Кам’янський стадіон оновлюється

Стадіон у Кам’янці – місце жваве. Це тренувальна база для учнів спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР).


Тут відбувається багато змагань різного рівня, зокрема республіканського. Сюди ж приходять тренуватися улюбленим видом спорту прихильники здорового способу життя різного віку. Словом, стадіон потрібен і професіоналам, і любителям.

Нинішнього року цей важливий для міста і району об’єкт увійшов у програму Фонду капвкладень, з якого виділено близько 3 млн рублів тільки на ремонт бігових доріжок. Необхідність у їх оновленні назріла давно. Стадіон побудований у 1985-му. Тоді ж бігові доріжки та деякі спортмайданчики покрили гумовими плитками. Вони пружинили під ногами, а легкоатлети, волейболісти та прихильники інших видів спорту нарадуватися не могли якісному сучасному покриттю.

Проте, за майже 40 років, що промайнули відтоді, гума втратила початкову еластичність, стала жорсткою, покриття деформувалося. Його нинішній стан не тільки перешкоджає нормальному проведенню тренувань і змагань, а створює небезпеку для спортсменів. При швидкому бігу, стрибках, в азарті гри легко зачепитися за гумові «хвилі» чи впасти. Вірогідність дістати при цьому травму досить висока. Щоб виправити ситуацію, з ініціативи керівництва району стадіон внесли до програми ФКВ.

Тендер на проведення необхідних робіт виграло будівельне підприємство «Архітектор», яке успішно виконало капремонт декількох об’єктів на Кам’янщині. На початку червня, коли більшість учнів СДЮШОР відправилися на канікули, підрядчик приступив до запланованих робіт. Перший їх етап – демонтаж застарілого покриття – вже виконаний. На сьогодні будівельники облаштовують бетонну основу. На неї за спеціальною технологією буде нанесене покриття з гумової крихти.

■ «Таким способом у 2020-му вже обладнали волейбольний майданчик, створивши комфортні умови для тренувань та ігор. Ноги по гумовій поверхні не ковзають, а значить – бігати, стрибати й виконувати ігрові рухи тепер можна без ризику дістати травму. Догляд за штучним покриттям нескладний, а термін його служби досягає кількох десятиліть. На реконструйованому майданчику тренуються не лише учні спортшколи, а всі бажаючі, – розповів директор СДЮШОР Юрій Греков. – У такому ж стилі будуть замінені 3 000 м2 покриття бігових доріжок. Виконання цієї роботи вирішить проблему безпеки тренувального процесу».

На сьогодні юні легкоатлети під керівництвом досвідчених наставників тренуються в міському парку. На тінистих алеях відпрацьовують спринт і крос, а деякі види, наприклад, біг із бар’єрами, довелося відкласти до завершення ремонту на стадіоні. Андрій Кушнір, Вікторія Нігдорій, Дарина Грекова, Максим і Гліб Шолар, які успішно представлять Кам’янщину на чемпіонатах у Придністров’ї та Молдові, з нетерпінням чекають модернізації рідних бігових доріжок. Сподіваються, що до початку навчального року всі необхідні роботи будуть виконані, адже у вересні Кам’янка приймає республіканський легкоатлетичний турнір, в якому традиційно беруть участь команди спортшкіл з обох берегів Дністра.

■ «На нових доріжках відновимо результати!» – запевняють юні чемпіони й ті бігуни, які ще тільки прагнуть до вищого щабля п’єдесталу пошани.

Створення комфортних умов для занять спортом – один із державних пріоритетів. Тому в планах залишається реконструкція покриття секторів для метання та стрибків, спортивних майданчиків і трибун для уболівальників на кам’янському стадіоні.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.