Газета для читачів будь-якого віку

Акція «День передплатника» – традиційна в нашій республіці подія. Восени, коли храмові свята переходять із села в село та з міста в місто, читачі звикли бачити на урочистостях і співробітників держустанови «Приднестровская газета».


У виїзному передплатному пункті можна поспілкуватися з представниками редакцій республіканських ЗМІ, що друкуються трьома офіційними мовами, оформити квитанцію на улюблене видання й отримати бонус – подарунок, який згодиться в побуті. Нині до акції приєдналися і ті села Кам’янщини, де храмові свята відзначають влітку.

Рашків – унікальний населений пункт, з якого боку не поглянь: багата історія, цікаві легенди, живописна природа. Відрізняється від інших і тим, що іменини святкує двічі на рік. День села ще з радянських часів рашківчани відзначають на Покрову, а храм – на Трійцю, на честь якої освячена діюча православна церква. Це свято поступово набуває все більшої популярності, збираючи в сільському парку широкі народні гуляння. От і колектив «Гомону» вирішив приєднатися.

Організація акції – це завжди спільна праця газетярів і поштовиків. Сповіщають жителів про те, коли та де можна буде оформити передплату з бонусом, листоноші. У Рашкові їх двоє. Світлана Трач – досвідчена співробітниця, понад 10 років доставляє кореспонденцію мешканцям своєї ділянки. Ганна Швець – молода в усіх сенсах цього слова. Навантаження в кожної поштарки велике. Хто хоч раз проїздив республіканською трасою з Тирасполя в Кам’янку, знає: Рашків прослався від вершин пагорбів до дністровської долини. Листоноші йдуть від будинку до будинку, одна вбік Катеринівки, друга – аж до Подойми.

Це ви, шановні читачі, дістали уявлення тільки про один параметр – про відстань. Тепер додайте до кілометрів вагу сумки. Так, із неї практично зникли листи (залишилися лише ділові) та значна частина газет (замість тисячі екземплярів – близько 250).

Зате додалася доставка замовлених жителями товарів повсякденного попиту. Ними торгують нині в кожному поштовому відділенні. Зоя Заболотна, яка очолює Рашківське ПВ, – завжди на зв’язку з односельцями: розповідає, який асортимент одержала з райцентру, за якою ціною. Покупців вистачає, тому що вартість багатьох товарних позицій нижча, ніж у сільських магазинах. А літнім людям, що живуть далеко від центру, чуйні листоноші замовлення ще й до порогу доставлять.

Виконуючи ці свої повсякденні обов’язки, дружний колектив не забував повідомляти землякам про грядущий День передплатника. У Рашкові ми не проводили його вже давненько, тому що Покрову святкують у багатьох населених пунктах і хотілося побувати в кожному. От і вирішили організувати нині акцію на Трійцю. Для почину результат непоганий: 17 читачів республіканських газет оформили передплату на друге півріччя. «Гомін» вибрали 15 із них.

Віра Крижановська розповіла, що нашу газету читає вже понад два десятиліття. Раніше сім’я передплачувала чимало різних видань. Тепер у молодих поколінь інші джерела інформації: син із невісткою дивляться телевізор, внучка «зависає» в інтернеті. Віра Савівна довіряє друкованому слову – перевіреному (і не раз) автором публікації, коректором, редактором видання. На запитання, чому з безлічі газет обрала нашу, жінка відповіла:

«У «Гомоні» є все, – а потім конкретизує. – Тут і про події в республіці написано, і про Кам’янський район колектив редакції не забуває. Є офіційні статті та задушевні розповіді про різних людей».

Віра Савівна читає тижневик від А до Я, щоправда, як і більшість сільських жителів, міцно пов’язаних із природним циклом, починає не з першої сторінки, а з прогнозу погоди. Щиро подякувала вона колективу «Гомону» не тільки за багатогранність публікацій і цікавий зміст, а і за можливість читати рідною мовою, якою вчилася в школі, розмовляє вдома та з односельцями.

Як підручники для 115 учнів, які вивчають українську, використовує нашу газету колектив Катеринівської середньої школи. Викладає мову та літературу Iрина Стадник. На вигляд – зовсім молоденька, а за фактом – із 15-річним педагогічним стажем і з прекрасною освітою. Базова – вчитель початкових класів української школи. Коли повернулася в рідне село і зрозуміла, що потрібно викладати мову та літературу всім учням, пройшла спеціалізовані курси. «Гомін» вельми допомагав, коли підвищувала кваліфікацію. Використовує газету і нині.

■ «Тут багато унікальних матеріалів про придністровських літераторів – такої інформації немає більше ніде. Та й про традиції краю, його історію та географію, про народи, що живуть у нашій республіці, їхню своєрідність і спорідненість колектив пише багато і цікаво, розповіла Ірина Володимирівна. – Зберігаємо всі номери газети в шкільній бібліотеці, щоб використовувати цей краєзнавчий матеріал на уроках і позакласних заходах.

Особливе значення має «Гомін» під час засвоєння школярами стилів мови. Для знайомства з публіцистикою немає кращого посібника. Обов’язково беру газету на урок, коли вивчаємо цю тему, роздаю по екземпляру кожному школяру. Деякі саме на цьому занятті вперше тримають у руках друковане ЗМІ! Інші учні розповідають, які видання передплачують у їхніх сім’ях. Зав’язується бесіда, дізнаємося, які теми цікаві юним читачам, за допомогою яких жанрів вони якнайповніше розкриваються.

Підсумком таких уроків стає випуск власної газети. Кожен вибирає близьку тему, пише статтю, замітку або інформаційне повідомлення. Хтось, як у минулі часи, створює газету вручну: каліграфічним почерком виводить кожне слово, малює ілюстрації. Інші крокують у ногу з часом: верстають статті за допомогою комп’ютерних технологій, супроводжують їх цифровими фотографіями. На наступних заняттях ми ці газети читаємо, обмінюємося думками, вибираємо кращий матеріал і найоригінальніше оформлене видання».

Педагогічна ідея так зацікавила, що завітали до креативної вчительки в гості – побачити й оцінити газети школярів. Сфотографували декілька екземплярів, щоб читачі «Гомону» могли ознайомитися з творчістю юних жителів Катеринівки в наших соціальних мережах. Дізналися і про те, що в літню програму синів Ірини входить і читання нашої дитячої сторіночки.

Тим часом Любов Коваль, яка завідує Катеринівським поштовим відділенням, підбила підсумки акції. Результати радують: у порівнянні з минулим роком кількість учасників подвоїлася. Для тих, хто не встиг передплатити улюблену газету в червні, повідомляємо: оновити квитанцію ніколи не пізно.

Стадники

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.