Підтримка туристичної галузі

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


Про показники державної програми

Депутати заслухали звіт про реалізацію державної цільової програми «Підтримка та розвиток туризму в ПМР» на 2019–2026 роки». Вона спрямована на створення сучасної та конкурентоспроможної туристичної галузі у Придністров’ї. Минулого року, попри деякі фінансові коригування, всі заплановані заходи були виконані. Було використано близько 950 тис. руб., що становило 97,5 % від початкового бюджету.

Особливу увагу приділили розвиткові туризму по республіці. Провели активні рекламні кампанії, функціонує туристичний портал «Відкрий для себе Придністров’я». На сайті можна знайти повну інформацію про туристичні пам’ятки, маршрути, готелі та можливості для активного відпочинку.

Для популяризації внутрішнього туризму продовжує працювати кешбек. Він допомагає повернути придністровцям частину витрачених на подорож республікою грошей. У 2023 р. кешбеком скористалися майже 800 осіб, які витратили на екскурсії та тури близько 352 тис. руб. і отримали повернення у розмірі 116 тис. руб. Дія проекту «туристичний кешбек» була пролонгована ще на один рік, на що виділили 1 млн руб.

Щороку представники туристичної галузі Придністров’я беруть участь у міжнародних виставках, просуваючи регіон на зовнішньому рівні. Розроблено каталоги постачальників послуг, включаючи готелі, конференц-зали, ресторани та транспортні компанії. У містах і селах Придністров’я з’явилися таблички з назвами вулиць іноземною мовою та QR-кодами, інформаційні стенди та аудіогіди. Створено рекламний відеофільм та короткометражні ролики для просування туристичних продуктів. У туристичних кластерах встановили нові санітарно-побутові об’єкти, проклали велодоріжки, є знаки для велосипедистів.

Про підтримку підприємців та організацій

Народні обранці ухвалили пакет урядових законопроектів, що стосуються розвитку туристичної галузі у Придністров’ї. Зміни внесено до законів «Про податок на доходи організацій», «Про прибутковий податок з фізичних осіб», «Спеціальний режим – спрощена система оподаткування». Відповідно до них, з 1 січня 2025 р. кошти, одержані організаціями, фізичними особами та підприємцями у вигляді грантів (безоплатної субсидії) на розвиток туризму в ПМР, будуть звільнені від оподаткування: податку на доходи, прибуткового податку, податку з виручки. Такі гранти з Фонду підтримки підприємництва на створення об’єктів сільського туризму (агротуризму) у 2023 р. отримали дві юридичні особи та десять індивідуальних підприємців.

Про наступні вибори до Верховної Ради

Члени вищого законодавчого органу затвердили кошторис видатків на організацію та проведення виборів депутатів Верховної Ради VIII скликання. Вони відбудуться 30 листопада 2025 р. Раніше документ було розглянуто на засіданні Центральної виборчої комісії.
Голова законодавчої гілки влади Олександр Коршунов наголосив, що Верховна Рада, розуміючи складнощі формування доходної частини республіканського бюджету, спільно з Центрвиборчкомом оптимізувала витрати на майбутні парламентські вибори.


Микола ЮРКЕВИЧ.