Спортивне свято в столиці

На базі ДУ «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів» (далі – Центр) відбувався фестиваль спорту за участю параспортсменів із Тирасполя, Бендер та Слободзейського району.


В. о. заступника директора зі спортивно-організаційної роботи Центру Ольга Юрченко розповіла про структуру проведення фестивалю:

«Його присвятили 23-й річниці утворення нашого закладу. Параспортсмени виявляли найкращих у змаганнях з армрестлінгу, баскетболу, жиму гирі, шоудану, боча й дартсу. Деякі з учасників спробували власні сили в різних спортивних дисциплінах. Спорт відіграє важливу роль у житті людей, зокрема й з обмеженими можливостями. Параспорт для них – це ефективний шлях зміцнення здоров’я, фізичної та ментальної реабілітації, участі в суспільному житті та реалізації всебічного розвитку».

Баскетбольна частина фестивалю складалася з кидків м’яча в кільце. Найкращим поміж чоловіків став українець (тимчасово проживає в ПМР) Юрій Макаренко. Він поділився власною думкою щодо важливості функціонування такого Центру:

«Тут створені чудові умови для тренувань. Було б тільки бажання, а можливості є для занять будь-яким видом спорту. У вихідні дні разом з іншими гравцями ми віддаємо певну частину дозвілля баскетболу, який давно мене особисто захопив, тому що розвиває увагу, витривалість, швидкість, реакцію. Під час тренувань зміцнюються усі групи м’язів. Крім того, у гравців покращується периферичний зір, адже їм завжди потрібно стежити за м’ячем».

Бендерчанин Дмитро Постіка став переможцем фестивалю у змаганнях з армрестлінгу й жиму гирі. Він в інвалідному візку з 2012 року. Раніше активно відвідував тренування з дзюдо і самбо. Саме в цій спортивній дисципліні він став бронзовим призером чемпіонату Європи. Молодий чоловік упевнений, що не треба пасувати перед труднощами, а завжди шукати вихід із будь-якої ситуації.

«Я закликаю придністровців з обмеженими можливостями здоров’я відвідувати подібні центри, займатися спортом, брати участь у змаганнях. Знаю багатьох пасивних людей, яких важко залучити до активної діяльності. Власним прикладом намагаюся показати, що не треба відсиджуватися вдома, а соціалізуватися й жити звичайним життям. Сам я переобладнав свій автомобіль, зробив ручне керування й можу тепер за необхідності виїхати з дому», – розповів Дмитро.

Тренер з армрестлінгу Центру Андрій Сироваткін розповів про користь цієї спортивної дисципліни для параспортсменів:

«Для них дуже важливо зміцнювати не лише тіло, а й дух. В армрестлінгу головне для перемоги – мати терпіння, силу волі та мотивацію. На тренуваннях напрацьовуємо силові показники, техніку і швидкість. У цьому виді спорту розвиваються як м’язи, так і зв’язки, сухожилля, зміцнюються суглоби. Він дуже поширений, тому що є максимально доступним для людей з інвалідністю. Потрібно мати лише стіл для тренувань».

Ольга Юрченко пояснила, що змагання з дартсу теж є популярними поміж параспортсменів. Ця гра не вимагає особливих фізичних можливостей та витрат, але вимагає вміння дуже точно виконувати рухи, й тому сприяє розвитку координації очей та рук, а також покращує влучність. Учасники продемонстрували твердість характеру, зібраність, уміння концентруватися, попри невдачі та промахи. У спортзалі панувала напрочуд позитивна атмосфера та доброзичливе ставлення до суперників. Чемпіонами в дартсі стали Едуард Урита, Iнна Бекчіу.

У змаганнях з боча найсильнішою стала Світлана Радулова. За словами тренера Центру Андрія Моора, завдяки постійним тренуванням вона прогресує у цій спортивній дисципліні. Фахівець зазначив, що боча вимагає від гравців точності кидка та високої концентрації, знання тактичних прийомів і техніки гри. Під час занять гравці розвивають як фізичні, так і психологічні риси особистості. Точність рухів, контроль спрямування удару, сила кидка, впевненість у своїх рішеннях, рішучість і завзятість – усе це боча.

Тренер із шоудауну Валентина Кир’якова під час проведення змагань зазначила, що він сприяє соціалізації громадян з обмеженими можливостями здоров’я, адже в ньому можуть разом грати сліпі та зрячі люди – лише останнім для цього доведеться скористатися темними пов’язками чи спеціальними масками, щоб можливості гравців зрівнялися. До того ж гра не потребує особливої фізичної форми й не має вікових обмежень. Спорт для них – це фактор відпочинку, як зразок ігрової діяльності, сприяє розвитку вміння виражати життєву радість та задоволення. Найбільш вдало в шоудауні виступили Олексій Потапов та Ольга Погребняк, які вибороли перші місця.

Усі переможці були відзначені дипломами.
Ще один фестиваль спорту, краси та здоров’я завершився. Найголовніші його завдання виконані: особливі люди відчули дух колективізму і продемонстрували неабиякі спортивні досягнення у зміцненні здоров’я та реалізації всебічного розвитку.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.