівельників і колектив санаторію привітав Вадим Красносельський:

«Це значне досягнення відкриває нові можливості для надання якісної й ефективної медичної допомоги, для оздоровлення населення».

Президент висловив упевненість, що поліклінічний корпус, обладнаний відповідно до сучасних стандартів, стане місцем, де кожен відпочивальник дістане необхідне лікування, відчуватиме себе комфортно в оточенні уважних і дбайливих медпрацівників.

Високо оцінили значення масштабного проекту, реалізованого колективом оздоровниці, голова Федерації профспілок Придністров’я Віктор Iванченков і глава держадміністрації Кам’янського району Володимир Бичков. Посадовці зазначили, що з введенням в експлуатацію лікувального корпусу якість пропонованих послуг виходить на новий рівень, і більше придністровців зможуть поправити здоров’я. Поза сумнівом, зросте також кількість відпочивальників з-за кордону.

Віктор Іванченков вручив почесні грамоти ФПП співробітникам санаторію та підрядних організацій, які брали активну участь у будівництві й оснащенні споруди.

Ознайомлювальну екскурсію по першому поверху провів головний лікар Iван Бистров. Тут встановлено 10 ванн. Дві з них – чотирикамерні – призначені для відпочивальників, яким протипоказане повне занурення у воду. Тепер ці пацієнти можуть приймати ванни для рук і ніг. Йдеться не лише про радонотерапію. В арсеналі кам’янської здравниці – вуглекислі, кисневі, йодо-бромні, скипідарні, перлинні, сірчановодневі, спірулінові лікувальні ванни.

Завдяки значному збільшенню корисної площі, колектив упровадив і метод спелеотерапії, що раніше не застосовувався тут. Кімната з унікальним мікрокліматом соляної печери розрахована на 14 пацієнтів. За 40 хвилин, протягом яких триває процедура, бром, селен, магній, кальцій благотворно впливають на органи дихання і на шкіру людини. Фахівці запевняють, що один сеанс спелеотерапії замінює 4 дні перебування на морському узбережжі.

Головний лікар зазначив, що проектом передбачена поетапна здача в експлуатацію нового корпусу. Нині триває оснащення другого поверху. Тут розмістять іще 6 ванн, половина з них буде призначена для підводного масажу. По завершенні цього етапу монтажних робіт кількість сучасно обладнаних ванних відділень збільшиться втричі. Тут же будуть кабінети для зрошування радоном при захворюваннях органів травлення та ротової порожнини.

На третьому поверсі розмістять спеціалізовані кабінети для функціональної діагностики та різних видів терапії, на четвертому – для лікувального масажу. Нині названі процедури надають у спальних номерах.

Введення в експлуатацію всієї поліклініки сприятиме не тільки створенню комфортних умов для роботи медиків та оздоровлення пацієнтів, а і розширенню ліжкового фонду.

До речі, з огляду на підвищений попит на санаторні послуги, І. Бистров уже замислюється про будівництво ще одного спального корпусу. Керівництво держави цілком підтримує такі плани, накреслені з урахуванням відразу двох пріоритетних напрямів розвитку Придністров’я: збереження здоров’я громадян і збільшення кількості зарубіжних туристів, які відвідуватимуть нашу країну.

Ніна ПАНАЇДА.