Від початківця до професіонала

Цими днями в республіці відзначається День працівника торгівлі, споживчої кооперації та громадського харчування. Увага й доброзичливість до споживачів, компетентність і професіоналізм вирізняють робітників цієї галузі.


Героїня нашої оповіді – багатодітна тираспольчанка Людмила Шабуцька – вже понад п’ять років займається власним бізнесом. За фахом вона педагог російської та англійської мови. За покликанням – художник, майстер прикрас. Рукодільниця з дитинства відвідувала різноманітні майстер-класи, завдяки їм у ній запалилося бажання до творчості.

Її бренд виробів для волосся «Шпилька» давно відомий у всьому Придністров’ї. Людмила розповіла, що на серйозний крок відважилася лише з появою старшої доньки Софії.

«Для дитини мені хотілося створити унікальні аксесуари з власним стилем. Тоді я відкрила для себе матеріал фоаміран. Він дуже пластичний, легкий і невибагливий у зберіганні. До речі, виробів з нього майже ніхто не представляв на ринку рукоділля. Перші аксесуари купували близькі та знайомі. Пізніше стало більше замовлень, з’явилася необхідність демонструвати свою майстерність на ярмарках, виставках», – додала вона.

Назву майстриня довго не могла вигадати, адже їй хотілося, щоб вона відповідала тій діяльності, якою вона займається, була веселенька та асоціювалася з прикрасою для волосся. Тоді на думку спала «Шпилька».

Нині в арсеналі швачки понад 20 видів найменувань: від маленьких різнобарвних бантиків до великих прикрас з індивідуальним розписом, резинки скранчі, фетрові вироби та літні муслінові косиночки для красунь. У роботі майстриня використовує лише натуральні матеріали, такі як шовк Армані, льон, атлас Пандора, американський фетр та муслін. Завдяки їм кожна зачіска набуває неймовірного шарму і краси та створює чарівний образ.

Молода жінка зазначила, що особливість виробів ручної роботи в їх оригінальності, неповторності та якості. До неї часто звертаються мами дівчаток, особливо перед святами чи фотосесіями. Людмила намагається максимально задовольнити прохання клієнтів. Інколи працює вночі.

«Можна з гордістю сказати, що це сімейна справа. Спочатку як хобі, тепер повноцінний заробіток. Чоловік Денис – моя опора та підтримка. Він виконує значну частину обов’язків, пов’язаних з монтажем стендів, доставлянням тканин, виїздів в інші міста. Наша спільна місія: «Йти далі, не здаватися». Вже багато років пліч-о-пліч одне з одним. Дочка Софія – модель, яка у соціальній мережі Інстаграм демонструє аксесуари. Наймолодші синочки – Миколайчик та Іванко ще зовсім малюки, відвідують дитячий садочок», – розповіла Людмила.

Хендмейд вироби можна покрутити в руках, розглянути з усіх боків і приміряти в декількох столичних магазинах, з якими співпрацює сім’я, а саме: «Бусинка», «House of flowers» та бутік медичного одягу на Зеленому ринку. Індивідуальний дизайн та пошиття займає 2-3 дні, існує доставка на просторах Придністров’я та Молдови.

Ще один напрямок діяльності майстрині – розпис на тканині. Це футболки, худі, торбини. Особливі фарби, які вона застосовує в роботі, з часом не вицвітають і не тріскаються. Стару річ вона перетворює на шедевр. Зазвичай клієнти звертаються, що зробити небанальну річ та виділитися.

Одного разу до неї за замовленням звернулася солістка групи «DoReDos» Марина Джундієт. Яке ж було здивування у дітей Людмили, коли вони на зустрічі побачили улюблений гурт. Малюки з задоволенням фотографувалися, обіймалися, щоб надовго залишити в пам’яті цю мить.

Тішить те, що в нашому регіоні є приклади дружних, злагоджених сімей, у яких шанують і поважають старших, де зберігаються сімейні традиції та дбайливо і вимогливо ставляться до виховання дітей.


Ольга КВIТКА.

Фото М.Сови.