Перспективи розвитку сільського туризму

Останнім часом у республіці набув широкого розвитку сільський туризм. Цьому сприяє багата історія краю, етнографічне різноманіття і поліфонічність культур, переважання аграрних форм діяльності в економіці.


Тому немає нічого особливого в тому, що Торгово-промислова палата в межах роботи бізнес-школи провела семінар «Нові можливості та перспективи розвитку об’єктів сільського туризму». Співорганізаторами проекту виступили Міністерство економічного розвитку та Агентство з туризму.

Присвячений туризму семінар – не перший. У 2023 році відбувся форум «Розвиток сільського туризму: від стратегії до реальних кроків», а у 2022-му учасники прослухали курс «Організація та просування сільського туризму (агротуризму)».

Нинішній форум проводили відповідно до комплексного плану заходів з розвитку сільського туризму (агротуризму) в ПМР на 2022–2025 роки. Формат його проведення був змішаним: у конференц-залі ТПП (для учасників) та у вигляді ZOOM відеоконференції (для слухачів). Цілі гранично конкретні: вивчити особливості розвитку сільського туризму в закордонних країнах; ознайомитися з методами розвитку сільського туризму і можливістю їх використання в ПМР; допомогти у створенні нових туристичних продуктів; розробити стратегії залучення до них туристів; навчити користуватися заходами держпідтримки для розвитку об’єктів сільського туризму в ПМР.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася заступник міністра економічного розвитку Наталія Сіткіна, яка наголосила на важливості розвитку цієї галузі. Сільський туризм набирає популярності у всьому світі, він пропонує унікальні можливості для розвитку сільських територій і зростання їх економічного потенціалу. Заступник міністра подякувала всім, хто працює в царині сільського туризму республіки. Водночас вона особливо зазначила, що 2023 році об’єкти сільського туризму у Придністров’ї відвідали понад 10 тис. осіб, причому третина з них – іноземні туристи.

Семінар відбувся під керівництвом провідних експертів у галузі сільського туризму: президента Асоціації розвитку туризму РМ, доктора економіки Віорела Мирона, доктора історії (за спеціалізацією етнографія) Марини Мирон, представника Фонду державного резерву ПМР Євгена Чебана.

Учасниками важливої події були постачальники туристичних послуг і представники місцевих органів влади, зацікавлені в розвитку сільського туризму, стартапів і фізичні особи, які планують почати бізнес у галузі туризму, підприємці, які вже працюють у ній, представники громад і культурних груп, обізнані у місцевих традиціях і ремеслах, культурі та історії, екскурсоводи, працівники музеїв і установ додаткової освіти.

Всі вони цього дня дізналися про останні світові тенденції в розвитку сільського туризму і розглянули успішні приклади створення нових унікальних туристичних продуктів, заснованих на місцевих традиціях і культурі. Ведучі детально розповіли про формування та розвиток туристичних кластерів, про важливість взаємодії між представниками туристичного бізнесу та постачальниками послуг у сільській місцевості.

Особливу увагу на форумі приділили темі маркетингових стратегій і методів просування сільського туризму, включаючи організацію галузі гостинності та підвищення культури обслуговування туристів. Крім того, були розглянуті інструменти державної підтримки, зокрема умови кредитування малого підприємництва в галузі сільського туризму та програми підтримки підприємців-початківців.

Засновник та керівник туристичної компанії Activis Teambuilding Надія Бондар поділилася досвідом створення гостьового будинку в с. Погребя Дубоссарського району для проведення активного корпоративного відпочинку, розповіла про співпрацю з іншими представниками туристичного сектора в селі.

Наталія Зубко, випускниця бізнес-школи ТПП, у 2023 році одержала грант на створення гостьового будинку в с. Северинівка Кам’янського району. Вона розповіла про те, як виникла ідея такого бізнесу, який шлях був пройдений фірмою з часу отримання гранту і навчання персоналу до відкриття гостьового будинку, а також про те, які послуги надає туристичний об’єкт на сьогодні.

Наталія Толоченко, адміністратор гостьового будинку-музею «Каса Караман» с. Тернівка Слободзейського району пригостила учасників семінару пиріжками з картоплею – візитною карткою будинку-музею, а також сливами Мірабель, подарувала всім засолювальні букети з листя хрону та кропу.

«Каса Караман» – це будинок-музей, де можна на власні очі побачити, як жили молдавські селяни наприкінці ХІХ століття. Це один із перших приватних туристичних проектів у республіці. У 2023 році будинок-музей визнали найкращим об’єктом сільського туризму в Молдові та Придністров’ї.

■ «Сільський туризм – це перспективна галузь, ми її розвиватимемо. Я мрію, щоб і про Придністров’я в цілому, і про Тернівку зокрема туристи говорили так, як тепер про Париж або Венецію», – сказала Наталія Толоченко.

Учасники зійшлися на такій думці: семінар збагатив їх новими знаннями, «озброїв» практичними інструментами для розвитку сільського туризму в Придністров’ї. Завдяки проведеному обміну досвідом і знаннями, наші підприємці зможуть упроваджувати нові підходи та ідеї, що сприяють розвитку сільського туризму в ПМР.

 


Павло ОСТАПЕНКО.