ПРОДОВЖУЙТЕ МРІЯТИ, прикрашати цей світ

З такими напутніми словами звернувся до випускників Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. I. Постойкіна глава держадміністрації міста в день, коли вони одержували дипломи про здобуття середньої спеціальної освіти.


Подія відбулася в одному з залів Придністровського державного художнього музею. Перед очима численних глядачів, серед яких були батьки та родичі винуватців свята, постали твори станкового живопису, декоративно-ужиткового мистецтва та графічного дизайну. Усі роботи – результат праці як авторів, так і їхніх педагогів.

Біля живописних полотен, розвішаних на стіні, зібралися кілька дівчат в ошатних святкових сукнях. Поряд з ними, весело вітаючись, зупинилася Олеся Iванова – викладач, член Спілки художників ПМР, відмінний працівник культури. Душевна та людяна, Олеся Григорівна так само щиро вкладає душу у своїх вихованців:

«Я працюю завкафедри образотворчого мистецтва та реставрації. Сьогодні шестеро моїх студентів одержали документи про середню спеціальну освіту. Двоє з них – Аліса Тумба та Анастасія Хантіль – здобули червоні дипломи. Ніхто з них у процесі навчання ніколи не виявляв байдужості. Їхні очі завжди випромінювали любов до обраної справи, знаю, що дівчатка збираються продовжити навчання у виші».

Картини молодих художниць викликали різні емоції у глядачів, часом і суперечливі. Одна розповідала про важливість та цінність національних і сімейних традицій, інша – про надмірне захоплення соціальними мережами, життя у віртуальному світі інтернету, уявну реальність, яка доводить до моральної загибелі. Дехто зумів передати власні думки та почуття, зобразивши на полотні юну мрійницю, яка збирається на побачення.

Випускники спеціальності «Дизайн» представили проекти фірмового стилю, графічне оформлення туристичних проектів нашої республіки, продукцію для оформлення культурно-масових заходів, серію соціальних плакатів, спрямованих на збереження здоров’я та оточуючого нас світу.

Результатами своєї праці поділився Олександр Орлов – молодий викладач дизайну, який свого часу також закінчив цей навчальний заклад:

«Мої випускники – творчі, сучасні особистості. Разом з тим непрості, кожен зі своєю точкою зору і, що немаловажне, прагненням її відстояти. Проте ми намагаємося їх навчити прислухатися до викладача, вміти спрямовувати свої творчі амбіції в позитивне русло. Викладач ніяк не пригнічує їхні ініціативи, а навпаки, вчить сприймати світ своїми очима, орієнтуватися на власні почуття, власну думку, не жити в інтернеті, віртуальних іграх чи аніме, які впливають на психіку, а то і вбивають ініціативу творчої особистості. Здається, нам це вдалося. Як складеться у них доля – побачимо з часом. А поки що вони працюватимуть учителями малювання у школах, дошкільних установах. Одну з дівчаток уже тепер запросили до столичного театру на вакансію художника-оформлювача».

Голова Спілки художників Сергій Панов, оглянувши виставку дипломних робіт, зазначив, що серед них є досить непогані, виконані на пристойному рівні:

«Студенти навчалися за програмою худколеджу, однак, щоб досягти серйозних успіхів у живопису чи дизайні, їм треба продовжити здобувати нові навички та нові знання у виші. В живописі це особливо помітно, тому що художникові треба вчитися вдосконалюватися все життя. Не працюєш день – йдеш назад, а щоб йти вперед, треба багато працювати».

Марія Кирмиз – начальник Державної служби з культури та історичної спадщини, оглянувши творчу виставку молодих спеціалістів – художників, дизайнерів, випускників відділення декоративно-прикладного мистецтва та народного промислу, перед врученням дипломів сказала:

«Всі представлені роботи унікальні по-своєму. Ми побачили нові течії у кожному з напрямків мистецтва. Ваша професія пов’язана зі світом краси, й кожен із вас наділений дивним даром свого особливого бачення світу. Сьогодні ніби фінал – ви одержуєте дипломи, але також і своєрідний старт, бо вступаєте у нове життя молодими фахівцями.

Зі свого боку наша держава створює всі умови, щоб культура розвивалася і в цій царині працювали справжні спеціалісти. Бажаю, щоб ідеї переповнювали вас, і кожен міг себе реалізувати».


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.

На фото Олеся Іванова (в центрі) зі своїми ученицями.