Друге життя об’єкта культурної спадщини

Ц я історія розпочалася 66 років тому. Був січень 1958 року. На стадіоні молдавської частини Слободзеї зібралося кілька сотень людей з лопатами та кирками в руках. Вони вийшли на перший недільник із будівництва літнього широкоекранного кінотеатру. В авангарді народної будови районного осередку культури – комсомольці колгоспу ім. Сталіна, райпромкомбінату, друкарні, сільпо, учні старших класів слободзейських шкіл, секретарі райкому партії, працівники райвиконкому, апарат райкому комсомолу.

Газета «Ленинское знамя» повідомляла:

«Минуло всього півтора місяця, і тепер там, де був пустир, зводиться величезна будівля. Стіни майбутнього кінотеатру досягли 2,5 метра. Крім того, викладений фундамент завглибшки 2 м і 20 см. Довжина залу має близько 40 м, ширина – 25 м. Кінотеатр розрахований на 1 500 місць. Тут же будується сцена-майданчик та естрада. Для обслуговування відвідувачів поруч із кінотеатром зводяться перекусочна з літніми майданчиками та буфет… До 1 Травня будівництво широкоекранного кінотеатру завершили. Він став одним із кращих у Молдавській РСР».

Таким енергійним було тоді дихання часу. Повернімося ж у наші дні. Поступово «культурна перлина» Молдавії занепадала й руйнувалася. Останнім часом об’єкт соціальної інфраструктури являв собою сумне видовище. Наближалася година, коли велична колись споруда з колонами могла перетворитися на руїни Помпеї. Вона вступала в явний дисонанс із реконструйованою раніше центральною частиною Слободзеї з її Парком молодят, Аркадною площею, Фонтаном закоханих тощо.

Президент Вадим Красносельський, який свого часу ініціював перетворення Слободзеї коштом Фонду капітальних вкладень, підтримав ініціативу реновації літнього кінотеатру на сучасний кіноконцертний комплекс. Два роки тому відновлення розпочалося.

Колектив ТОВ «ЭнергоРемСтрой» (генеральний директор Дмитро Добров), підприємці Микола Костарєв і Дмитро Воронюк, дизайнер Андрій Кодрул, озеленювач Ніна Греку доклали надзвичайно багато зусиль, щоб усе, починаючи від паркану, панно, гойдалок, і завершуючи зеленими насадженнями, всупереч масштабності, виглядало невагомим, легким, усе приваблювало неповторною красою.

Відкриття кіноконцертного комплексу городяни чекали з нетерпінням. Свідками його другого народження стали Глава держави, члени Уряду, депутати Верховної Ради, численні жителі республіки.


Це було яскраво і талановито. Спільними зусиллями ми не тільки створили новий майданчик для культурного дозвілля наших громадян, а і зберегли історичний об’єкт. Будівля літнього кінотеатру м. Слободзеї внесена до Держреєстру нерухомих об’єктів культурної спадщини.

Вадим Красносельський.


До початку урочистих заходів Президент у супроводі керівника державної адміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василя Тищенка відвідав Меморіал Слави, поклав квіти до пам’ятника воїнів, загиблих у Велику Вітчизняну та Афганську війни, а також до стели захисникам Придністров’я 92-го.

Разом із Главою держави гості зайшли в один із найкрасивіших парків республіки, а також побували в новому, упорядкованому біля літнього кінотеатру сквері. В народі йому вже дали назву «Квітковий». Тут, крім ялини, туї, сосни та кущів барбарису, висаджено безліч різноманітних квітів, серед яких колеус, алісум, сальвія, чорнобривці, бегонія, майорець.

Випереджаючи відкриття кіноконцертного комплексу, Василь Тищенко зазначив, що відродження об’єкта визначило рішуче слово Президента, який дав «добро» на подальший розвиток інфраструктури районного центру. Очільник району нагадав, що роботи фінансувалися з ФКВ, а за весь час дії програми капітальних вкладень на слободзейські об’єкти соціальної інфраструктури виділено близько 120 млн рублів. Василь Тищенко назвав героями нашого часу усіх учасників будівництва та щиро подякував їм.

Вадим Красносельський у своєму виступі зазначив:

«Два роки тому ми з Василем Васильовичем вирішували, що робити з будівлею. Знести – рука не підіймалася, все-таки споруда цікава, зручна, з історією. Залишити напризволяще, значить – припинити подальший розвиток центру Слободзеї. Тож ухвалили єдино правильне рішення: поступово, за два-три роки, відновити кінотеатр, щоб уже в новому вигляді він став місцем тяжіння для жителів міста і гостей, щоб тут знову завирувало життя. Вважаю, ми досягли мети! Велика подяка всім причетним до відродження літнього кінотеатру».

Вадим Миколайович повідомив, що в республіці відремонтовано і побудовано по лінії Фонду капітальних вкладень понад 650 об’єктів. День відкриття кінотеатру Президент назвав знаменним, він привітав слободзейців з цією приємною подією, що стала приводом для такого яскравого свята. Він зауважив, що, як і всі присутні, відчуває захоплення від зробленого на благо людей.

Окрасою свята став концерт, у якому виступили колективи художньої самодіяльності районного Будинку культури, будинків культури східної частини Слободзеї та Паркан. Увечері в кіноконцертному комплексі глядачі подивилися перший кіносеанс. Організатори обрали для святково-дебютного показу російський сімейний фільм «Чебурашка».


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.