Спортивний світ особливих людей

Чемпіонат з боча для людей з обмеженими можливостями здоров’я та інтелектуальними порушеннями відбувся в Республіканському спортивному реабілітаційно-відновлювальному центрі (РСРВЦ).


Щоб зразу було зрозуміло, в чому полягає сенс змагань, пояснимо: боча – це гра з набором із шести м’ячів синього, шести червоного та одного білого кольору. Вона входить до переліку паралімпійських видів спорту для інвалідів і захопила своє удаваною простотою придністровських параспортсменів.

У день проведення чемпіонату велику світлу залу РСРВЦ заповнили учасники змагань ще задовго до їх початку, і якби не інвалідні візки, то й не спало б на думку, що тут відбувається особлива подія, головними учасниками якої стали особливі люди.

■ «Подібні змагання з боча ми проводимо вже третій рік поспіль. З кожним разом до вже досвідчених учасників долучаються все нові й нові любителі параспорту з різних міст і сіл республіки. Сьогодні тут зібралися понад 30 юнаків та дівчат із Бендер, Слободзеї, Тирасполя, сіл Коротне, Красне, Паркани, Терновка та інших. Звичайно, їм самим складно добиратися до місця змагань, але завдяки тому, що в нашому Центрі є транспорт з електропідйомником, ми приїжджаємо додому до кожного, хто цього потребує, доставляємо сюди, а потім назад», – розповіла в. о. заступника директора зі спортивно-організаційної роботи Ольга Юрченко.

Тренування для любителів нового для нашого краю виду спорту відбуваються двічі на тиждень. В РСРВЦ Тирасполя навчає параспортсменів відомий паратенісист Андрій Моор, з бендерчанами у спортивному центрі м. Бендери працює також добре відомий у республіці паратенісист, громадський діяч Дмитро Кузук.

Один з учасників – Андрій Паршенко, інвалід на візку, прибув до Тирасполя зі Слободзеї, й поділився своїми враженнями від Центру загалом та організацією нинішніх змагань зокрема:

■ «Взагалі, я захоплююся силовими видами спорту. Полюбляю піднімати гирі та штанги. У нашому Центрі всі умови для цього створені. Тренажерний зал такий шикарний! Ось тепер вирішив випробувати себе в боча. Це для мене щось новеньке, тому ще не дуже впевнено почуваюся. Результат покаже, на що я здатний».

Весело посміхаючись, Андрій розвернув свій інвалідний візок і поїхав на місце старту, тільки-но почув своє прізвище.

Це був правдивий, ніскільки непідробний оптимізм людини, яка знайшла в собі сили подолати власну біду та не зосереджуватися на ній. У всякому разі, прилюдно.

Присутні спостерігали за перебігом змагань, однак, необізнаним важко було зрозуміти, як нараховуються бали переможцям. Судді – Андрій Моор та Дмитро Кузук, час від часу під’їжджали на своїх візках до членів суддівської колегії, передавали їм протоколи, а ті заносили їх до спільних відомостей.

Переможців оголосили по завершенні змагань.

Серед чоловіків із порушенням опорно-рухового апарату (ПОРА) 1 місце дісталося Євгену Шинкарюку (Слободзея); 2 – Сергію Мордухову (Тирасполь); 3 – Сергію Чебручану (Слободзея). Серед жінок з ПОРА: 1 місце виборола Марина Мустяца (Бендери); 2 – Ольга Альошкіна (Бендери); 3 – Світлана Радулова (Паркани).

Місця серед параспортсменів з порушенням інтелекту розподілилися так: чоловіки (всі з м. Бендери) – Кирило Верба – 1 місце; Дмитро Огурцов – 2 місце; Олексій Семикозов – 3 місце. Жінки: Віра Чернат – 1 місце, Любов Чернат – 2 місце (сестрички з Бендер); Вікторія Садохіна з Паркан посіла 3 місце.

Як зазначив директор РСРВЦ Георгій Чебан, кількість охочих відвідувати Центр зростає. Люди з інвалідністю стають сміливішими, вони переступають через свої страхи, долають власні бар’єри й не соромляться звертатися по допомогу.

Нині відвідувачами столичного Центру та його філій у Бендерах, Дубоссарах та Рибниці є близько півтори тисячі осіб. Цього року філію планується відкрити в Кам’янці.

Всім, хто хотів би відвідувати реабілітаційний Центр Тирасполя чи його відділення, необхідно звернутися до спеціалістів методичного відділу за телефоном: 0 (533) 9-01-04. Там завжди дадуть кваліфіковану відповідь.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.