Любов і вірність – два крила сім’ї

У Палаці Республіки відбувся великий концерт, присвячений Дню сім’ї, любові та вірності, який відзначається на початку липня.


Виступали державні творчі колективи: ансамбль танцю та народної музики «Виорика», Придністровський державний симфонічний оркестр, Придністровський державний хор, При-дністровський державний цирк, інші відомі колективи та солісти.

Головна ідея цієї знакової культурної події – зміцнення інституту сім’ї та традиційних цінностей. Артисти присвячували виступи найсвітлішим людським почуттям – любові, відданості, сімейному щастю. Багато з них представляли династії діячів культури, які присвятили творчості все життя.

Відкрив тематичний концерт знайомий кожному «Свадебный марш» Фелікса Мендельсона, що прозвучав у виконанні Державного симфонічного оркестру під керівництвом Григорія Мосейка. Святкова радісна мелодія з самого початку задала потрібну тональність усьому концертові, який був наповнений піснями про любов і батьківське тепло, проникливими та урочистими інструментальними композиціями, запальними танцями й сімейними цирковими виставами.

Відомою піснею Раймонда Паулса «Любовь настала» заслужена артистка ПМР Олена Селіверстова зуміла покорити серця вимогливої публіки, яка дружно підспівувала їй. З особливим трепетом цього вечора лунала тема материнської любові. Лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів Лев Смертін виконав пісню «Мама». Душевний виступ юного вокаліста знайшов відгук у залі, де запанувала тепла атмосфера сімейного щастя. Темою любові було пронизано виступ Придністровського державного хору, який виконав такі композиції, як «Песня о любви», «На тихой дудочке любви», в яких натхненно оспівується це прекрасне й вічне почуття.

Програма вечора включала й акробатичні номери. Романтичний і пристрасний виступ представила сімейна пара Михайла та Катерини Кисельових. «Мовою тіла» вони продемонстрували підтримку та довіру, які повинні бути міцним і надійним фундаментом будь-яких сімейних стосунків.

У залі було чимало подружніх пар, для яких відвідування концертів у Палаці Республіки стало вже сімейною традицією. І на сцені були приклади міцного сімейного союзу. Зокрема, сім’ї Мосейко. Протягом півстоліття маестро Григорій Мосейко з дружиною, професійним музикознавцем Ольгою Мосейко доводять: важливо зберігати та проносити через роки почуття любові, вірності, відданості традиціям.

З ювілеєм спільного життя пару привітала директор ДУ «Палац Республіки» Олена Пирогова:

«50 років ви гідно несете цінність сім’ї та любові до музики, що викликає у нас нескінченне захоплення і глибоку повагу».

Лауреати міжнародних конкурсів вокалісти Олександра Прокопович та Віктор Новицький порадували глядачів уривком з оперети «Веселая вдова». До речі, нещодавно Віктор освідчився в коханні Олександрі. Дівчина запам’ятала це дійство на все життя. Заповітні слова молодий артист промовив, опустившись на коліно прямо на сцені після відіграної вистави. Звичайно ж, на пропозицію вийти за нього заміж вокалістка не могла відповісти «ні».

Важливе місце цього вечора було відведене образотворчому мистецтву, причому в контексті сімейних творчих спілок. У фойє Палацу Республіки експонувалася виставка мальовничих робіт творчих сімей Руденко, Шума, Горбаченко, Мар’ян.

Завершилася святкова концертна програма блискучим танцювальним номером «Сэрбэторяскэ» у виконанні Придністровського державного ансамблю танцю і народної музики «Виорика» під бурхливі та тривалі оплески.


Віктор РОМАНЮК.

Фото culture.gospmr.org