Є така професія – Батьківщину захищати

У Палаці Республіки відбулася презентація нової книги Держслужби управління документацією та архівами «Є така професія – Батьківщину захищати» з серії «Твої люди, Придністров’я». Видання приурочене до двох історичних дат – 80-річчя визволення Придністров’я від німецько-фашистських окупантів і 80-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. 


В основу збірки покладені матеріали Архівного фонду ПМР – особові справи Героїв Радянського Союзу та повних кавалерів орденів Слави. Головна мета видання – розповісти нинішньому та майбутнім поколінням про наших земляків, які захищали Батьківщину від фашизму, про їхні долі та подвиги, а також правдиво відобразити справжні події тих років. Найважливішою особливістю книги є те, що в ній уперше опубліковані документи, які довгий час залишалися засекреченими. Відразу після зняття грифа секретності, цінні та цікаві факти були представлені читачам.

У презентації взяли участь міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, військовий отаман Чорноморського козацького війська Iгор Небейголова, представники Міністерства оборони, Міністерства державної безпеки, Держслужби з культури та історичної спадщини, члени ветеранських організацій, офіцери та курсанти Тираспольського юридичного інституту МВС ім. М. І. Кутузова, вихованці Республіканського кадетського корпусу і Тираспольського Суворовського військового училища.

Глава держави Вадим Красносельський направив учасникам презентації звернення.

«Випуск нового видання про героїв Великої Вітчизняної війни та створення державної інформаційної системи «Книга пам’яті» про загиблих під час захисту Вітчизни дозволять дізнатися більше про минулу війну», – йдеться у посланні. – Головне сьогодні – зберегти історичну правду про ті героїчні роки, передати її наступним поколінням і не допустити спотворення нашого спільного минулого. Перемога у Великій Вітчизняній війні назавжди залишиться священним подвигом нашого народу, торжеством правди та справедливості». 

Зі словами привітання до присутніх звернулася начальник ДСУДУ Зінаїда Тодорашко. Керівник відомства відзначила особливу роль архівістів у збиранні документальних джерел.

■ «Це видання відрізняється від подібних тим, що в ньому зосереджені виключно архівні документи. Усі вони мають особливий статус – історичне джерело», – наголосила вона. 

Дійсно, книга «Є така професія – Батьківщину захищати» стала результатом копіткої й тривалої праці архівістів зі спеціальною документацією, спрямованою на формування бази даних учасників Великої Вітчизняної війни. Усього було опрацьовано близько 100 тис. документів.

Заступник директора Центрального державного архіву аудіовізуальних та електронних документів Iрина Паламарчук ознайомила учасників презентації зі змістом видання «Є така професія – Батьківщину захищати». Зокрема, у збірці представлено 10 Героїв Радянського Союзу та 5 повних кавалерів ордена Слави. А в розділі «Архівні знахідки» йдеться про підполковника у відставці Семена Рогинського, який за радянських часів очолював Тираспольський міський архів. Він пройшов не лише Велику Вітчизняну війну, але й був учасником фінської кампанії. Військову службу С. Є. Рогинський завершив в Одеському військовому окрузі, після чого і переїхав до Тирасполя, де помер 27 листопада 1982 р.

■ «Пізнавальне історичне видання «Є така професія – Батьківщину захищати» є не просто захопливим читанням, а й необхідною пам’яткою про те, як важливо пам’ятати історію, поважати подвиги попередників», – резюмувала Ірина Паламарчук. – Співробітники архівної служби продовжать випуск видань із серії «Твої люди, Придністров’я» про наших знаменитих земляків-придністровців».

У світ випущено 200 екземплярів збірки «Є така професія – Батьківщину захищати». Їх направлять до міських та районних бібліотек. Нова книга викликала великий інтерес у студентів ТЮІ, суворовців і кадетів. Примірники для бібліотек навчальних закладів вони отримали вже після закінчення презентації. Представникам міністерств і відомств було передано комплекти видання. Зрештою, електронний варіант книги розміщений на сайті ДСУДА за адресою: gsuda.gospmr.org.

Перед презентацією та після її завершення з концертною програмою виступили військовий оркестр Головного штабу Міністерства оборони та солісти Юрій Гуров і Наталія Кірка.


Павло ОСТАПЕНКО. 

Фото: gsuda.gospmr.org.