Розкриваємо секрети нової професії

ЛЮДИНА ТА ІЇ СПРАВА

Скільки не прибирайся – через кілька днів у квартирі знову буде безлад. Знайома ситуація? Грамотно навести порядок в оселі, створити зручну систему зберігання речей та упорядкувати документацію допомагає спеціаліст «організатор простору».


Професія ця зародилася в Америці в середині 1980 років. Поступово, але швидкими темпами, вона почала поширюватися. У Європі спеціалізація практикується вже понад 50 років. На пострадянському просторі вона поки що не така популярна, однак має непогані перспективи, тому що поступово змінюється ставлення людей до способу життя і подібних послуг.

Люди купують величезну кількість речей, а потім не знають, що з ними робити. Всі шафи, ящики, полиці забиті ними, часто не дуже й потрібними. У підсумку: хаос, захаращеність, роздратування, нескінченне прибирання, яке забирає весь вільний час.

Натхненником більшості таких фахівців є японка Марі Кондо, яка розробила авторські принципи організації простору, що увійшли в її книгу-бестселер «Магічне прибирання. Японське мистецтво наведення порядку вдома і в житті». Автор вважає, що прибирання упорядковує й думки, а також здатне заспокоювати. Крім того, вона акцентує обов’язкове позбавлення від зайвих предметів побуту.

«Порядок у голові, порядок у домі», – стверджує Валентина Демидова – єдина в Придністров’ї дівчина, яка вже близько чотирьох років успішно освоює цю діяльність. Водночас вона – першокласний журналіст на радіо, голос якої лунає з приймачів майже два десятиліття.

■ «Корективи внесла пандемія: ми почали більше бути вдома і заодно звернули увагу на свій особистий простір. Почали помічати побутові недоліки, які ускладнюють життя. Саме тоді я зацікавилася комфортним та зручним перебуванням удома. Одного дня натрапила на цікаву статтю і вирішила детальніше вивчати цей вид діяльності», – почала розмову спеціаліст. – У нашій республіці навчальних закладів, які готують професіоналів цього напрямку, немає. Єдина можливість здобути структуровані знання – курси та тренінги, які проводяться онлайн, але вони коштують чимало грошей. Залучившись підтримкою чоловіка Романа, я закінчила курси в міжнародній школі «Pure and simple» і майже одразу з’явилися перші замовники. Основним майданчиком для просування моїх послуг є соціальна мережа Instagram, де я демонструю процес навчання, роблю огляди органайзерів у магазинах, розповідаю про різні «гарячі» точки в оселі. Потік клієнтів є завжди, зазвичай це виїзні консультації в Тирасполі, а також онлайн проекти для закордоння».

Дівчина має власний інтернет-магазин «Pro.poryadok.shop», де кожен може підібрати сучасні та зручні органайзери від найкращих виробників, отримати консультацію спеціаліста, щоб потім створити комфортні умови для проживання всієї родини.

Важливими рисами, якими повинен, безумовно, володіти організатор простору, є креативність, порядність, акуратність, комунікабельність, здатність швидко викликати до себе прихильність людей.

Валентина зазначила, що організація простору створює комфорт і зручність для життя, тому що будь-яка річ має своє місце, її зручно діставати й після застосування легко покласти назад. Спеціаліст точно знає, як працювати з маленькими кухнями, як приручити кутову шафу, що робити з незручними полицями, як упорядкувати дитячу кімнату.

Наша героїня активно розвивається. Нещодавно вона завершила додаткове навчання з планування меблів і вже сама їх проектує, тобто створює індивідуальний проект під потреби клієнта, тобто його звичок, складу речей. Вона ретельно планує наповнення: скільки шухляд, які полички, на якій висоті повинні бути штанги тощо.

■ «Найчастіше переконувати клієнтів у необхідності щось викинути не доводиться: вони звернулися за допомогою, отже, хочуть звільнити простір. Якщо ж є сумніви, я ставлю кілька запитань, які допомагають розв’язати проблему – без жалю позбутися усього зайвого, або даю час подумати. Для багатьох домогосподарок досить один раз запросити консультанта, щоб на конкретному прикладі зрозуміти, як створити систему, як вона працює, а потім організувати свій простір самостійно», – пояснила Валентина Демидова.

Організатора простору часто плутають з клінінгом і дизайнером інтер’єрів. На відміну від них, цей спеціаліст не практикує вологе прибирання, а працює з зоною один раз, і більше безлад туди не повертається. До його послуг може входити як організація порядку у всьому будинку або квартирі, так і в окремих зонах: кухні, гардеробі, коморі тощо.

Багато хто вдається до запитання, а чим же відрізняється організація простору від наведення порядку? Це ж одне і теж. Наведення порядку – це постійне, безсистемне перекладання речей. Що ми постійно і робимо. Організація простору – продумана система способу життя конкретної сім’ї з її звичками та запитами. Система впроваджується один раз. Вся концепція її полягає в тому, що після створення ефективної системи зберігання порядку він практично ніколи не порушується і легко підтримується всіма членами сім’ї, не витрачаючи великої кількості часу.

Валентина залюбки поділилася порадами, як саме підтримувати чистоту та порядок в оселі: повертати речі на свої місця; перед покупкою нової речі подумати, де її зберігати; купуючи щось нове, потрібно позбутися чогось старого; не купувати більше, ніж витримує система зберігання (це більше стосується одягу, щоб не було тисячі й однієї однакової футболки).

У жодній сфері життя не знайдете ви стільки корисних порад, лайфхаків, як у домоводстві. Хороший консультант постійно моніторить Інтернет, соціальні мережі, стежить за новинками аксесуарів для зберігання, товарів для дому і долучає їх у свої проекти та рекомендації.


Ольга КВIТКА.

Фото з особистого архіву Валентини Демидової.