ДУП «ЕРЭС»: СВІТИТИ ЗАВЖДИ! СВІТИТИ СКРІЗЬ!

Колектив енергопостачального підприємства відзначив півстолітній ювілей

Уявити життя без електрики неможливо. Вона є синонімом слова «комфорт». Ми звикли до неї, сприймаємо блага цивілізації, як даність, але при цьому мало замислюємося, хто все це нам забезпечує. А все це завдяки праці енергетиків. Своє головне завдання вони визначають прозаїчно – надійне і безперебійне забезпечення споживачів електричною енергією. Виконанню цієї важливої соціальної місії підпорядкована діяльність трудового колективу ДУП «ЕРЭС».

Енергетика – це затишок і комфорт у будинках, безперервний виробничий процес, це саме життя. Вона – основа будь-якої економіки. А ДУП «ЕРЭС» – це надійна основа енергетичної галузі Придністров’я.
Це підприємство електромереж, яке забезпечує життя, посідає важливе місце в енергетичній системі республіки. Його кваліфіковані фахівці працюють уже «на виході», безпосередньо з абонентами, поставляючи їм електроенергію через електричні мережі другого класу (0,4-6/10 кВ).

На долю енергетиків за минулі півстоліття випало чимало випробувань: військові дії, економічні блокади, стихійні лиха. Та колектив підприємства завжди з гідністю їх долав, беручи активну участь у розв’язанні поставлених перед державою життєво важливих економічних і соціальних завдань. Ніякі труднощі не змогли та й не здатні знищити вибудовану систему електропостачання, порушити кращі традиції вітчизняної енергетики.

Самовіддана праця трудівників електромереж потрібна і почесна, у створенні економічного потенціалу республіки є і їхній внесок. Все це завдяки високій кваліфікації, професіоналізму, досвіду і самовіддачі згуртованого колективу ДУП «ЕРЭС».
У цьому запорука енергетичної безпеки держави, зміцнення її економічного потенціалу. Всього цього не було б, якби не підтримка стратегічної галузі з боку керівництва республіки.


Це було нещодавно, це було давно…
Історичний екскурс

У підприємства-ювіляра непроста історія. Масова електрифікація промислових і комунально-побутових об’єктів почалася в нашому регіоні тільки у другій половині XX століття.

Початок нинішнього ДУП «Единые распределительные электрические сети» було покладено постановою Ради Міністрів МРСР від 3 квітня 1973 року і наказом Міністерства енергетики та електрифікації СРСР від 20 березня того ж року. На виконання цих документів, з метою вдосконалення управління енергетикою Молдови 1 липня 1974 року були створені Південно-східні електричні мережі з центром у Тирасполі, правонаступником яких і є ДУП «ЕРЭС». До складу ПСЕМ (південно-східних електричних мереж) увійшли Тираспольський, Бендерський, Слободзейський, Каушанський і Суворовський райони.

Народження підприємства припало на динамічні сімдесяті. Тоді, в 1974 році була введена в дію одна з найбільших підстанцій – «ХБК-330-110/10 кВ». Роком пізніше в експлуатацію вводиться підстанція «Газокомпрессорная 110/10 кВ».

Ще пізніше з’явилися підстанції «Ново-Котовск», «Слободзея», «Парканы», «Кировская», «Борисовка», «Днестровская», «Бендеры – Западная». Рідко який рік у той час не «відзначався» пуском нових об’єктів енергетичної галузі. За період з 1974 по 1991 рр. на технічне переозброєння підприємства щорічно витрачалося 2,5-3 млн руб., на капітальний ремонт – 1-1,5 млн повновагих радянських рублів.

У 1987-му підприємствам електромереж передали функції збуту електричної енергії зі створенням відповідної структури.

У грудні 1992 р. на зборах трудового колективу прийняли рішення про перехід ПСЕМ під юрисдикцію ПМР. У період агресії Молдови проти Придністров’я підприємству було завдано відчутної шкоди на суму близько 100 млн руб. у тодішньому обчисленні. Однак за короткий термін його працівникам вдалося відновити електропостачання споживачів.

1997 рік ознаменувався введенням у дію адміністративної будівлі БРЕМ (Бендерських районних електромереж); 1999-й – цеху засобів вимірювань; 2000-й – початком експлуатації будівлі енергозбуту БРЕМ.

За минулі 50 років енергетики ДУП «ЕРЭС» зуміли не тільки зберегти створене минулими поколіннями, а поступово примножити виробничий потенціал.

Специфіка роботи колективу підприємства полягає в тому, що його виробничим цехом є вся територія республіки, практично всі роботи здійснюються на виїзді. Тому енергетикам не звикати працювати у складних погодних умовах. Однак бувають ситуації, коли людям, які дають нам світло і тепло, доводиться працювати в обстановці форс-мажору – це часті для наших країв стихійні лиха, що виражаються у шквалистому вітрі та зливових дощах, повенях. Причому трапляються вони в будь-яку пору року. Згадати хоча б обледеніння 2000 і 2014 років. Такі періоди стають для сучасних Прометеїв справжнім випробуванням на стійкість і професіоналізм. І вони їх завжди з честю витримують, всупереч усім складнощам і попри те, що працювати доводиться в цілодобовому режимі.

Підвищувати надійність обладнання та мереж

Надійність електропостачання безпосередньо залежить від стану ліній електропередач і обладнання. До 2017 р. знос мереж досяг критичного рівня 80–90 %, нині цей показник знижений до 60 %. Для того, щоб провести поточний капітальний ремонт, реконструкцію і модернізацію, врешті-решт, побудувати нові лінії та встановити нові трансформаторні підстанції й інше специфічне обладнання, потрібні гроші, й гроші чималі.

Основним джерелом фінансування процесу функціонування підприємства є доходи, одержувані від реалізації електричної енергії споживачам. Від наявності фінансових коштів залежать обсяги виконання робіт з реконструкції та модернізації ліній електропередач і трансформаторних підстанцій з використанням нових матеріалів і технологій відповідно до довгострокової виробничої програми ДУП «ЕРЭС».

Енергетики, володіючи недостатніми фінансовими й матеріальними ресурсами, дбайливо і вірно розподіляючи їх, немов сапери, визначають найбільш больові точки системи розподілу електроенергії, де ось-ось має «рвонути», й запобігають непередбаченим аварійним ситуаціям. Зробити це безпомилково дозволяє постійна діагностика і контроль стану обладнання, високий професіоналізм працівників електромереж.

Трудовий колектив, наскільки дозволяють фінансові кошти, займається модернізацією, заміною застарілого обладнання на сучасніше. Нові лінії електропередач прокладають за сучасними технологіями з використанням СІП (самонесучих ізольованих проводів). На міцність їх не раз перевіряла природна стихія – поривів немає. Використання СІП дає змогу також значно скорочувати втрати електроенергії при її транспортуванні, ставить заслін розкраданням.
В останні роки в ДУП «ЕРЭС» значно збільшили обсяги виробництва електромонтажних робіт власними силами, без залучення підрядних організацій. Усвідомлення колективом підприємства відповідальності перед споживачами за безперебійне забезпечення електричною енергією стимулювало працівників проводити не тільки регламентні роботи з експлуатації мереж та обладнання, а й будувати нові. Для їх заміни, безумовно, потрібні гроші. Їх якраз і вдається економити шляхом виконання робіт власними силами. Для їх виробництва на підприємстві свого часу було створено окрему електромонтажну ділянку. У стислі терміни набрали та навчили персонал, який забезпечили матеріалом, інструментом, спецтехнікою. А це нові робочі місця, зайнятість, збільшення податкових відрахувань до бюджету.

Візники кіловата

Велика увага на підприємстві приділяється питанням економії енергоресурсів під час виконання колективом основної функції з транспортування і розподілу електричної енергії. Позитивна тенденція зниження витрати електроенергії при її транспортуванні, що намітилася в останні роки, свідчить про вірність обраної керівництвом підприємства стратегії. Цьому сприяє вживання заходів з реконструкції, модернізації обладнання та електричних мереж.

Придністров’я потребує реалізації Концепції енергозаощадження, впровадження якої може розглядатися як пріоритетний напрямок розвитку енергетичного комплексу республіки. Енергетикам економічно вигідно доставити електричну енергію від джерела до споживача з найменшими витратами та втратами. Вони включають в себе як природні, обумовлені об’єктивними законами фізики, так і штучні, пов’язані, на жаль, з розкраданням електроенергії.
У «ЕРЭС» розроблена низка методик, які допомагають знизити витрати на транспортування і відпуск електричної енергії. Поряд з модернізацією системи обліку відпущеної в мережу і спожитої електроенергії основними заходами щодо зниження технологічних втрат з її транспортування споживачеві є: приведення у відповідність до чинного ДОСТу обліку споживаної електричної енергії в бюджетних організаціях; облік споживаної електроенергії на потреби вуличного освітлення, місць загального користування в багатоквартирних будинках; модернізація та реконструкція систем електропостачання шляхом переходу з повітряних мереж на кабельні, а також внутрішньобудинкових електромереж у гуртожитках; подрібнення трансформаторних підстанцій; перехід на використання принципово нових технологій модернізації повітряних ліній електропередач; заміна ввідних проводів у приватному секторі на ізольований провід з виносом приладів обліку на фасади будівель.

Подібні заходи призводять до зниження показників дисбалансу між обсягами відпущеної споживачам електроенергії та вторгованими за неї коштами.

Більше відпустимо, більше отримаємо

Під першим розуміються обсяги відпущеної в мережу електричної енергії, під другим – грошові кошти, які зможуть виручити енергетики від реалізованої абонентам електричної енергії. Залежність цього, з деякими нюансами, пряма. Що більше підприємство зможе виручити грошей від реалізації електроенергії, то більше коштів зможе направити на модернізацію енергетичного господарства, якої воно вкрай потребує.

На сьогодні підприємство обслуговує близько 250 тис. побутових абонентів і понад 5 тис. абонентів промислового сектора. І якщо раніше на частку населення припадало трохи більше, як 10 % споживаної електроенергії, то нині цей показник зріс до 40 %.

Для зручності абонентів з-поміж фізичних осіб у всіх РЕМах Придністров’я прийом заявок на техприєднання здійснюється за принципом «одного вікна». Це позбавляє громадян ходіння по різних інстанціях, береже їхній час і гроші.

Велика роль у моніторингу споживання електроенергії абонентами, фіксації випадків несанкціонованого відбору ними електроенергії, а, просто кажучи, її крадіжки, відводиться працівникам ДУП «ЕРЭС», контролерам. Обсяг виконуваної ними часом невдячної роботи безпосередньо в контакті з недбайливими споживачами величезний. Та на підприємстві не збираються оголошувати перемир’я розкрадачам електроенергії.

Великий обсяг роботи проведено енергетиками підприємства і в частині установки електронних приладів обліку. Установка таких лічильників сприяє зниженню втрат електроенергії при її транспортуванні, рівня розкрадань електроенергії. На підприємстві завершено також процес прийому на обслуговування внутрішньобудинкових електричних мереж.

І за всіма цими виробничими показниками стоїть праця людей. Тут працюють висококваліфіковані, професійні співробітники, зусилля яких сприяють успіхам. Колективу електромереж притаманні невгамовна енергія, ініціатива, висока вимогливість і відповідальність. У ювілейний рік на підприємстві працює понад 1 100 осіб. Особливою гордістю є династії енергетиків. Всіх їх ушановували в перший липневий день, коли ДУП «ЕРЭС» відзначало півстолітній ювілей.

Зі сцени МПК на адресу іменинників лунали слова подяки від імені Президента, Верховної Ради, Уряду. Кращим працівникам вручили державні нагороди. Серед нагороджених і генеральний директор підприємства Василь Сирбу, удостоєний ордена Пошани. Він віддав рідному підприємству 35 років невпинної праці на благо придністровців.


За 50 років ДУП «ЕРЭС» із невеликої ділянки перетворилося в потужну виробничу структуру, яка поставляє електроенергію в наші будинки, на промислові, соціально-культурні та побутові об’єкти, в найвіддаленіші куточки Придністров’я. Тут справу поставлено так, що стабільність і безаварійність стали нормою виробничої діяльності.


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото з архіву підприємства.