ПОЛІТИЧНИЙ ОГЛЯДАЧ: все про нову спеціальність

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка триває приймальна кампанія. До 20 липня випускники шкіл матимуть можливість подати необхідні документи для вступу. Нововведенням поточного року є набір абітурієнтів за напрямом «Політологія» профіль «Політичний оглядач».


Про її актуальність нашому кореспонденту розповіла доктор політичних наук, завідувач кафедри політології та політичного аналізу ПДУ Світлана Осипова:

«Державним замовником є Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій. Надаються 5 бюджетних місць у бакалавріаті та магістратурі. Абітурієнти повинні подати у приймальну комісію стандартний набір документів. Під час вступу враховуються результати попереднього тестування, Єдиного державного іспиту за профільними предметами: російська мова, історія, суспільствознавство. Якщо молоді люди їх не складали, то в університеті для них організують іспити. Ті, хто успішно закінчить навчання, у майбутньому будуть забезпечені роботою. Студенти, які навчатимуться коштом бюджету, повинні відпрацювати три роки у місцях, які визначить замовник. Ті ж, хто навчатиметься за договірною формою, матимуть право вибору місця роботи».

Світлана Анатоліївна зазначила, що спеціальність «Політичний оглядач» значно відрізняється від журналіста. Вона суть подій, намагається прогнозувати їх перебіг у майбутньому. Навіть якщо оглядач передбачає негативні наслідки будь-якої події, то повинен запропонувати власне бачення того, як їх уникнути чи мінімізувати. Для цього йому потрібно знати значно більше, ніж репортеру. Він орієнтується в розстановці політичних сил, знає не лише імена, а й біографії. У пошуках інформації прочитує безліч статей, нотаток, повідомлень інформаційних агентств, слухає радіо- та телепередачі, читає праці експертів. З досвідом у політичного оглядача встановлюються численні зв’язки з різними державними органами, громадськими організаціями, конкретними представниками істеблішменту. І він використовує свої контакти, якщо потрібно дістати якісь коментарі, з’ясувати мотиви поведінки влади тощо.

Оглядач може спеціалізуватися на вітчизняній чи міжнародній політиці. У будь-якому випадку йому потрібно знати не тільки поточний стан речей, але також історію проблем та передбачати варіанти розвитку подій. Це неможливо без знань. Репортер виїжджає на місце та дізнається подробиці, призначає інтерв’ю і збирає коментарі діячів, працюючи як спецкореспондент.

Професія політоглядача передбачає інтерес до політики, широку ерудицію, допитливість, аналітичний склад розуму, інтуїцію, логічне мислення, грамотне виразне мовлення, товариськість, вміння налагоджувати контакти з різними людьми, організаторські здібності.

Політичні оглядачі матимуть можливість працювати в органах влади, політичних партіях та ЗМІ.
Завідувач кафедри політології та політичного аналізу підкреслила, що вже складено навчальний план. Досвідчені викладачі й політологи ознайомлять студентів з низкою предметів, зокрема «Політичний аналіз». Налагоджена співпраця і з кафедрою журналістики. Частину навчальних дисциплін присвятять азам професії.

Світлана Осипова закликала абітурієнтів не зволікати, а спробувати власні сили у новій спеціальності «Політичний оглядач».


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото з архіву редакції.