НОВІ ГЕРОЇ готові рятувати життя

На плацу МВС відбулося урочисте вручення дипломів випускникам Слободзейського політехнічного технікуму. Це вже третій випуск за спеціальністю «Захист у надзвичайних ситуаціях». Навчальний заклад готує тих, хто потім працює в аварійно-рятувальних підрозділах республіки.


За сім років технікум випустив понад півсотні професійних рятувальників. Цього року навчання закінчили 15 випускників. Всі вони працевлаштовані та сповнені готовності почати непростий шлях допомоги людям.

У церемонії вручення взяв участь керівник правоохоронного органу Віталій Нягу. Генерал-майор зазначив, що молоді фахівці пройшли тернистий шлях навчання й дістали все необхідне для того, щоб успішно виконувати поставлені завдання. Міністр привітав випускників зі святом і побажав їм міцного здоров’я та успіхів.

«Перед вами відкривається складний життєвий шлях. Ніколи не забувайте про те, чого вас вчили викладачі: допомагати ближнім. Дерзайте! Не бійтеся труднощів. Ви їх обов’язково подолаєте», – підкреслив Віталій Нягу, звертаючись до випускників.

Директор Слободзейського політехнічного технікуму Віктор Чміль розповів, що рятувальники під час навчання проходять насичену практику. Як правило, це допомога тваринам і літнім людям. На таких виїздах учні відпрацьовують алгоритми дій і проходять тест із фізичної підготовки, оскільки доводиться і двері ламати, й, наприклад, переміщати людину на носилках більш ніж півтора кілометра.

Цікаво, що таку непросту спеціальність освоює чимало дівчат. Вони підтверджують свій вибір доказами, що важка і відповідальна робота рятувальника їм до снаги. Єдиний червоний диплом теж був вручений представниці прекрасної половини людства – Маргариті Примак.

На урочисте вручення до неї приїхали батьки: Олена Анатоліївна та Iван Петрович. Вони розповіли, що рішення стати рятувальником Маргарита прийняла самостійно.

«Це все-таки небезпечна професія. Ми розмовляли з дочкою, щоб переконатись у твердості її рішення. Вона була дуже наполегливою, тож ми не перешкоджали її бажанню здобути цю спеціальність. У школі Маргарита була хорошисткою. В технікумі у неї був стимул і грамотні викладачі, що в підсумку вилилося в червоний диплом. За чотири роки навчання ми жодного разу не чули від неї скарг на труднощі в навчанні. Вона впоралася! Ми нею дуже пишаємося», – поділилися батьки.

Дівчина зізналася, що з дитинства любила рятувати тварин і допомагати людям. Спочатку вирішила це робити в медицині, але потім плани змінилися. Після кількох років навчання Маргарита згадуватиме Слободзейський технікум з теплотою, особливо викладачів Олександра Двороковського та Сергія Проданова.
На завершення урочистої події протоієрей Тираспольсько-Дубоссарської єпархії отець Андрій благословив випускників.

«Вас називатимуть рятувальниками. Ви рятуватимете життя, майно громадян. У рятувальників повинен бути один девіз – довіра. Вона повинна бути як стосовно до вас, так і у вас до інших людей», – зазначив протоієрей.

Нові дипломовані фахівці готові почати службу. Попри черговий випуск рятувальників, у республіці все ще не вистачає фахівців такого профілю. Документи для вступу до Слободзейського політехнічного технікуму можна подати до 25 серпня.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.