ПІДРУЧНИК – джерело знань

У липні 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про затвердження Державної цільової програми «Підручник» на 2022–2026 роки».


Основна мета програми полягає в забезпеченні супроводу навчального процесу в організаціях освіти різних рівнів. У документі констатується:

«Реалізація програмних заходів дасть змогу вивести організацію навчального процесу на якісно новий рівень, а системі освіти ПМР не тільки зберегти традиційний рівень освіти, а і привести його у відповідність із сучасними освітніми стандартами».

З метою контролю за ходом реалізації ДЦП «Підручник» Уряд щороку в межах звіту про виконання бюджету зобов’язаний подавати Верховній Раді документ про реалізацію програми та ефективність використання коштів за минулий фінансовий рік. Під час недавнього пленарного засідання законодавчого органу була заслухана відповідна інформація.

«У 2023 р. за програмою ДЦП «Підручник» для забезпечення організацій освіти навчальною, навчально-методичною і науковою літературою було надруковано 13 найменувань підручників на загальну суму 409 566 руб. накладом 2 487 примірників», – наголошується в Постанові Верховної Ради, ухваленій за підсумками обговорення звіту.

Крім того, завершено роботи з підготовки до друку дев’яти підручників для шкіл з російською, молдавською та українською мовами навчання на загальну суму 116 858 руб.

Загальний обсяг бюджетних асигнувань, витрачених на реалізацію Державної цільової програми «Підручник» у 2023 р., складає 526 428 руб., що становить 96,50 % від запланованих у республіканському бюджеті коштів.
Зрештою народні обранці затвердили звіт Уряду про виконання ДЦП «Підручник» минулого року.

«Звичайно, в бюджеті коштів не вистачає. Тому і на реалізацію програми «Підручник» грошей виділили менше, ніж запланували, – підкреслив голова Комітету Верховної Ради з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Iгор Буга. – Звичайно, певну кількість підручників надрукували, переклали. Робота, безсумнівно, проводилася, але, на жаль, шокують дані: знос підручників становить 60 % і вище. Це означає, що через два-три роки, якщо не вжити кардинальних заходів, підручниками неможливо буде користуватися».

Депутат запропонував Урядові в процесі розробки проекту республіканського бюджету на 2025 р. значно збільшити обсяг фінансування програми «Підручник».

До речі, воно передбачається. На виконання програми у 2025 р. планується виділити 1 128 100 руб., що на 0,9 % більше, ніж заплановано на 2024 р. Гроші передбачені для придбання і випуску навчальної й методичної літератури та посібників для спеціальних (корекційних) організацій освіти – 130 000 (на 0,8 % більше, ніж роком раніше); для шкіл з українською мовою навчання – 133 500 руб. (на 8 % більше ); для російських шкіл – 320 000 руб. (на 0,9 % більше); для професійної школи – 389 000 руб. (на 3,4 % більше).

Варто також звернути увагу читачів на засідання Вищої консультативної Ради з науки й техніки при Президенті (ВКРНТ), що відбулося на початку літа. Його учасники розглянули комплекс пропозицій щодо формування державного замовлення на проведення науково-дослідних, дослідно-конструкторських і технологічних робіт на 2025 р.

За дорученням Глави держави одним із напрямків науково-дослідної діяльності у 2025 р. стане вироблення наукових основ і практичних кроків із популяризації поняття «придністровський народ» як спільноти, що охоплює представників різних народностей та етнічних груп, і заснованої на збереженні та розвитку мов, культур, звичаїв і традицій.

Важливою частиною цієї роботи стануть підготовка хрестоматії (навчально-методичного комплексу) «Новейшая литература Приднестровья», чергового номера періодичного видання «В круге чтения: литературно-публицистический альманах», а також збірника наукових досліджень «Теория и история приднестровской литературной критики».

У 2025 р. також будуть підготовлені до видання новий підручник молдавської мови для 8 класу і молдавсько-російський словник. Нарешті, для популяризації багатої історичної та археологічної спадщини Придністров’я підготують до друку науково-популярні буклети з палеогеографії та палеонтології пізнього кайнозою сучасної території нижнього Дністра.
Пропозиції, вироблені за підсумками засідання ВКРНТ, передані на розгляд Уряду.


ЯКЩО КОНКРЕТИЗУВАТИ ЦЮ ЗАГАЛЬНУ ІНФОРМАЦІЮ, ТО БУЛИ НАДРУКОВАНІ:
► 165 підручників для спеціальних (корекційних) шкіл з російської мови, математики та навколишнього світу для третіх класів на суму 35 104 руб.;
► 680 примірників для технікумів і коледжів з «Інформаційних технологій у профдіяльності» та з російської мови на суму 143 457 руб.;
► 757 підручників для організацій освіти з молдавською мовою навчання на суму 109 070 руб.;
► 825 примірників для російських шкіл на суму 114 922 руб.;
► 60 підручників для українських шкіл на суму 7 011 руб.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото yandex.ru