Дошкільна освіта – система, що розвивається

Дошкільне виховання – перший ступінь і основа системи загальної освіти, обов’язкова складова безперервного навчання.


На сьогодні ця ланка, завдяки продуманим і гнучким методикам, розвиненому навчальному фонду, професіоналізму кадрів, доступності та багатьом іншим факторам, спрямована на гармонійний і адекватний віковим особливостям розвиток дітей-дошкільнят. Тому педагоги, психологи, медики наполегливо рекомендують батькам віддавати дітей у дитячі освітні заклади, з раннього віку приєднуючи їх до системи безперервної освіти.

У ПМР не встановлені певні терміни прийому дітей у дошкільні установи. Цей процес відбувається впродовж усього календарного року. І все-таки, як показує практика, найбільш активним і прийнятним для цієї процедури періодом є літо. Для того, щоб влаштувати дитину в дитячий садок, батьки повинні, перш за все, отримати направлення до обраного ними закладу в територіальному Управлінні народної освіти. У столичному варіанті – Тираспольському УНО.

Щоб особисто переконатися в ефективності цього процесу, наш кореспондент побував у столичному УНО в день, коли там проводився прийом тираспольчан для одержання направлень у дошкільні заклади. Перше, що вразило, – це відсутність черги батьків за жаданим документом. Біля дошкільного відділу приязно перемовлялися кілька мам з дітьми.

Цілком відсутня тиснява, скупчення людей з поглядами, сповненими нудного очікування. Не відчувалося і напруженої атмосфери, яка часом призводить до нервових зривів і взаємних образ. Атмосфера подібних черг кінця минулого – початку цього століття була зовсім іншою: з млосними чергами, знервованою обстановкою, а часом і взаємними образами.

«Цій метаморфозі сприяло те, що тепер черг у дитячі садки практично немає. Направлення туди отримує кожна сім’я, яка бажає влаштувати дитину в дошкільний заклад. Тобто підстави для невдоволення у городян відсутні. Відповідно до Положення Міністерства просвіти «Про порядок прийому дітей в організації дошкільної освіти ПМР» аргументом для відмови є тільки відсутність вільних місць в установі. У нас такого явища давно не спостерігається. Хіба що дитсадок можемо запропонувати не той, що просять батьки, а сусідній», – пояснила заступник начальника УНО Любов Лисак.

 

«Тирасполь – місто, де практично відсутні черги в дитячі садки, – продовжила бесіду молода мама, яка представилася Iнною. – За це ми, молоді батьки, дуже вдячні міській владі. Я добре пам’ятаю, як не один рік мучилися мої батьки, влаштовуючи в дитсадок мене. Слів нашої материнської подяки гідні співробітники Управління народної освіти, його дошкільного відділу за те, що організували роботу дитячих садків на гідному рівні: як її освітню частину, так і ту, що стосується побуту: харчування, створення комфортних умов. Нині батькам гріх на щось скаржитися, бути незадоволеними».

 

«Я хочу подякувати ще і керівництву республіки, – в тон Інні підхопила розмову трохи старша мама, яка назвалася Наталією. – Мій син цього року йде до школи. Нещодавно дізналася, що тепер він може відвідувати дитячий заклад усе літо, до самого початку навчального року. Депутати Верховної Ради такий закон прийняли. Тому я прийшла сюди, в УНО, щоб дізнатися у фахівців, що до чого, більш конкретно».

 

«Дійсно, 13 червня Верховна Рада з ініціативи Уряду прийняла зміну до Закону «Про дошкільну освіту». Згідно з внесеними до чинного законодавства поправками, випускники підготовчих груп, які 1 вересня підуть у перший клас, зможуть відвідувати дитячий садок і після 25 травня – до початку навчального року. Це питання вже давно порушували батьки, яким таких дітей влітку ні з ким було залишати», – констатувала Любов Лисак.

Закон набере чинності через 30 днів після його ухвалення та опублікування. Президент підписав його 24 червня. Тепер у розвиток закону Мінпрос прийме відповідні відомчі нормативно-правові акти. Попри те, що норми нового закону ще не набули чинності, дошкільні установи міста на підставі заяв батьків відвідують усі охочі майбутні першокласники – двері не зачинені ні перед ким із них.

Після ухвалення закону голова профільного Комітету Верховної Ради Iгор Буга високо оцінив цей факт:

«Зміни, безумовно, потрібні. Доля дітей, які потрапляють у таку ситуацію, пріоритетна. Знаю, що ситуація з дитячими садками в ПМР досить задовільна, в них є можливість забезпечувати літнє оздоровлення. Нам необхідно було прийняти зміни, тож ми ці норми й ухвалили».

Дошкільна освіта в республіці – це система, що розвивається не тільки за змістом, а й за формою.


Олександр ПЕТРЕНКО.