Про прибутки та видатки

НА ЩО СТОЛИЦЯ ПОТРАТИЛА ГРОШІ МИНУЛОГО РОКУ

Як і чим жив Тирасполь та його мешканці, про прибутки та видатки місцевого бюджету у 2023 році говорили на черговому пленарному засіданні сесії Тираспольської міськради.


У роботі сесії взяли участь Голова Верховної Ради Олександр Коршунов, а також депутати столичних виборчих округів Галина Антюфєєва та Григорій Дяченко.

Міський глава Олег Довгопол доповів, що, попри труднощі, Тирасполь зміг виконати всі соціальні зобов’язання та реалізувати роботу з програми капітального будівництва коштом Фонду капітальних вкладень і місцевого бюджету.

Місто отримало прибутків на суму понад 513 млн руб., що перевищило планові показники, а витратило 520 млн руб. У пріоритеті, як завжди, відзначалося фінансування соціально захищених статей.

Керівник міста представив реалізацію республіканських та муніципальних програм розвитку столиці, включно з роботою Фонду капітальних вкладень. Довів до відома присутніх результати муніципальної політики у сферах освіти, культури та спорту, звернувши особливу увагу на соціальну.

«Минулого року ми вперше реалізували програму підтримки інвалідів-візочників, придбавши невеликий електромобіль, обладнаний спеціальним підйомним пристроєм. Тепер будь-який інвалід-візочник може зателефонувати на «гарячу лінію» та викликати машину, яка приїде за вказаною адресою, забере його та привезе у потрібне місце. Йдеться, звичайно, про поїздки до лікувальних закладів, відвідування органів державної влади», – наголосив Олег Довгопол.

У вирішенні цієї проблеми Тирасполь перейняв досвід міста Дубоссари, де кілька років тому придбали спеціальний автобус для аналогічних цілей.

У столиці діє 59 навчальних закладів, де навчаються близько 14 тис. дітей. У 2023 році фінансування освітньої галузі склало близько 270 млн руб. Ці кошти використовувалися, зокрема, на забезпечення харчування, видачу шкільного приладдя, ремонт харчоблоків.

Що стосується культури, з місцевого бюджету виділили 3,2 млн руб., за які відремонтували столичний клуб «Орфей» та Палац культури у с. Кременчук (коштом республіканського Фонду капітальних вкладень).

Особлива увага приділяється розвитку спорту. У Тирасполі функціонують 7 спортивних шкіл, де навчаються понад 3 тисячі учнів. Минулого року столичні спортсмени виграли близько 4 279 медалей, з яких 1 558 – золотих. Коштом Фонду капітальних вкладень місто відремонтувало спортивну школу плавання, включаючи басейн, роздягальні, встановили сантехніку, вікна, а нині продовжує реконструювати міський стадіон та ковзанку.

У звітному періоді уклали 46 договорів на видачу кредитів молодим сім’ям на 100 тис. руб. (під 1 % на п’ять років). Цього року до програми запропонували внести зміни, переглянувши категорії громадян та збільшивши суму до 160 тисяч.

Щодо соціального житла та робочих місць для дітей-сиріт. Олег Довгопол доповів, що за державною програмою придбали 10 житлових приміщень. Однак кількість людей, які очікують черги на житло, продовжує зростати з кожним роком, і ця тенденція спостерігається у всіх містах і районах республіки. Глава державної адміністрації вважає, що для розв’язання проблеми необхідно внести зміни до чинного законодавства.

«На житло виділяються невеликі суми. Ми купуємо квартири у старих будинках зі старими комунікаціями та проводкою. Через кілька років після заселення дітей-сиріт у квартирі починаються проблеми з протіканням та поломками. Однак вони самі не можуть їх відремонтувати. Це зрозуміло. Дитині всього 18 років, і вона лише намагається освоїтися в житті», – зазначив Олег Довгопол.

Держадміністрація Тирасполя пропонує для дітей-сиріт дозволити придбання житла в нових будинках, що споруджуються.

«У такому разі ми зберігаємо всі умови для забезпечення цього житла мінімальним ремонтом з наявністю санвузлів, газу та води. Щоб дитина могла зайти й жити в нормальних умовах. І багато дітей-сиріт про це просять», – пояснив глава адміністрації Тирасполя.

Відповідна законодавча ініціатива наразі перебуває на стадії узгодження та незабаром буде передана на розгляд до ВР.

По завершенні виступу Олега Довгопола слово надали Вадиму Доні, який розповів про діяльність Тираспольської міської Ради народних депутатів у 2023 році. З міського бюджету було виділено близько 8 млн 300 тис. руб. на виконання наказів виборців – по 212 тис. руб. на кожен округ. Аналогічні суми закладено і на 2024 рік.

Особливу увагу голова міськради приділив виконанню Програми заходів з благоустрою території міста Тирасполя. Джерелом фінансування став цільовий збір із громадян на благоустрій.

«За фактом щодо цього збору ми отримали близько 6 млн руб. За рішенням Ради кошти були направлені на розв’язання питань благоустрою дитячих ігрових та спортивних майданчиків. Так, на 16 об’єктах різних районів міста встановлено ударопоглинаюче покриття на майданчиках, а також інші елементи благоустрою», – зазначив Вадим Доні.

Доповідач звернув увагу на витрату 1,3 млн руб. для ліквідації стихійних звалищ:

«До нас звернулися держадміністрація та «Спецавтогосподарство». Ми довго обговорювали це питання. Зрозуміло, що не зовсім справедливо коштом цієї програми фінансувати заходи з прибирання за недбайливими громадянами, які дозволяють собі вивозити тверді побутові відходи туди, де їм заманеться. Але й залишати місто Тирасполь із цими несанкціонованими звалищами ми не могли», – пояснив Вадим Доні.

Він також зазначив, що місто звернулося до Верховної Ради з пропозицією переглянути закон про статус столиці, щоб Тирасполь міг самостійно приймати рішення, затверджувати програми розвитку, розвивати містобудування, туризм та інші сфери.

На пленарному засіданні також обговорили зміни, які передбачається внести до місцевого бюджету на 2024 рік: затвердження плану робіт із благоустрою дитячих майданчиків, програми підтримки житлового фонду та впровадження закону про закупівлю. Депутати погодили передачу міських об’єктів у безоплатне користування Міністерству внутрішніх справ та Придністровській державній телерадіокомпанії.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото tirgorsovet.org