Економіка, транспорт, освіта, охорона здоров’я, цифровізація…

Це неповний перелік питань, які обговорювалися на черговому засіданні вищого виконавчого органу влади.


Традиційно спілкування членів Уряду відбувалося в онлайн-форматі, а рішення приймалися голосуванням. Головував на засіданні Олександр Розенберг.

Про кадровий резерв системи охорони здоров’я. Міністр Христина Албул запропонувала деякі зміни щодо порядку розподілу та працевлаштування осіб, які освоїли освітні програми початкової, середньої, вищої професійної освіти або післядипломної освіти – програми ординатури коштом республіканського бюджету та пройшли державну (підсумкову) атестацію.

За нині чинними правилами випускники медичного факультету мають відпрацювати від 3 до 5 років у державних закладах охорони здоров’я. Однак, МОЗ вважає, що цілком доцільно їх направляти до медустанов будь-яких організаційно-правових форм.

■ «Іншими словами, ми даємо можливість нашим лікарям після ординатури працювати не лише в державних, а й у приватних медзакладах. Лікарі після закінчення ординатури часто виїжджають за межі республіки, а для того, щоб вони залишилися вдома, ми й вносимо таку пропозицію», – пояснила міністр.

Голова Уряду підтримав профільного міністра:

■ «Сьогодні наші приватні організації охорони здоров’я сплачують податки, як усі інші. Організаційно-правова форма не є критерієм. Йдеться про здоров’я громадян. Яка різниця, де лікар застосовуватиме свої професійні навички?».

Про додаткову освіту. Наступного навчального року в Придністровському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка пропонують сім нових платних послуг у галузі додаткової професійної освіти.

Про це членам Уряду доповіла заступник міністра економічного розвитку з тарифної та цінової політики Юлія Цициловська. Вона пояснила, що фахівці цих профілів потрібні на сучасному ринку праці. Йдеться про психологів, профорієнтологів, зоотехніків, бухгалтерів, педагогів додаткової освіти, видавців та тренерів з фітнесу. Терміни навчання – від 1 до 2,5 років, а вартість коливається від 2,2 тис. рублів до 6,5 тис. рублів.

Так ПДУ надає можливість здобути необхідні навички на цих курсах або підвищити свою кваліфікацію спеціалістам, які вже практикують.

Перевізникам збільшать субсидію. Держава надасть додаткову підтримку транспортним організаціям, які обслуговують соціально значущі маршрути. Така необхідність виникла через збільшення витрат перевізниками на паливно-мастильні матеріали (ПММ) та ремонт автопарку через поганий стан сільських доріг. Для їхньої компенсації поправочний коефіцієнт розрахунку субсидій збільшили з 1,3 до 1,45.

Береться до уваги й постійний поправочний коефіцієнт, який враховує рух складними ділянками автомобільних доріг із щебеневим, гравійним, піщано-гравійним покриттям або зруйнованим бетонним та асфальтобетонним покриттям.

Ці зміни допоможуть не лише покрити витрати транспортників, а й забезпечити стабільне перевезення пасажирів у сільській місцевості.

Змінено порядок придбання житла для дітей-сиріт. Тепер квартири зможуть купувати в новобудовах на пайовій основі. Новий підхід розширить можливості пошуку відповідного житла та скоротить час для цього. Також на ремонт нового житла потрібно менше коштів, ніж відновлення об’єктів вторинного ринку. Раніше такої можливості адміністрації не мали.

Портал держпослуг. Міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Олександр Димитрогло пояснив учасникам засідання, що розвиток функціоналу сприятиме спрощенню процедури отримання заявниками державних послуг. Йдеться про подання заяви та документів без очікування в черзі та зручності тих, хто проживає на значній відстані від установи, яка надає ту чи іншу послугу.


Iрина МАСЛОВА.