Контроль і ще раз контроль

Про те, як держава відслідковує вартість продуктів харчування першої необхідності, говорили на розширеній нараді столичної Громадської ради. У колі обговорення порушили ще кілька інших нагальних питань, з якими ми вас ознайомимо.


До участі у спілкуванні запросили представників Мінекономрозвитку, громадських організацій, депутатів міської Ради, керівників підприємств.

Першим, згідно з порядком денним, виступив начальник державної служби цін та антимонопольної діяльності Мінекономрозвитку, який ознайомив присутніх зі списком товарів, що входять до так званого «кошика споживача» та є соціально значущими.

До цього переліку належать свинина (крім безкісткового м’яса), курятина, хліб з борошна пшеничного хлібопекарського, молоко до 2,5 % жирності включно, масло вершкове жирністю 72,5 %, соняшникова олія, яйця курячі, окремі види круп, цукор, сіль та овочі: цибуля, картопля, морква, буряк, капуста, тобто, все, з чого складається так званий «борщовий набір».

Моніторинг цін на зазначені товари здійснюється щотижня. Такий порядок затверджений Урядом для того, щоб удосконалити механізм захисту населення від необґрунтованого зростання цін на соціально значущі продовольчі товари.

■ «Відразу зазначу, йдеться не про весь список обов’язково регульованих товарів, а тільки про ті, за якими здійснюється моніторинг із метою виявлення спекулятивних змін», наголосив доповідач.

Результати перевірок направляються для ознайомлення на адресу Адміністрації Президента, депутатів Дорадчих зборів на чолі з першим Президентом ПМР Iгорем Смирновим, співголові-координаторові Загально-національного народного форуму Юрієві Чебану.

Так само щотижня аналізується й повідомлення Державного митного комітету (ДМК) щодо імпорту соціально значущих товарів. Інформація стосовно споживчих цін на товари, які ввійшли до переліку, є у вільному доступі та розміщена на сайті відомства. За бажання, їх може переглянути кожен охочий, повідомив представник Мінекономрозвитку.

Індекс споживчих цін (ІСЦ) призначений для вимірювання зміни динаміки загального рівня цін на товари та послуги, які купуються для споживання домогосподарствами республіки. Він є місячним індексом і розраховується тільки для товарів, призначених для безпосереднього споживання населенням.

Учасники наради говорили й про підвищення цін на імпортні товари, що сталося через мито, введене Молдовою з початку нинішнього року. Представники громадськості вважають, що треба створити комісію від Громадської палати та запровадити народний контроль за цінами.

Вони також запропонували встановити в місті прозорі скриньки, куди громадяни могли б опускати записки з запитаннями, що їх турбують.

На нараді виступив начальник міліції громадської безпеки УВС м. Тирасполя, який розповів, що під час літніх канікул у місті організоване посилене чергування співробітників цього підрозділу.

На офіційно обладнаних міських пляжах з 8:30 до 20:30 чергують рятувальники, які попереджають відпочиваючих про необхідність дотримання правил поведінки на воді, слідкують, щоб не сталося непоправного. Часто-густо дорослі показують негативний приклад поводження на воді. Діти слідують їхнім нерозумним діям, наражаючись на небезпеку. Рятувальникам доводиться проводити профілактичні бесіди як з дорослими, так і з дітьми.

Міліціонери не залишають без догляду територію дамби, не обходять увагою набережну Дністра в центрі міста, періодично навідуються й до дитячих таборів відпочинку, що нині діють на майданчиках шкіл столиці.

Після завершення доповідей присутні могли поспілкуватися з представниками міністерств і відомств, які виступали упродовж кількох годин наради.


Уляна БОНДАРЧУК. 

Фото: government.gospmr.org.