Про медичну допомогу та муніципальну власність

Ц і та багато інших питань, що стосуються повсякденного життя громадян Придністров’я та іноземців, які прибувають до нашої країни, стали темою обговорення під час чергового засідання вищого виконавчого органу влади під головуванням першого заступника Голови Уря-
ду – міністра економічного розвитку Сергія Оболоника.


Керівник Міністерства охорони здоров’я Христина Албул внесла пропозиції щодо змін до Програми державних гарантій надання громадянам безплатної медичної допомоги. Майже всі корективи стосуються іноземних громадян та осіб без громадянства.

Нова редакція програми повністю відповідатиме нормам Закону «Про основи охорони здоров’я громадян». Отже, іноземним громадянам та особам без громадянства, які тимчасово перебувають або тимчасово чи постійно проживають на території Придністров’я, гарантується право на безплатну невідкладну, зокрема екстрену, медичну допомогу.

Крім того, право на безоплатну медичну допомогу надаватиметься затриманим, ув’язненим, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі, чи перебувають під адміністративним арештом, незалежно від їхньої приналежності до громадянства ПМР. Зазначені категорії громадян за потреби можуть дістати на безоплатній основі первинну медико-санітарну допомогу, швидку медичну або спеціалізовану медичну допомогу.

У програмі міститься перелік класів хвороб, травм, отруєнь та окремих станів, за яких медична допомога надається безоплатно, та перелік захворювань, що дозволяють звертатися пацієнтові напряму до профільного лікаря-фахівця.

Про оренду

З 1 січня 2025 року згідно з оновленим за ініціативою Уряду Законом «Про оренду державного та муніципального майна» для інвестиційно непривабливих нерухомих об’єктів місячна орендна плата може бути знижена. Обсяг знижувального коефіцієнта – щонайменше 0,5.

Нині органи виконавчої влади продовжують роботу зі стимулювання інтересу до муніципального майна у потенційних орендарів для збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Уряд установив критерії визнання нерухомості, що належить місту, інвестиційно непривабливою, а також порядок присвоєння відповідного значення знижувального коефіцієнта щодо орендної плати.

Серед критеріїв оцінювання нерухомості – її технічний стан, оснащення та період невикористання, також має значення місцезнаходження будівлі. Інвестиційно непривабливим (незатребуваним) муніципальним майном визнається об’єкт, до якого можна застосувати щонайменше два з наведених критеріїв. При цьому оцінку проводитиме спеціальна комісія. Вона підготує Акт обстеження технічного стану об’єкта. На підставі цього документа та бухгалтерської довідки від балансоутримувача майна і визначать знижувальний коефіцієнт.

Така практика розширить можливість здачі в оренду майна, що перебуває на балансі муніципальних утворень та не використовується з об’єктивних причин. Тобто знижувальний коефіцієнт допоможе залученню додаткових орендарів і, відповідно, дасть змогу як розмістити додаткові об’єкти різної спрямованості, так і виключити простій наявних площ.


Iрина МАСЛОВА.