Підтримка сільського господарства – пріоритет держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці опрацювали й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


Про підсумки Року АПК

Минулий 2023-й згідно з указом Президента був оголошений Роком агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму. Упродовж усього календарного терміну держава реалізувала велику кількість різноманітних заходів. Поміж них – державна підтримка сільськогосподарських підприємств і селянських (фермерських) господарств, проведення наукових конференцій і святкових ярмарків, фестивалів і конкурсів. Тривала реалізація профільних державних цільових програм.

Про основні досягнення в аграрній галузі депутатам розповів міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул:

■ «У 2023 році в рамках реалізації ДЦП «Розвиток агропромислового комплексу ПМР на 2019–2026 роки» вдалося досягти значних успіхів. Збільшилося поголів’я корів. З січня по грудень у виробничому секторі надоєно молока на 11,7 % більше, ніж роком раніше. Зростання обсягів виробництва досягли завдяки високій продуктивності закуплених корів таких молочних порід як голштинсько-фризька та симентальська, а також шляхом вибраковування низькопродуктивних тварин. З минулого року до держпрограми включений новий напрямок – «Субсидування частини витрат на купівлю племінної великої рогатої худоби молочного спрямування на внутрішньому ринку». На ці цілі з Фонду підтримки сільського господарства виділили 1,5 млн рублів».

Ще 17,6 млн рублів було спрямовано на дотації вітчизняним сільгоспорганізаціям, зокрема селянським (фермерським) господарствам, за обсягами здачі молока власного виробництва на промислову переробку.

Розвиток меліоративного комплексу – допомога аграріям

У республіці в межах ДЦП здійснюється планомірна робота з ремонту насосних станцій, видача пільгових кредитів аграріям на закупівлю поливального обладнання. Головна мета держпрограми – збільшити обсяг зрошуваних площ.

Народні обранці заслухали Олега Ділігула про результати реалізації програми у 2023 році. Основні заходи в цій галузі були спрямовані на відновлення та реконструкцію меліоративного комплексу. Наприклад, на ремонт об’єктів, що перебувають на балансі ДУП «Республіканські зрошувальні системи» з Фонду розвитку меліоративного комплексу виділили 13,8 млн рублів. Ще один напрямок – придбання техніки та обладнання для ремонту об’єктів державної меліоративної системи. На ці цілі минулого року направили близько 12,4 млн рублів. Зазначається, що вдалося виконати всі заплановані заходи.

У звіті також наголошується, що 2023 року планувалося відновити 7 об’єктів. Практично роботи виконані на трьох об’єктах. Це головні насосні станції ДПС «Чобручі», ПНР-3 Григоріопольського зрошуваного масиву Слободзейської філії, ДПС «Вихватинці» Рибницької філії. Роботи проводилися ще на 9 об’єктах у Слободзейському, Григоріопольському, Дубоссарському та Рибницькому районах, які спочатку не були внесені в план заходів держпрограми на 2023 рік. З метою забезпечення безаварійності системи зрошення були відремонтовані трансформаторні підстанції. Фактично профінансовано 25,5 млн рублів.

Оскільки спочатку на 2023 рік за держпрограмою планувалося направити 71,6 млн рублів, то за фактом фінансування склало 35 % від запланованого обсягу.

На пленарному засіданні депутати затвердили звіт про хід виконання державної цільової програми з відновлення та розвитку меліоративного комплексу ПМР на 2022–2026 роки за минулий рік, одностайно підтримавши відповідну постанову.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org.