На варті ПОРЯДКУ

Урочистий захід, присвячений випуску офіцерів, відбувся на плацу ТЮI МВС. До лав міліції приєдналися 52 лейтенанти, з яких 13 – відмінники навчання.


Тираспольський юридичний інститут – єдиний у республіці спеціалізований вищий навчальний заклад, який готує кадри для правоохоронної системи та силових структур, а також цивільних організацій і підприємств різних форм власності. Вже понад 20 років висококваліфіковані викладачі формують у студентів уміння розуміти юридичне середовище, в якому вони діють, узагальнювати специфічні риси та використовувати їх для поглиблення знань у галузі законодавства і правової практики.

З привітальним словом до гостей та випускників звернувся міністр внутрішніх справ, генерал-майор міліції Віталій Нягу:

«Захист державних інтересів та боротьба зі злочинністю – головні завдання, які ставлять перед собою майбутні спеціалісти. Впевнений, що здобуті знання будуть надійним фундаментом для подальшої службової діяльності». Очільник відомства побажав молодим спеціалістам міцного здоров’я, удачі та задоволення від обраної професії.

Дипломи з відзнакою та пам’ятні подарунки за активну участь у суспільному житті інституту офіцерам вручив радник президента Віталій Разгонов. Усі випускники вже знають, де служитимуть. Поміж них чимало дівчат із червоним дипломом.

Одна з них Валерія Туртуріка – кандидат у майстри спорту з волейболу, «Студент 2023 року» в номінації «Спортсмен року» та гравець жіночої волейбольної команди «Динамо-Глорія». Відмінниця розповіла, що планує працювати в Управлінні з боротьби з економічними злочинами та корупцією. Вона додала:

«Навчання загартовує характер, сприяє стійкості духу, стаєш більш цілеспрямованим, ініціативним та відповідальним за себе та за своє оточення».

Тетяна Котлінська з дитинства мріяла стати міліціонером. Вона стверджує, що головною місією бачить запобігання правопорушенням. Надалі дівчина працюватиме в УВС у відділі інспекції у справах неповнолітніх. Їй подобається налагоджувати контакт з дітьми.

Молодого спеціаліста Яна Білого підтримати у святковий день прийшли всією великою дружньою сім’єю. Бабуся юнака ледь стримувала сльози щастя за онука. Жінка з гордістю сказала, що Ян з дитинства був рішучим, відважним, чесним, прагнув справедливості та порядку. Хлопець зазначив, що йому було легко вчитися, адже основу і гідне виховання він дістав у Республіканському кадетському корпусі.

Лейтенант Олександр Орлов звернувся з промовою від імені усіх випускників:

«Усі роки навчання ми осягали тонкощі професії, звикали до особливої дисципліни, щоб сьогодні в урочистий день одержати довгоочікувані дипломи та перші офіцерські звання. Висловлюємо подяку керівництву республіки, МВС та професорсько-викладацькому складу інституту за набуті звання, досвід, підтримку та піклування. При цьому навички та вміння застосовувати для захисту прав та свобод громадян, і насамперед для розвитку та процвітання республіки».

Почесним гостем святкування був перший Президент ПМР Iгор Смирнов. Він звернувся до лейтенантів з напутніми словами:

«Життя без прикрас, служіння народу та Вітчизні чекає на кожного з вас. Бажаю мирного неба, успіхів та значних досягнень на професійній ниві».

Кульмінацією події стала церемонія прощання з прапором інституту та урочистий марш. Знявши головні убори та схиливши коліно, молоді офіцери, які закінчили ТЮІ з відзнакою, поцілували стяг.

Протоієрей Андрій Данілєску та представники духовенства Тираспольсько-Дубоссарської єпархії здійснили молебень, благословили на службу й окропили святою водою присутніх. Випускники за традицією підкинули в небо монети. Через місяць кожен з них прилучиться до виконання службових обов’язків.


Володимир УС.

Фото автора.