Зроблене в Придністров’ї = натуральне та якісне

Щороку розцвітають у центрах наших міст пишні та багаті ярмарки «Купуй придністровське!» Як зазначив, відкриваючи черговий із них у Кам’янці, президент Торговельно-промислової палати ПМР Василь Кожан, це одна зі складових республіканського проекту, мета якого – підтримка вітчизняних виробників, знайомство з їхніми товарами щонайширшого кола мешканців країни.


У минулі вихідні у північне місто республіки прибули представники більш ніж 30 підприємств і підприємців із різних куточків ПМР. Жителі Кам’янщини та відпочивальники санаторію «Днестр» змогли придбати рибну і м’ясну продукцію, фрукти й овочі, хлібобулочні вироби й різні напої, одяг і взуття, роботи народних умільців тощо. Перш, ніж зробити вибір, практично все можна було спробувати, як слід розглянути, приміряти, а головне – проконсультуватися з виробниками.

Організатори ярмарку – представники ТПП ПМР, Міністерства економічного розвитку, керівники Кам’янщини – вручили дипломи учасників усім підприємствам і підприємцям. Хтось отримав їх уперше. В інших – вже є ціла колекція, що свідчить не тільки про постійну участь у ярмарках, а й про те, що виробники мають у республіці добру славу, їхні товари надзвичайно популярні.

Багато підприємств і підприємців, оформляючи своє подвір’я, обов’язково розміщують на видному місці дипломи проекту «Купуй придністровське!», до складу якого входять не лише ярмарки, а ціла низка заходів. Наприклад, намет індивідуального підприємця Андрія Лопати прикрашав диплом лауреата республіканського конкурсу «Придністровська якість – 2023». Відмінна рекомендація для олії «Золота крапля», що вкупі з ярмарковою ціною, яка завжди нижча, ніж у магазинах, привертала увагу великої кількості покупців.

Поруч розмістилися провідні виробники Кам’янщини. Торгівля тут велася дрібним оптом. Продукцію консервного заводу та «Гарант-Сервісу» брали упаковками. «Тому що якісна і смачна», – пояснювали приїжджим, які здивовано спостерігали, як місцеві жителі у короткий строк розкуповують зелений горошок і цукрову кукурудзу, соки та джеми, газовані напої в широкому асортименті. Ящиками брали помідори, зібрані на полях єдиного в ПМР колгоспу «Путь Леніна». Хрустовське господарство – багатогалузеве. Вирощує зернові й технічні культури, а головне – овочі за класичною технологією. Реалізує їх не тільки на кам’янському ринку, а й у найближчих районах без посередників, тому ціни доступні. На ярмарку томати продавали по 6 рублів за кілограм.

Сільськогосподарська продукція та виготовлені з неї продукти були ходовим товаром. У наметі «Акватиру» брали рибу, біля вітрин «Бендерського м’ясокомбінату» вибирали ковбасу, шинку тощо. Успішно конкурувала з іменитим брендом «Наша марка», що спеціалізується на виготовленні м’ясних напівфабрикатів, пельменів і вареників, домашньої локшини. Втім, по-домашньому смачна вся продукція, тому що зроблена вручну та з якісної місцевої сировини.

Таку характеристику можна дати й крафтовим сирам із «Майстерні Ігоря Харченка». Спробувавши класичну качотту та її варіанти з пажитником або з чилі, відвідувачі ярмарку відзначали унікальний смак, притаманний кожному продукту.

■ «У будь-якому сирі міститься не тільки величезна кількість білка, який допомагає відновлювати сили, а й речовини, подібні до ендорфінів, які роблять людей щасливими», – розповів I. Харченко.

Пізнавальними були відвідини кожного ярмаркового подвір’я. Здавалося б, продукція Тираспольського хлібокомбінату відома всім. Булочки, круассани, бублики – кожен придністровець уже вибрав вироби на свій смак. Втім, колектив, дотримуючи вірність традиціям пекарного мистецтва, не перестає дивувати новинками, зокрема лінійкою напоїв «Наш край».

■ «Північ Придністров’я має персиковий смак, центр – із бергамотом, лимоном і м’ятою, а південь – з малиною. Всі ці напої з охолоджувальним ефектом», – розповіла учасникам дегустації менеджер ТХК Лариса Сікорська.

Уточнення, що на воду є знижка, вже не було потрібне. Погода й без того сприяла відмінній торгівлі.

Бендерський пивоварний завод пропонував близько 50 найменувань продукції, зокрема мінералку та солодкі води, а «Букет Молдавії» – широкий асортимент алкогольних напоїв, вироблених за оригінальними рецептами.

У різних куточках ярмарку розташувалися бджолярі зі своєю продукцією. Олексій Мельников приїхав у Кам’янку з Бендер. Привіз мед цього року. Травневий і квітковий, гірчичний і гречаний. У скляних баночках – вся палітра: від золотистого до кавового.

■ «Мед натуральний, екологічно чистий. Дві наші пасіки постійно «кочують» по Слободзейському і Григоріопольському районах. Де квітнуть медоноси – там «працюють» наші бджоли, – розповів пасічник у третьому поколінні. – У кожного виду меду – неповторний смак і свої цілющі властивості, що впливають на організм людини. Наприклад, гречаний – відмінний антидепресант, який допомагає завжди бути в строю!»

Велику популярність мали в жарку погоду медовий квас і медовуха, що збереглися в дерев’яних бочонках прохолодними.

Ажіотаж панував біля прилавків підприємств легкої промисловості. Тут можна було одягнутися і взутися всією сім’єю на всі сезони й всілякі випадки життя. Фірма «Интерцентр Люкс» пропонувала розроблені дизайнерами, художниками-модельєрами та конструкторами демісезонні куртки зі знижкою в 10 %. І хоча нині більше згодилися б легкі блузи та шорти, далекоглядні покупці віддавали перевагу саме осінньому асортименту.

У павільйоні Рибницької швацької фабрики медики підбирали формений одяг, а біля прилавка «Калити» жінки міряли домашні халати, сарафани та плаття. Повсякденні та робочі речі, білизна і текстиль для інтер’єру – все було високої якості й за приємними цінами.

Такі ж параметри привертали увагу і до взуття, виготовленого на підприємствах «Тигина» та «Флоаре». Приміряли все – від зручних тапочок до модних балеток. За традицією, похвалюся своєю покупкою: босоніжками на підошві з полімерних матеріалів та з верхом із натуральної шкіри. Виглядають нарядно, коштують усього 360 рублів. У таких, як запевняє народна приказка, можна й на бенкет, й у світ, і в добрі люди.

■ «У нинішньому ярмарку бере участь Агентство з туризму, тому до традиційного девізу «Купуй придністровське» додаємо ще й «Пізнавай Придністров’я!» – зазначила заступник міністра економічного розвитку Наталія Сіткіна. Куди можна поїхати, щоб добре відпочити? Що відвідати, щоб краще зрозуміти наш край? На ці та багато інших запитань відповідає Туристичний портал Придністров’я, є й путівники. Пам’ятки, інфраструктура для відпочинку, контакти гідів та екскурсоводів – вся інформація, завдяки агентству, доступна місцевим туристам і зарубіжним мандрівникам».

Багато було на ярмарку індивідуальних підприємців, які зуміли перетворити хобі на бізнес. Iрина Гандакова й Елеонора Караман виготовляють вишукані прикраси. Наталія Мелентьєва навчилася на інтернет-курсах працювати з бетоном і майструє з цього нежіночого матеріалу оригінальні кашпо, свічники, інший декор для домівки. Кожна зі співбесідниць зізналася, що рукоділля освоїла в декретній відпустці. Одні – щоб порадувати донечок ексклюзивними бантами й шпильками, інші – щоб змайструвати для немовляти безпечну м’яку іграшку, треті – щоб знайти цікаву розвагу, об’єднуючу батьків і дітей, що вже підросли.

Сім’я Шестівських здивувала нетрадиційним для таких молодих людей інтересом до книг. На їхньому прилавку була література для розвитку малечі й цікава – для дорослих. Як зазначила Ольга, попит є і на яскраво оформлені казки, й на класику.

■ «А якщо чогось немає тепер у продажу – приймаємо замовлення й охоче виконуємо їх», – додав Михайло.

Виробники та підприємці підготували призи, які були розіграні між учасниками анкетування, проведеного Торговельно-промисловою палатою ПМР. Всією сім’єю відповідали на нескладні запитання Ватамани й на додаток до зроблених покупок отримали зефір від Рибницького хлібокомбінату та смачну рибку від бендерського підприємства «Рилла».

Новинка цього року – конкурси для продавців і відвідувачів. Кращого учасника ярмарку визначали, виходячи з глядацьких симпатій. Враховували акції, що проводилися, оформлення намету і роботу продавців. Найпопулярнішими з них стали Людмила Бодруг («М’ясний хутір») і парканський м’ясо-молочний комбінат «Благода».

Відвідувачам, щоб узяти участь у конкурсі, потрібно було сфотографуватися на ярмарку, демонструючи свої покупки, та розмістити знімки в соцмережах. Приз від Торговельно-промислової палати ПМР – сумку-шопер із логотипом проекту і термос – отримала сім’я Тетяни Швець. «На наступний ярмарок підемо саме з цією торбинкою – красивою та зручною! Жодні пластикові пакети не зрівняються», – висловили спільну думку мати, донька і синочок. Маленька онучка Тетяни поки-що цікавиться лише смаколиками, що накупили дорослі, та веселою музикою. Її учасникам проекту дарував народний колектив «Черемушка».

Артисти з села Катеринівка виконували фольклорні пісні. Багато учасників ярмарку, зробивши покупки, чинно розсаджувалися біля сценічного майданчика, інші підспівували та навіть танцювали, й усі дякували ансамблю щедрими оплесками. Ярмарок, як і належить за визначенням, став не просто черговим торговельним майданчиком, а яскравим задушевним святом.

Продавці переможці. Фото автора.

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.