Щоб не марнувати дорогоцінний час

Такі зовсім дорослі думки щодо роботи під час літніх канікул висловлювали учні Бендерських шкіл, які знайшли підробіток у міській бібліотеці.


Про те, як школярі набувають нового життєвого досвіду поза навчальним закладом, повідала директор установи Людмила Матош:

«Ми першими в місті прийняли на роботу школярів ще у 2018 році. Пропозиція надійшла від Центру зайнятості населення та базувалася на виконанні державної програми «Літня зайнятість» для працевлаштування неповнолітніх.

На мою думку, тимчасове завантаження – це і своєрідна профорієнтація, бо, наприклад, бібліотечна система потребує поповнення молодими кадрами. За кілька років, що минули від початку проведення експерименту, через нашу бібліотеку «пройшли» майже 300 учнів (не враховуючи нинішнє літо), і вже кілька дівчаток вирішили для себе, що після здобуття вищої освіти, повернуться до нас. Це й тішить, що нашого полку побільшає, й свідчить, що наші зусилля з надання трудових навичок молодим бендерчанам зовсім не марні».

Літній кампанії з працевлаштування школярів передує серйозна підготовча робота: відбуваються робочі зустрічі з керівниками організацій, визначаються види та обсяги робіт, укладаються договори щодо тимчасової зайнятості підлітків, формується банк вакансій, які ще у квітні були розписані на всі три літні місяці.

Людмила Андріївна пояснила, що учням виплачується заробітна плата коштом Єдиного державного фонду соціального страхування. Тривалість роботи для неповнолітніх віком від 14 до 16 років у вільний від навчання час не перевищує 4 години щоденно, загалом – 24 години на тиждень.

Завідувачка довідково-аналітичного відділу централізованої бібліотечної системи міста Iрина Барбей поділилася своїм досвідом спілкування з новоприбулими працівниками:

«До нас направили трьох учнів, які дуже добросовісно виконують усі завдання. Одному довірили оформити електронний бібліографічний показник, другий сканує старі газети, створює своєрідний каталог періодичної продукції, в якому буде легко орієнтуватися читачам. Третій уміло «лікує» книжки, які вже не можуть обійтися без ремонту. Ось можете познайомитися з нашими помічниками», – запропонувала Ірина Володимирівна.

Серйозний, вдумливий юнак, який зосереджено працював за комп’ютером, – Крістіан Дудка – учень 10 класу Бендерської гімназії. Він уміло порався зі сканером і впевнено, зі знанням справи, відповідав на запитання:

«Чому вирішив попрацювати? По-перше, 4 години на день – це не так вже й багато, і мені вистачає часу на інші справи. По-друге, полюбляю вивчати щось нове, цікаве, тому вже після 8-го класу почав набувати перших трудових навичок – трудився санітаром у міській лікарні, туди пішов і після 9-го. Мені доручали мити підлогу, на каталках перевозити хворих, які самі не могли ходити, загалом виконувати всю важку, але таку необхідну роботу. До чого це привело згодом? Я зрозумів, що хочу піти непростим шляхом лікаря, рятувати життя людей, допомагати їм у скрутну хвилину. Мій батько – лікар-ендоскопіст, є для мене прикладом. Цього року мені запропонували піти до бібліотеки. Тут я сканую газети, готую матеріали для каталогу, про який вам уже розповідала завідувач. На що потрачу гроші? Не знаю, як отримаю, тоді вирішуватиму».

Приєднався до розмови Максим Iльяшенко – учень гімназії № 1. Хлопець відверто признався:

«Не хотілося просто марнувати такий дорогоцінний час, витрачати його на аби що. Моє перебування тут удвічі приємне, бо, крім можливості заробити, я можу користуватися художньою літературою, список якої нам дала учителька на літо. Нині читаю Джонатана
Свіфта «Гулівер у країні ліліпутів». Закінчив «Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра. Читання – одне з моїх улюблених занять, у нас більше половини класу цим захоплюються. А ще я англійську вивчаю додатково до шкільної програми. У майбутньому хочу бути зубним техніком. Не думаю, що зміню уподобання. Працюючи нині, я маю можливість перевірити себе на вміння контактувати з людьми, а ще – заробляти гроші, щоб мати якусь власну копійку, не докучати батькам, якщо мені треба піти в кіно чи щось купити».

Ніби справжня досвідчена бібліотекарка поводилася поміж стелажів з книгами Олена Лненічка. Дівчинка закінчила з відзнакою 9 класів СШ № 2, небайдужа до історії рідного краю, має намір стати фармацевтом.

«Минулого року я працювала безпосередньо у школі, виконувала там різні роботи, однак нині захотілося відчути себе потрібною в бібліотеці. Мені доручили розставляти книги за алфавітом, вносити дані про книги до електронного каталогу, яким користуватимуться працівники бібліотеки. Ми підбираємо матеріали для різних літературних заходів, для виставок, і це цікаво. Робота додає впевненості у собі, я можу заробити власні гроші й не просити у батьків. Так людина, на мою думку, набуває самостійності та впевненості у завтрашньому дні», – переконана Олена.

Жага до знань, любов до читання наукової літератури та можливість заробити на власні потреби привели в бібліотеку Олександра Коцюбу – учня 9 класу гімназії № 3; Iрину Гладкочуб, яка навчається в 11 класі Бендерського теоретичного ліцею.

Ми познайомилися лише з кількома особами тієї сотні, які працюють і працюватимуть протягом канікул у міській бібліотеці м. Бендери. Корисне і приємне – так поєднують відпочинок та роботу хлопці й дівчата – розумні, дотепні, працьовиті, упевнені у завтрашньому дні юні придністровці.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.

На фото Ірина Барбей, Максим Ільяшенко, Крістіан Дудка.