Тенденції податкового регулювання

Упродовж багатьох років держава вдосконалює податкову систему, адмініструє та підвищує прозорість у царині товарно-грошових відносин. Для досягнення цих цілей проводяться семінари з роз’яснення податкових норм.


На одній із недавніх онлайн-зустрічей такого формату фахівці представили огляд останніх змін у законодавстві республіки та акцентували на порушеннях, які найчастіше зустрічаються. Все це для того, щоб запобігти їх повторенню в майбутньому.

Представник податкової інспекції м. Тирасполь нагадала платникам податків, що під час визначення податкової бази враховуються всі джерела доходів як у грошовому еквіваленті, так і в натуральній формі.

Не обійшлося і без згадки частеньких порушень у спрощеній системі оподаткування. Все ще фіксуються випадки невидачі касиром чека й відсутності в індивідуальних підприємців контрольно-касового апарату або його технічної несправності. При цьому вже передбачена можливість направлення касового чека на електронну пошту покупця в разі несправності технічного обладнання чи спеціального додатка. Тому відмовок і причин для невиконання цієї правової норми просто не може бути.

Особам, які використовують спрощену систему оподаткування, їх філіям та іншим відокремленим підрозділам в обов’язковому порядку необхідно розміщувати в торгових точках інформаційні стенди з номером «гарячої лінії». Таким чином у покупців буде можливість повідомити відразу про невидачу чеків на придбані товари або послуги. Такий підхід стимулює дотримання закону обома сторонами товарно-грошових відносин.

Наступною гострою темою стало обговорення несплати або несвоєчасної оплати фізичними особами земельного податку та податку на майно. Слід пам’ятати, що такі види оплати підлягають зарахуванню до бюджету і вносяться 15 вересня і 15 листопада. Фахівці столичної податкової інспекції підкреслюють, що ці види оподаткування ніяк не пов’язані з питанням експлуатації. Тобто власник такого майна зобов’язаний заплатити податок, навіть якщо земля чи інше нерухоме майно не перебуває в користуванні.

Податкова інспекція м. Бендери представила на онлайн-семінарі огляд змін і доповнень у єдиному соціальному податку та обов’язковому страховому внеску. Нова редакція закону надає право під час обчислення єдиного соціального податку за період з 1 квітня по 31 грудня 2024 року застосовувати пільгу у вигляді не включення до складу виплат, що підлягають оподаткуванню, суми приросту оподатковуваної бази у звітному місяці до бази в аналогічному місяці минулого року.

Зазначена зміна спрямована на додаткове стимулювання організацій збільшувати заробітну плату співробітників. Для того, щоб максимально допомогти платникам податків розібратися в цій нормі, на офіційному сайті Міністерства фінансів у розділі «Новости», а також у Viber спільноті ДІС «Електронна звітність» опублікована інформація про особливості заповнення нового шаблону звіту з єдиного соціального податку.

Там також розміщені дані про порядок визначення середньостатистичної чисельності працівників з метою розрахунку коефіцієнта змін. Податкова інспекція м. Слободзея та Слободзейського району знову повернулася до теми спрощеної системи оподаткування. Це пояснювалося тим, що індивідуальні підприємці, які здійснюють реалізацію піску, гравію та інших змішаних порід через автомобільний транспорт вантажністю не більше як 6 тонн, не мають права вести зовнішньоекономічну діяльність. Власники таких матеріалів зобов’язані застосовувати товарно-транспортні накладні, призначені для обліку руху товарно-матеріальних цінностей.

Тенденції податкового регулювання демонструють постійне прагнення держави до поліпшення і спрощення податкових процесів. Введення нових норм і правил направлене на підвищення прозорості та ефективності системи оподаткування, що у кінцевому результаті сприяє дотриманню податкової дисципліни та стимулює економічну активність.


Лара КОШЕЛЄВА.