Наше здоров’я – в наших руках!

С ьомий рік поспіль Міністерство оборони проводить акцію «Армія проти наркотиків!», завершенням якої став концерт солістів оркестру Головного штабу Збройних сил на сцені Катерининського парку.


З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1987 року 26 червня у світі відзначається як Міжнародний день боротьби з наркоманією та наркобізнесом. Світова спільнота визнала, що наркозагроза становить серйозну небезпеку для будь-якої країни, незалежно від її географічного розташування, політичного ладу та економічного добробуту.

Жертвами згубної звички може стати людина будь-якого віку, але більшою мірою це стосується молоді. Така пристрасть обертається трагедією не тільки для споживачів, а й горем для батьків, родичів. Лікарі-наркологи стурбовані проблемою наркоманії, серед їх тверджень і те, що 3-4 роки тому середній вік юних наркоманів становив 16-17 років. На сьогодні цей показник знизився до 13-14. Вражає той факт, що останнім часом у сім разів збільшилася кількість жінок, які вживають наркотичні та психотропні препарати.

Акція «Армія проти наркотиків!» щорічно стартує в республіці на початку літа. За традицією вона розпочалася з інформаційних годин у військових частинах та установах Міноборони. Військовослужбовцям продемонстрували документальний фільм про шкідливість наркоманії та наслідки вживання наркотичних речовин. Для відпочивальників, які перебувають в оздоровчих таборах «Днестровские зори», «Виктория», «Спартак», провели виїзні концерти. Всього відбулося близько двох десятків різних творчих, спортивних, інтелектуальних заходів.

Фіналом став грандіозний концерт у столиці. На сцені солісти оркестру Головного штабу Збройних сил виконали понад 20 відомих вітчизняних та зарубіжних композицій. Після кожного виступу співаки нагадували глядачам про важливість вести здоровий спосіб життя та відмовитися від згубних звичок.

Запальні пісні лунали більш ніж півтори години, гості активно підспівували, а малюки відтворювали танцювальні «па». Ведучий заходу Сергій Вакуловський зазначив, що «…молодь – це майбутнє держави, саме їй продовжувати, збагачувати та розвивати традиції пращурів. Здорова нація – запорука сильної та процвітаючої країни».

Народний артист ПМР Артем Демченко додав, що важливо займатися спортом з дитинства, привчатися до активних видів громадської діяльності, уникати підозрілих контактів. Соліст заявив, що такі агітації проти згубних звичок позитивно впливають на молодих людей, які тільки вступають у доросле життя.

Вокальний ансамбль оркестру, переможниці Республіканського конкурсу патріотичної пісні завершили концерт бадьорим виконанням. Дівчата побажали мирного неба, здоров’я та радості від кожного дня.

Святкова атмосфера заполонила головний парк столиці з перших акордів. Гості зазначали, що завдяки таким інформативним подіям, більшість молоді стає відповідальнішою за майбутнє.
Сотні глядачів бурхливими оплесками зустрічали кожен виступ артистів. Вони дістали заряд емоцій на довгий час та зміцнились у твердженні, що «Наше здоров’я – в наших руках!»


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.