Хто в липні працює до поту, зимою поїсть в охоту

Це народне прислів’я свідчить: наших читачів не треба переконувати, що один літній день рік годує. Тому й слід розумно використовувати поради садоводам-городникам, які ми надаємо щотижня.


15 липня – Місяць у Скорпіоні. Це дуже родючий знак, а тому, якщо планували літні посіви, робити це можна тепер. Рослини будуть швидко рости, у них формуватиметься міцна підземна та надземна частина, що дасть високий і щедрий врожай.

Сіяти можна такі культури, врожай яких встигнете зібрати до осені: крес-салат, руколу, редиску, кріп, редьку дайкон. Також можна сіяти пекінську та цвітну капусту, броколі.

16 липня не рекомендується копати картоплю та збирати врожай коренеплодів. Також не треба обрізати дерева та кущі, щоб уникнути ран, які довго гоїтимуться. Зате варто прополоти міжряддя та розпушити землю, перекопати ділянки, де зібрано врожай, прибрати рослинні рештки.

17 липня Місяць переходить у малородючий знак Стрільця. Можна посіяти швидкорослу зелень (крес-салат, шпинат, руколу), але інші культури краще не закладати на ділянці. Вони будуть швидко рости, а от врожай може вийти низьким.

Догляд за рослинами повинен бути мінімальний, оскільки поливи, обрізка можуть зашкодити їм. Можна продовжувати боротьбу зі шкідниками, хворобами та бур’янами.

18 липня збирайте ягоди та фрукти, оглядайте й закладайте їх на зберігання або робіть консервацію. Копайте бульби картоплі, збирайте врожай цибулі, томатів, перців та інших овочів, а ще зелень та пряні й лікарські трави.

Із зібраного врожаю можна готувати запаси на зиму: ягоди, горох, кукурудзу можна заморожувати, з фруктів та ягід готувати джеми, варення, компоти. З овочів також можна робити консервацію, квасити капусту.

Поливати рослини не варто, як і обрізати їх. Ці агрозаходи відкладіть на більш вдалий день.

19 липня Місяць у Козерозі, тож можна працювати на ділянці. Важливо лише бути обережними з корінням рослин, адже воно нині дуже чутливе.

20 липня поливайте рослини, але рано-вранці або у вечірні години, щоб вони встигли всмоктати вологу. Водночас слідкуйте, щоб полив був не занадто рясним і вода не застоювалася, інакше можна викликати грибкові хвороби.

Влітку також можна провести дощування туї. Вживаючи таких заходів, змивається пил з рослин, а це прискорює обмінні процеси. Покосіть траву на сіно, заготовляйте дрова.

21 липня – повний Місяць, і це не найкращий час, щоб проводити більшість агрозаходів на ділянці. Рослини стають чутливі в цей період. Також не варто сіяти або садити нові рослини.

Перевірте, як дозрівають плодові дерева. Встановіть підпірки для гілок персика, яблуні, груші, де сформувалося багато плодів. Під їхньою вагою гілки, особливо якщо дерево ще молоде, можуть зламатися. Також якщо ще цього не робили, поставте опори для високих кущів томатів.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.