Експертний погляд на те, що відбувається

Гостем другого засідання Експертного клубу, відкритого при газеті «Приднестровье», став відомий придністровський політолог, депутат Верховної Ради Андрій Сафонов. Він стояв біля джерел створення органів державної влади та ЗМІ, зокрема, Міністерства просвіти та інформаційного агентства «Ольвия-пресс» (нині «Новости Приднестровья»). Його точка зору на те, що відбувається по периметру республіки була цікава журналістам, а значить і їхній аудиторії.


Спектр обговорених гостем та журналістами тем стосувався нинішнього стану взаємин між Кишиневом і Тирасполем; тиску чинної влади Молдови на придністровських економічних агентів, а отже і на республіку загалом; ролі зовнішніх акторів, причетних до процесу молдо-придністровського врегулювання; внутрішньополітичної ситуації на правому березі; ходу миротворчої операції та навіть сучасної геополітичної світобудови.

На думку Андрія Сафонова, в основі всіх політичних рішень, що ухвалюються в Кишиневі, лежить зовнішнє управління з боку західних партнерів Молдови. Звичайно, це не може не позначатися на змісті управлінських рішень, прийнятих молдовською владою, як у зовнішній, так і у внутрішній галузях.

Мало що зміниться і після 20 жовтня 2024 р., коли в РМ планується проведення виборів глави держави та референдуму щодо ставлення громадян до членства країни у Європейському союзі, вважає політичний експерт. Він передбачає, що, очевидно, знову переможуть політичні сили, згруповані навколо нинішнього президента Майї Санду. На політичному полі РМ поки що навіть не проглядається жодного сильного єдиного кандидата від опозиції. Не виключені й фальсифікації під час проведення виборчої кампанії.

За словами депутата Верховної Ради, політична правляча еліта Молдови спробує під час референдуму про членство в ЄС якимось чином «пристебнути» до нього думку придністровців, які мають громадянство РМ, і, можливо, захочуть взяти участь у голосуванні.

«Навіть участь якихось 5 % мешканців Придністров’я в молдовських виборах дасть підстави тамтешній владі заявляти, що придністровці також орієнтовані на захід, на Європейський союз. Чи потрібно нам підігравати в цьому опонентам? Упевнений, що ні!», – зауважив під час спілкування з представниками республіканських ЗМІ Андрій Сафонов.

І це в той час, коли представники Кишинева роблять відверту ставку на припинення роботи придністровських підприємств із тим, щоб викликати в Придністров’ї економічний колапс, невдоволення громадян, соціальний вибух, який за розрахунками керівництва Молдови призведе до ліквідації придністровської державності, як це наприкінці минулого. року трапилося з Нагірно-Карабахською республікою.

До речі, її ліквідацію Андрій Сафонов назвав «трагедією та болем», результатом зрадницької позиції прем’єр-міністра Вірменії Нікол Пашиняна.

У гострому бажанні «утиснути» Придністров’я кишинівських керівників не стримує навіть явна фінансова вигода, яку Молдова, безсумнівно, має від діяльності наших підприємств.

«Для того, щоб розв’язати придністровське питання так, як вони (представники влади Молдови – Ред.) його розуміють, зовсім не треба вести розмову про якусь автономію, про щось, пов’язане з наданням населенню прав. Ні! Їхнє завдання – спровокувати колапс, економічну розруху, а потім встановити окупаційний режим, за якого населення просто побіжить, як кажуть, беручи з собою те, що можна забрати», – вважає політолог.

За його словами, аналогічний підхід молдовська влада використовує і щодо Гагаузії, автономний статус якої прагне звести нанівець, до нуля.

Не сприяє зниженню градуса напруги у відносинах між Кишиневом та Тирасполем і на-ростаюча мілітаризація Молдови. Імовірність використання нею військового потенціалу проти Придністров’я досить велика. Та й адресат очевидний. Не буде ж Молдова воювати з Україною, Румунією чи Росією. Тоді проти кого спрямоване все це накачування зброєю? Питання риторичне.

Андрій Сафонов упевнений, що західні ляльководи так чи інакше намагаються змусити своїх політичних протеже в Кишиневі «увігнати Придністров’я в західні рамки», переорієнтувати його зі східного вектора на західний. Тому, на його думку, навряд чи варто сподіватися, що «нас просто кинуть, як валізу без ручки», навіть малюючи для Молдови райдужні перспективи вступу до ЄС. Географічне розташування Придністров’я на стику західної та східної цивілізацій висуває на перший план геополітику і процес розмежування світу, що відбувається нині, формування його багатополярної структури, визначення, як на шахівниці, сфер впливу глобальних геополітичних гравців, центрів прийняття рішень світової політики.

Говорячи про актуальні для республіки завдання, політичний експерт Андрій Сафонов зауважив:
«Для Придністров’я важливо продовжувати зовнішньополітичну активність для розв’язання головного завдання – збереження миру, всупереч зростаючому градусу напруги».


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото М.Сови.