Діти про сім’ю, її традиції та рідний край

Все це відображено на марках, виданих ДУ «Марка Приднестровья», презентованих під час нагородження переможців та призерів республіканського конкурсу «Iсторія моєї родини в історії моєї країни».


Рік сімейних цінностей у Придністров’ї багатий на події. Одна з них – республіканський конкурс, який з самого початку організатори мали намір присвятити Дню сім’ї, любові та вірності, що відзначається 8 липня щороку.

Протягом березня та квітня любителі образотворчого мистецтва працювали над втіленням у життя ідеї, яка народилася завдяки співпраці двох міністерств – просвіти та цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій.

Конкурс відбувався у двох номінаціях: дітям віком від 4 до 13 років пропонувалося надсилати малюнки на тему «Моя сім’я – моя країна», учасники від 14 до 35 – готували відеоролики на тему «Традиції моєї сім’ї». Охочих розповісти про свою сім’ї в малюнках виявилося чимало: із 675 заявок, що надійшли на адресу журі, було 630 малюнків та 45 відеороликів. У зв’язку з цим експерти вирішили розділити номінацію «Малюнок» за віковими категоріями.

■ «Робіт було багато, я думаю, журі довелося непросто, щоб дати кожній гідну оцінку. Тема вкрай важлива, адже основа держави – це люди, які живуть у ній. Хочу подякувати всім учасникам та їхнім батькам за виховання високих моральних цінностей у підростаючого покоління», – зазначив очільник Мінцифри Олександр Димитрогло.

■ «Сім’я – це найголовніше, що має людина. Сім’я дарує кожному з нас радість, тепло, щастя та підтримку. Батьки прищеплюють дітям найкращі риси, тим самим допомагають зберігати сімейні цінності», – наголосила заступник міністра просвіти Наталя Солдатова.

Ведуча оголосила імена переможців. Наймолодший з учасників – Андрій Ніцел – вихованець столичного дитсадка «Катюша», став першим у категорії від 4 до 7 років. Він з гордістю отримав свою першу нагороду.

Кращим автором у віці від 8 до 10 років визнано Маргариту Пономаренко. Дівчинка розповіла, що навчається в столичній СШ №9, вже майже п’ятикласниця, бо 4-й клас закінчила лише недавно:

■ «Малюю з самого дитинства, здається, що навіть з народження, так я люблю це заняття і присвячую йому весь свій вільний час. Майстерності навчаюсь у педагога Олега Болтнєва в дитячій художній школі ім. О. Фойницького, хоча прикладом для наслідування є мій батько – Микола Пономаренко. На малюнку, який я виконала олівцями, зображені мої мама, тато, я та кінотеатр «Тирасполь».

Шестирічна Світлана Кравець – дуже розвинена й рухлива дитина. Вона ще не ходить до школи, однак у дитячому садочку встигає і танцювати, й ліпити, й малювати. Тож цілком заслужено дівчинка отримала сертифікат за участь у конкурсі малюнка на тему «Моя сім’я – моя країна».

Роботи дев’яти переможців, які посіли призові місця у своїх номінаціях, а також один малюнок, що здобув приз глядацьких симпатій, увійшли до нової серії поштових марок, об’єднаних спільною темою «Моя сім’я – моя країна», які були представлені директором ДУП «Марка Приднестровья» Всеволодом Лаврентьєвим.

■ «Вперше ми презентували сувенірний випуск марок з роботами дітей у віці від 5 до 12 років. Звичайно, нам було важко обрати кращі з них, адже членам журі довелося переглянути 630 малюнків. Дехто з учнів – учасників конкурсу, навчається в художніх школах республіки, дехто малює самостійно. Однак, кожна робота – це тандем дитини та її учителя, або дитини та когось із батьків. Загалом ми випустили цю серію накладом 560 штук. На полях кожного малого листочка вказано ім’я автора малюнка. Вони, до речі, використовуватимуться у повсякденному обігу, їх можна буде наклеювати на конверти», – розповів директор.

Він також провів спецпогашення іменних марочних конвертів, на які керівник Мінцифри, переможці та призери конкурсу змогли власноруч поставити печатку погашення першого дня та отримати їх на згадку.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.