Зв’язок поколінь

На сцені Катерининського парку відбувся гала-концерт Республіканського фестивалю патріотичної та афганської пісні «Караван». У ролі організаторів події виступили Державна служба з культури й історичної спадщини та Придністровська асоціація ветеранів війни в Афганістані.


«Караван-2024» провели в межах святкових заходів, присвячених 35-річчю виведення радянських військ із Республіки Афганістан, а також 83-й річниці початку Великої Вітчизняної війни.

Історія фестивалю сягає своїм корінням 1999 року, коли в Бендерах транслювався перший радіофестиваль. Понад двадцять років він по черзі проводиться у всіх містах і районних центрах Придністров’я. Музично-пісенна патріотична подія допомагає зберігати спадкоємність поколінь, плекати в серцях молодих людей гордість за героїчне минуле.

■ «Пісні про війну навіки пов’язують різні покоління ниткою пам’яті про великий подвиг, мужність, стійкість і героїзм», – зазначила ведуча.

Зі сцени лунали композиції, що були, є і будуть духовним надбанням, багатством нашого народу. Концертну програму розділили на два блоки: перший був присвячений пам’яті радянських воїнів, які з честю виконали інтернаціональний обов’язок в Афганістані, другий – учасникам Великої Вітчизняної війни.

У столицю республіки цього дня приїхали виконавці з різних її куточків. Солісти Владислава Тарлупа, Дмитро Стоянов, Микола Калинков, Людмила Співак і Віктор Тирзіу не просто виконували пісні, вони їх глибоко відчули й емоції передавали глядачам. Виступили творчі колективи «Импульс», «Черёмушка», «Фортуна», «Станичники», «Надежда». Вони співали й танцювали, ділилися гарним настроєм з глядацькою аудиторією.

Молоді учасники студії народного танцю «Надежда» по закінченні розповіли кореспонденту газети про свою любов до хореографії.

■ «Я з дитинства хотіла танцювати: ти вливаєшся у великий творчий колектив, у тебе з’являється багато друзів. Концерти, поїздки в різні міста республіки»,поділилася Марія Топал.

Атмосферу минулого на естрадних підмостках створювали зокрема і барвисті костюми учасників творчих колективів. Впізнавана військова форма додавала виступам автентичності, відображала на сценічному майданчику живу і яскраву картину.

З усієї республіки приїхали люди, щоб підтримати учасників патріотичного фестивалю, насолодитися концертною програмою. Пощастило в цей день і з погодою. Легкий вітерець обдував численних глядачів, які підбадьорювали виконавців вигуками та оплесками. Поки одні зачаровувалися артистами, інші цікавилися експонатами виставки зброї. Її організували члени громадської організації «Наследники побед». Тут можна було побачити озброєння та екіпіровку воїнів-інтернаціоналістів. Охочі могли взяти спорядження в руки, сфотографуватися з ним.

Завершився концерт врученням дипломів учасникам і виконавцям фестивалю. Їх одержали вокальний ансамбль «Тирас», народна вокальна група «Брио Вюст», народні ансамблі козацької пісні «Черемушка» і «Станичники», зразковий колектив сучасного танцю «Импульс», народний вокальний ансамбль «Казачьи сердца», народний вокальний колектив «Фортуна», студія народного танцю «Надежда», солісти Людмила Співак, Дмитро Стоянов, Микола Калинков.

Представник Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані Володимир Акопов подякував організаторам за активну громадянську позицію і від імені афганців республіки вручив ансамблю «Станичники» пам’ятний подарунок.

Проведенням фестивалю організатори нагадали про стійкість і непохитність радянського народу, закликали пам’ятати про героїчне минуле наших батьків і дідів, передавати естафету пам’яті майбутнім поколінням.

«Караван» – це не тільки й навіть не стільки фестиваль пісні, це естафета пам’яті про тих, хто не повернувся з полів битв Великої Вітчизняної війни, хто загинув в Афганістані, хто відстоював незалежність Придністров’я.


Анна МИТРОФАНОВА, студентка 1 курсу ПДУ.