У липні сонце йде на зиму, а літо на спеку

Однак спека спекою, а садівникам-городникам, які вже досить багато зусиль та здоров’я «поклали» на своїх присадибних ділянках, доводиться боротися з ситуацією. Переконані, що людина переможе у цьому двобої, збереже свої рослини, бо дослухатиметься наших порад.


8 липня – цього дня треба продовжити боротьбу зі шкідниками та хворобами. Якщо планували профілактичну обробку рослин, саме час це зробити.

9 липня – Місяць усе ще у Левові, тому продовжуйте ті ж роботи, що й останні два дні. Захисту від шкідників та хвороб потребують зараз багато культурних рослин. Білан капустяний, наприклад, шкодить різним капустяним культурам. Гусениці обгризають м’якуш листка, згодом виїдають тканину разом з тоненькими жилками. Для захисту капусти від цього шкідника, а також капустяної молі та совки можна застосувати ефективні інсектициди. Знайти їх спробуйте у місцевих магазинах, на ринках чи через мережу Інтернет.
Усе ще не варто вносити добрива та поливати рослини.

10 липня Місяць переходить у Діву. Вважається, що цей знак також не дуже родючий. Однак, саме тепер можна сіяти квіти та декоративні культури.
Посадіть декоративні вічнозелені рослини для прикрашання присадибної ділянки. Так само як із плодовими культурами, обирайте тільки ті саджанці, що мають закриту кореневу систему.
За допомогою хвойних або листяних декоративних рослин можна прикрасити свою ділянку, створити живу огорожу, приховати можливі недоліки у певних місцях. А для їхнього захисту від хвороб та шкідників варто мати комплекс для захисту хвойних та листяних дерев і кущів.
Можна провести живцювання троянд, обрізати ті декоративні дерева та кущі, які відцвіли у червні.

11 липня продовжуйте зрізати бутони квітів із кущів, які відцвіли, щоб вони не псували декоративний вигляд клумби. Якщо вирішили пересадити багаторічні квітучі кущі, спочатку знайдіть їм відповідне місце, залежно від того, чи люблять вони сонце і напівтінь. Далі ділянку слід перекопати та підживити. За потреби обріжте сухі та пошкоджені частини рослин. Також нині корисним буде полив.

12 липня Місяць переходить у знак Терези, а це означає, що можна сіяти овочі, квіти та інші культури. Вважається, що цей знак забезпечує непоганий врожай, який зможе довгий час зберігатися.
Проведіть розпушування ґрунту, якщо поливали рослини або якщо випав дощ. Це важливо, щоб не утворювалася кірка на поверхні землі. Збирайте врожай овочів, ягід, фруктів, робіть із них заготівлю на зиму.

13 липня можна поливати рослини, якщо стоїть спека. Не забувайте про загальні рекомендації щодо поливу і проводьте його вранці або ввечері. Також ураховуйте потреби рослин у поливі. Адже огірки та капуста, наприклад, вважаються досить вологолюбними, а кавун більш стійкий до посухи.

14 липня варто підживити й самі рослини, особливо ті, що зараз формують урожай. Їм дуже потрібні сили, щоб плоди вийшли смачними та великими. Якщо ви маєте на ділянці виноград, то варто приділити йому увагу.

Вранці чи ввечері полийте рослини, а потім розпушіть ґрунт. Прорідіть густі сходи, видаліть бур’яни. Якщо мульча «зносилася», варто її замінити новим шаром.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.